BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 0  Produktów w sklepie: 3077     Dostępnych w magazynie: 1324
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
Maca w proszku (z Peru) BIO 0.25 kg
Producent:   SuperFoods


Dostępna ilość : 19 sztuk



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 30.00 PLN



Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Nie ma jeszcze recenzji o tym produkcie. Dodaj recenzję jako pierwszy!


 

Produkt Rolnictwa Ekologicznego

Produkt certyfikowany przez AGRO BIO TEST

Nr certyfikatu: PL-EKO-07-13926

Rolnictwo spoza UE

Najwyższej jakości nieprzetworzony organiczny korzeń macy w proszku

Maca w proszku najwyższej jakości w konkurencyjnej cenie!

Certyfikat Organiczny Soil Association UK5

Maca jest dwuletnią lub roczną zielną rośliną rosnącą w Boliwii i Peru. Jest głównie znana jako Maca Peruwiańska. Maca rośnie wysoko w górach, lubi niskie temperatury i nieurodzajną glebę. Odkryto, że hipokotyle to jeden z głównych elementów składowych naturalnie rosnących i organicznych korzeni macy na obszarze górskim. Jako że hipokotyle nie tworzą się w szklarniach ani w ciepłym klimacie, maca uprawiana w innych rejonach Andów nie ma tego samego składu hipokotyli i innych składników odżywczych, co naturalnie rosnąca organiczna maca.

Ludzie uprawiają ją ze względu na korzeń. Korzeń ten można wykorzystać jako warzywo lub w ziołolecznictwie. Pod względem biologicznym, korzeń macy obfituje w cukier i białko. Zawiera 60% węglowodanów, 10% białka, 8.5% błonnika oraz 2.2% tłuszczy. Poza tym, zawiera urydynę, kwas jabłkowy, pochodne benzoilu oraz glukozydów, itp. suszony korzeń macy jest bogaty w alkanoidy, minerały i składniki odżywcze takie jak selen, wapń, magnez i żelazo, kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwasy oleinowe, 19 aminokwasów oraz polisacharydy.

Południowi Amerykanie spożywają i uprawiają macę od tysiącleci. Maca może wzmocnić system immunologiczny, zwiększyć przyswajanie umysłu oraz poprawić funkcjonowanie organizmu. Może rewitalizować zarówno mężczyzn jak i kobiety w średnim i podeszłym wieku. Ludność Andów używa korzenia macy, aby zwiększyć swą energię, łagodzić zmęczenie fizyczne i psychiczne, przyjmować więcej składników odżywczych w codziennej diecie. Ponadto, wspomaga redukcję problemów związanych ze starzeniem się organizmu i może zapobiec osteoporozie i anemii. Poza tym reguluje nieregularne cykle hormonalne kobiet: miesiączkę, łagodzi bóle menstruacyjne oraz symptomy menopauzy.

Co więcej, maca jest znana ze swoich właściwości zwiększających płodność i od dawna stosuje się ją jako afrodyzjak, więc nazywana jest również ziołową viagrą. Próby kliniczne przeprowadzone na mężczyznach wykazały, że ekstrakt i proszek z macy podnosi libido i poprawia jakość nasienia. Dodatkowo, testy na zwierzętach z użyciem proszku z macy wykazały, że może on zwiększyć łączenie w pary u szczurów i myszy. Takie korzyści mogą być spowodowane wysoką koncentracją białka i składników odżywczych oraz tym, że maca zawiera składnik chemiczny o nazwie izotiocyjanin p-metoksybenzylu o właściwościach afrodyzjaków. Dlatego też w Andach maca to magiczny symbol młodości.

Jak można spożywać macę

W Peru macę przygotowuje się i spożywa na kilka sposobów. Hipokotyl można upiec (jest to matia). Po fermentacji można uzyskać słabe piwo o nazwie chicha de maca. Liście można też podawać na surowo w sałatkach lub gotować podobnie do Lepidium sativum (pieprzycę siewną) i Lepidium campestre (pieprzycę polną), z którymi roślina jest spokrewniona genetycznie.

Istnieje kilka sposobów. Po pierwsze, korzeń macy można rozgnieść i ugotować, aby uzyskać słodki, gęsty płyn. Można wysuszyć i wymieszać z mlekiem i uzyskać coś w rodzaju owsianki lub wymieszać z innymi warzywami lub zbożami i upiec. Peruwiańczycy oczywiście również pieką macę lub suszą ją naturalnie bądź mechanicznie, a następnie ścierają na proszek. Nasz organizm znacznie łatwiej trawi macę w proszku niż gdyby zjeść po prostu korzeń. Korzeń macy możemy dodać do soku, płatków śniadaniowych, jogurtu, mleka, sałatki owocowej, itp. Maca występuje w formie naturalnej, w proszku, galaretki, kapsułkach, tabletkach. Niektórzy producenci dodają macę do czekoladek, ciast, zup, itd.

Zalecana dzienna dawka wynosi około 3-5 gramów. Zaleca się spożywanie macy rano.




Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
BIO SUPER SASZETA - ENERGIA (burak, karob, pszenica) 15g 4.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - KONCENTRACJA (karob, guarana, lucuma) 12g 4.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - MAXI (maca, pyłek pszczeli, jagody goji, jęczmień, lucuma, baobab, pszenica, konopie, chia, guarana, burak, karob) 57g 15.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - OCZYSZCZENIE (jęczmień, baobab, pszenica) 15g 4.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - ODCHUDZANIE (jęczmień, lucuma, baobab) 15g 4.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - REGENERACJA (konopie, maca, chia) 15g 4.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - WZMOCNIENIE (maca, pyłek pszczeli, jagody goji) 15g 4.00 PLN
Jogurt FIT & SLIM starter kultury bakterii - naturalny probiotyk zrób własny jogurt - 1 fiolka (*DCBR) 6.60 PLN
Jogurt STREPTOSAN VIVO starter kultury bakterii - naturalny probiotyk zrób własny jogurt - 1 fiolka (*DCBR) 6.60 PLN
Kefir wodny VIVO starter kultury bakterii - naturalny probiotyk zrób własny kefir - 1 fiolka (*DCBR) 6.60 PLN
Algi morskie KOMBU 100g BIO (*DCBR) 36.20 PLN
Algi morskie KOMBU 25g BIO (*DCBR) 10.80 PLN
Algi morskie NORI 25g BIO (*DCBR) 11.70 PLN
ALGI MORSKIE NORI PRAŻONE DO SUSHI BIO 30 g - ARCHE PROMOCJA -10% 34.50 PLN
Algi morskie WAKAME 100g BIO (*DCBR) 45.20 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Koszyki rozrostowe
Produkty Amanprana


Mieszanka chlebowa - CHLEB Z AMARANTUSEM - 1 kg + drożdże ...

Inka: Chleb bardzo smaczny.Polecam


Kaszka makaronowa 450 z pszenic zwyczajnych 1 kg

r.kulawiak: Jest świetna przy wyrabianiu makaronu. Zawsze używałam mąki pszennej 500 ale przerzuciłam się na...







Kategoria: Dieta





5. Maca w proszku (z Peru) BIO 1 kg

Cena brutto:   90.00 PLN
Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE