BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 3  Produktów w sklepie: 3058     Dostępnych w magazynie: 1461
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
Koszyk rozrostowy do chleba o wadze 1.25 kg - 32.5x18/12 cm - typ ZX forma bliźniacza
Producent:   Herbert Birnbaum


Dostępna ilość : pozostały 3 sztuki



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 97.00 PLN



Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Nie ma jeszcze recenzji o tym produkcie. Dodaj recenzję jako pierwszy!


Koszyk rozrostowy do chleba o wadze 1,25 kg – wymiar 32.5 x 18/12 cm, typ ZX forma bliźniacza - Drewniany gładki spód i żłobione ścianki


Producentem koszyków jest niemiecka firma Herbert Birnbaum założona w 1847 roku.

Koszyki wykonane są ręcznie z ratanu. Formy wykonane z ratanu nie mają sobie równych w procesie fermentacji chleba i do tego są proste w użyciu.

Koszyki posiadają certyfikat higienyBG-PRÜFZERT HYGIENE” NG nr. 00102 Hygiene.


Koszyki rozrostowe służą do ostatecznego uformowania kształtu chleba. Szczególnie polecane są do fermentacji chleba bez drożdży,

Pieczenie chleba / standardowy przebieg:


Obróbka ciasta:

Dobrze zagniecione ciasto wyjąć z maszyny i ugniatać krótko na posypanym mąką stole lub drewnianej desce. Na koniec zagnieść ciasto w kulkę. Zaleca się posypać mąką również dłonie, gdyż ciasto może być bardzo klejące.


Przygotowanie formy:

Formę należy oprószyć równomiernie mąką. Zaleca się użyć do tego mąkę żytnią i sitko do mąki.


Garowanie:

Przy podłużnym bochenku należy rozwałkować lekko kulkę ciasta na odpowiednią długość i włożyć do formy. Foremkę z ciastem odstawić na około 1 godzinę w ciepłym miejscu (25 °– 36 °). W tym czasie ciasto podwoi blisko swoją objętość.


Przygotowanie pieca:

Piec nagrzać do maxymalnej temperatury przez 15 - 20 min.

Na najniższą szynę wsunąć starą blache do pieczenia lub blaszaną rynienkę, w którą później naleje się niewielką ilość wody w celu uzyskania pary.

Na środkową szynę wsunąć blache do wypieku chleba.

Przygotować około 20 ml (mały kieliszek) ciepłej wody i postawić przy piecu.

Przygotować pędzel i wodę w miseczce.


Pieczenie:

Wyjąć gorącą blachę z pieca.

Szybkim ruchem wyłożyć chleb z formy na blachę.

Bochenek posmarować delikatnie wodą.

Blachę z chlebem wsunąć do pieca.

Przygotowaną wodę (20 ml) wlać na najniższą blachę i natychmiast zamknąć piec.

Cała procedura powinna odbyć się jak najszybciej.


Po około 7 min obniżyć temperaturę do 200° i uchylić drzwi pieca na 10 sekund.


Czas wypieku:

W zależności od ciężaru bochenka czas wypieku wynosi około 50 min.

Każdy piec piecze inaczej i samemu należy dojść jaki jest idealny czas wypieku.


Upieczony chleb wyłożyć na drewnianą deskę i natychmiast posmarować szerokim pędzlem wodą, odstawić do wystygnięcia.


 

Pielęgnacja i czyszczenie koszyków


Jak zapobiegać pojawianiu się pleśni w koszykach


Wieloletnie doświadczenia i przeprowadzone próby pozwoliły wysunąć następujące wnioski:

Pleśn pojawia się w pierwszej kolejności w osadzającej się na koszyku warstwie mąki, co po krótkom czasie powoduje szarzenie materiału.


Aby tego uniknąć należy postępować w następujący sposób:

1. Spryskać nowy koszyk niewielką ilością oleju ochronnego(olej bez enzymów) a następnie oprószyć w normalny sposób mąką.
Powoduje to powstanie warstwy ochronnej nie pogarszając swobodnego dostępu powietrza.


2. Koszyki czyścić co cztery tygodnie metodą na sucho lub w zmywarce po czym umieścić w piecu w temp. 120 C - 140 C na około 20 min. Co jakiś czas zaparowując komorę pieca(powtórne naoliwianie nie jest już konieczne).


3. Co sześć miesięcy należy dokładnie umyć koszyki w wodzie bez detergentów i ponownie naoliwić. Sposób ten zapewnia utrzymanie koszyków przez wiele lat w nienagannym stanie.

Przykładowy spósób użycia koszyka rozrostowego w celu nadania atrakcyjnego kształtu dla naszego chleba.
1. Wybieramy dowolną mieszankę BogutynMłyn
2. Wsypujemy do automatu, dodajemy wodę i drożdże zgodnie z instrukcją na etykiecie.
3. Uruchamiamy program wyrabiania ciasta który przerywamy po 30 minutach wyjmując gotowe ciasto z automatu.
(punkty 2-3 można wykonać poprzez ręczne wyrobienie ciasta)
4. Smarujemy koszyk olejem i oprószamy mąką, wkładamy ciasto do koszyka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzine (lub do piekarnika nastawionego na 25 C)
5. Nagrzewamy piekarnik do 120C i umieszczamy w nim koszyk z ciastem na 30 minut (producent naszych koszyków zezwala na taką temperaturę)
6. Wyjmujemy koszyk, obracamy i zdejmujemy pozostawiając ciasto z zachowanym kształtem - ze zdjęciem koszyka z lekko opieczonego ciasta nie powinno być problemu.
7. Pieczemy bochenek w temperaturze 180 C przez około godzinę czasu
Na zdjęciach mogą Państwo obejrzeć efekty użycia mieszanki orkisz słonecznik oraz koszyka rozrostowego typu GX :








 





Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
Koszyk rozrostowy do chleba o wadze 1 kg - bok 21.5 cm - typ BD trójkątna 69.00 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Kosmetyki DrBronner
Napoje z całymi owocami


Drożdże piekarskie Instant "czerwone" - 0.5 kg

staszek: super towar za niska cene polecam staszek z porabki woj slaskie


Mieszanka chlebowa - CHLEB Z AMARANTUSEM - 2,5 kg + drożdż...

ilonaw1: Chlebek doskonały ! Długo zachowuje swoja świeżość. Polecam.







Kategoria: KOSZYKI ROZROSTOWE DO CHLEBA

Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE