BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 0  Produktów w sklepie: 3096     Dostępnych w magazynie: 1284
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
Maca w proszku (z Peru) BIO 0.5 kg
Producent:   SuperFoods


Dostępna ilość : pozostały 3 sztuki



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 50.00 PLN



Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Nie ma jeszcze recenzji o tym produkcie. Dodaj recenzję jako pierwszy!


 

Produkt Rolnictwa Ekologicznego

Produkt certyfikowany przez AGRO BIO TEST

Nr certyfikatu: PL-EKO-07-13926

Rolnictwo spoza UE

Najwyższej jakości nieprzetworzony organiczny korzeń macy w proszku

Maca w proszku najwyższej jakości w konkurencyjnej cenie!

Certyfikat Organiczny Soil Association UK5

Maca jest dwuletnią lub roczną zielną rośliną rosnącą w Boliwii i Peru. Jest głównie znana jako Maca Peruwiańska. Maca rośnie wysoko w górach, lubi niskie temperatury i nieurodzajną glebę. Odkryto, że hipokotyle to jeden z głównych elementów składowych naturalnie rosnących i organicznych korzeni macy na obszarze górskim. Jako że hipokotyle nie tworzą się w szklarniach ani w ciepłym klimacie, maca uprawiana w innych rejonach Andów nie ma tego samego składu hipokotyli i innych składników odżywczych, co naturalnie rosnąca organiczna maca.

Ludzie uprawiają ją ze względu na korzeń. Korzeń ten można wykorzystać jako warzywo lub w ziołolecznictwie. Pod względem biologicznym, korzeń macy obfituje w cukier i białko. Zawiera 60% węglowodanów, 10% białka, 8.5% błonnika oraz 2.2% tłuszczy. Poza tym, zawiera urydynę, kwas jabłkowy, pochodne benzoilu oraz glukozydów, itp. suszony korzeń macy jest bogaty w alkanoidy, minerały i składniki odżywcze takie jak selen, wapń, magnez i żelazo, kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwasy oleinowe, 19 aminokwasów oraz polisacharydy.

Południowi Amerykanie spożywają i uprawiają macę od tysiącleci. Maca może wzmocnić system immunologiczny, zwiększyć przyswajanie umysłu oraz poprawić funkcjonowanie organizmu. Może rewitalizować zarówno mężczyzn jak i kobiety w średnim i podeszłym wieku. Ludność Andów używa korzenia macy, aby zwiększyć swą energię, łagodzić zmęczenie fizyczne i psychiczne, przyjmować więcej składników odżywczych w codziennej diecie. Ponadto, wspomaga redukcję problemów związanych ze starzeniem się organizmu i może zapobiec osteoporozie i anemii. Poza tym reguluje nieregularne cykle hormonalne kobiet: miesiączkę, łagodzi bóle menstruacyjne oraz symptomy menopauzy.

Co więcej, maca jest znana ze swoich właściwości zwiększających płodność i od dawna stosuje się ją jako afrodyzjak, więc nazywana jest również ziołową viagrą. Próby kliniczne przeprowadzone na mężczyznach wykazały, że ekstrakt i proszek z macy podnosi libido i poprawia jakość nasienia. Dodatkowo, testy na zwierzętach z użyciem proszku z macy wykazały, że może on zwiększyć łączenie w pary u szczurów i myszy. Takie korzyści mogą być spowodowane wysoką koncentracją białka i składników odżywczych oraz tym, że maca zawiera składnik chemiczny o nazwie izotiocyjanin p-metoksybenzylu o właściwościach afrodyzjaków. Dlatego też w Andach maca to magiczny symbol młodości.

Jak można spożywać macę

W Peru macę przygotowuje się i spożywa na kilka sposobów. Hipokotyl można upiec (jest to matia). Po fermentacji można uzyskać słabe piwo o nazwie chicha de maca. Liście można też podawać na surowo w sałatkach lub gotować podobnie do Lepidium sativum (pieprzycę siewną) i Lepidium campestre (pieprzycę polną), z którymi roślina jest spokrewniona genetycznie.

Istnieje kilka sposobów. Po pierwsze, korzeń macy można rozgnieść i ugotować, aby uzyskać słodki, gęsty płyn. Można wysuszyć i wymieszać z mlekiem i uzyskać coś w rodzaju owsianki lub wymieszać z innymi warzywami lub zbożami i upiec. Peruwiańczycy oczywiście również pieką macę lub suszą ją naturalnie bądź mechanicznie, a następnie ścierają na proszek. Nasz organizm znacznie łatwiej trawi macę w proszku niż gdyby zjeść po prostu korzeń. Korzeń macy możemy dodać do soku, płatków śniadaniowych, jogurtu, mleka, sałatki owocowej, itp. Maca występuje w formie naturalnej, w proszku, galaretki, kapsułkach, tabletkach. Niektórzy producenci dodają macę do czekoladek, ciast, zup, itd.

Zalecana dzienna dawka wynosi około 3-5 gramów. Zaleca się spożywanie macy rano.




Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
Książka kucharska z wyspy Pitcairn - Meralda Warren - A taste of Pitcairn - w języku angielskim 99.00 PLN
Muzyka z wyspy Pitcairn - Meralda Warren - Here Comes Mama with Her Niau Broom - 2009 CD 49.00 PLN
Muzyka z wyspy Pitcairn - Meralda Warren - Pitcairn Songs - 1999 CD 49.00 PLN
Muzyka z wyspy Pitcairn - Meralda Warren - With Love Maimiti - 2005 CD 49.00 PLN
OLD POLAND BURSZTYN - 190 g SER SZLACHETNY długodojrzewający SPOMLEK Radzyń Podlaski 9.99 PLN
OLD POLAND SZAFIR - 190 g SER SZLACHETNY długodojrzewający SPOMLEK Radzyń Podlaski 9.99 PLN
Alana make-up remover 100ml BIO (do demakijażu) 157.00 PLN
Cola FAIRTRADE 330ml BIO (bez kofeiny) WYPRZEDAŻ -15% 4.00 PLN
Corn Roaster ROMERTOPF garnek rzymski do pieczenia kukurydzy 69.00 PLN
Garnek rzymski ROMERTOPF forma do zapiekanek mała (2-4 osoby) 127.00 PLN
Garnek rzymski ROMERTOPF klasyczny maxi (na 8 kg mięsa) 331.00 PLN
Garnek rzymski ROMERTOPF Swing Standard 193.00 PLN
Grzyb Chaga w proszku BIO 0.25 kg NOWOŚĆ 100.00 PLN
Grzyb Chaga w proszku BIO 0.5 kg NOWOŚĆ 180.00 PLN
Grzyb Chaga w proszku BIO 1 kg NOWOŚĆ 340.00 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Kremy Pot of Gold
Miody Manuka HNZ


Mieszanka chlebowa - CHLEB PAPRYKOWY - 0.75 kg + drożdże G...

ewahejduk: przepyszny jedna z najsmaczniejszych mieszanek tu serwowanych


Mąka SEMOLINA z pszenicy durum 1 kg (włoska grano duro)

Al: Świetna jakość i dostawa w terminie!







Kategoria: Pozostałe produkty





2. Maca w proszku (z Peru) BIO 0.5 kg

Cena brutto:   50.00 PLN




4. Maca w proszku (z Peru) BIO 0.25 kg

Cena brutto:   30.00 PLN




9. Mieszanka wigilijna 150g BIO (*DCBR)

Cena brutto:   14.30 PLN
Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE