BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 1  Produktów w sklepie: 3058     Dostępnych w magazynie: 1459
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
Herbata niebieska Ulung - Lugu Tea COMPETITION WINNER Oolong 100g - herbata najwyższej jakości WYPRZEDAŻ -35%
Producent:   BogutynMłynPROMO


Dostępna ilość : 6 sztuk



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Ten produkt objęty jest upustem w wysokości: 25%
Cena brutto: 185.25 PLN



Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Nie ma jeszcze recenzji o tym produkcie. Dodaj recenzję jako pierwszy!


Lugu Tea Competition winner 鹿谷鄉比賽茶—碳培

Najlepszy gatunkek tajwanskiego Ulonga, jeden z najlepszych na swiecie.


Co roku w miescie Lugu odbywa sie konkurs wysokogorskiej herbaty. To wlasnie jego zwyciezca.

Gatunek uprawiany na wysokosciach okolo 1800 m.n.p.m.

Krystalicznie czyste powietrze, zyzna gleba oraz duze zmiany temperatury i wilgotnosci powietrza pomiedzy noca a dniem nadaja jej najwyzsza jakosc.

Ciemno zielony kolor lisci, zloty napar o kwiatowym aromacie i bogatym, nieco lekko slodkim smaku

Herbata  bardzo „cierpliwa w parzeniu” – nawet wielokrotnie zalewana wrzątkiem długo utrzymuje wyśmienity smak i aromat.



Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Wiadomo, że herbatę od dawna znali Chińczycy, jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z VIII wieku p.n.e.

W Polsce zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się w drugiej połowie XVIII wieku. A troche pozniej nastąpiło jej dalsze upowszechnienie dzięki samowarom sprowadzanym przez wojska rosyjskie.

Kwiat herbaty

Uprawa herbaty na Tajwanie rozpoczęła się w połowie XIX wieku. Od lat 70. przemysł herbaciany szybko się rozwinął wraz innymi gałęziami tajwańskiej gospodarki. Ze względu na duży krajowy popyt i zakorzenioną kulturę picia herbaty, większość uprawianych tam herbat spożywana jest przez samych Tajwańczyków. Teraz dzieki naszej ofercie, pochodzacej od Polaka mieszkajacego od lat na Tajwanie, moze tez zagoscic u Panstwa w domach.

Tajwan to specyficzny, tropikalny, bardzo wilgotny klimat, wysokie strome góry graniczą z nizinnymi wybrzeżami. Dzięki różnicom pogody, temperatur, położenia i gleby, wygląd, aromat i smak herbaty uprawianej na obszarach górskich na dużych wysokościach stał się niepowtarzalny i przedstawia najwyzsza jakosc, niepodobna do herbaty z Chin, nie mowiac o indyjskiej czy tajlandzkiej.

Ulung (zwana też niebieską) to rodzaj półfermentowanej herbaty o specyficznej barwie zaparzonego liścia - jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak herbata zielona.

Ulung charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechin oraz niewielką ilością kofeiny.

Do tego nasza herbata jest uprawiana, zbierana, prazona i pakowana recznie, bez uzycia maszyn ani dodatku chemikalow.

Wszystkie te czynniki sprawiaja, ze macie Panstwo do czynienia z nawyzszym jakosciowo produktem na Swiecie.

Dzieki długiemu procesowi dojrzewania, podczas delikatnego prażenia na niewielkim płomieniu węgla drzewnego (烘培, pinyin:hōngpeì jakość naszej herbaty dodatkowo wzrasta. Przed prażeniem, listki herbaty ulung są zwijane i lekko zgniatane, aby ich otwarte ścianki stymulowały aktywność enzymatyczną. Proces prażenia usuwa niepożądany zapach z herbaty i zmniejsza kwaśny i cierpki smak. Ponadto dzięki tej czynności herbata ulung jest łagodniejsza dla żołądka.

Zalety Uulonga tajwanskiego:

  • Wysoka zawartosc katechiny lagodzi objawy alergi i pomaga w walce z cukrzyca

  • Dzieki zawartosci L-teaniny, wykazuje działanie uspokajające

  • Obniza pozion holesterolu, poprawia prace ukladu krwionosnego

  • Reguluje prace serca, obniza cisnienie

  • Poprawia cere

  • Pali kalorie - odchudza

  • poprawia trawienie i wplywa korzystnie na przemiane materi

  • hamuje aktywnosc enzymow niektorych bakteri podczas zakarzen.

  • Wzmacnia odpornosc organizmu

  • Odpreza

  • Obecne w herbacie polifenole wykazyja dzialanie przeciwutleniajace zmniejszajac szanse na wystapienie chorob ukladu krazenia i nowotworow, a takrze przeciwdzaiajac prochnicy.

  • Zawiera witaminy: A, B1, B2, C, E i K

  • Ma niepowtarzalny, elegancki aromat

  • Czystosc i szlachectwo smak

Parzenie:

Pamietajcie Panstwo, ze to wysokiej jakosci herbata, aby w pelni poznac jej gleboki aromat, nalezy pamietac o odpowiednim doborze wody czajnikow, filizanek i akcesoriow.

Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen, jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Wrzenie powoduje, że tlen zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia.

Najlepiej uzywac czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Czajnik i filizanki dla tej klasy napoju powinny byc wykonane z porcelany albo gliny.

Pierwszym etapem jest ogrzanie czajnika. W tym celu należy wlać do niego wrząca wodę dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para

Nastepnie nalezy wlozyc do czajnika liscie herbaty zapelniajac jego objetosc w okolo ¼, zalac woda o temperaturze okolo 90 ºC, odczekac okolo 40 sekund i plyn z czajnika wylac. Nie nalezy serwowac do picia pierwszego parzenia, sluzy ono tylko „przeplukaniu” lisci.

W drugim parzeniu nalezy zalac czajnik z „przeplukanymi” liscmi woda o temperaturze okolo 90ºC i po okolo 50 sekundach rozlac do filirzanek, herbata nadaje sie do picia. Te same liscie mozna jeszcze zalewac okolo 6 razy. Trzecie parzenie powinno trwac 1 minute, czas kolejnych powinien byc zwiekszany o 10 sekund. Za kazdym razem nalezy pamietajac o oproznianiu czajnika z plynu. Liscie nie powinny plywac w wodzie.




Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
HERBATKA MORINGA-JABŁKO EKSPRESOWA BIO (20 x 2 g) (*DCBR) 11.00 PLN
Czystek herbata ziołowa BIO 1 kg (*DCBR) 59.00 PLN
Herbata PU-ERH TOUCHA 100g (czerwone ptasie gniazdo) 37.90 PLN
Herbata biała Ceylon Royal Silver liściasta 40g BIO (*DCBR) 16.00 PLN
Herbata biała PAI MU TAN 50g w PUSZCE kartonowej Biotern 32.20 PLN
Herbata czarna 100g w PUSZCE kartonowej Biotern PROMOCJA -10% 29.00 PLN
Herbata czarna Assam ekspresowa 20x2g BIO 12.40 PLN
Herbata czarna Assam liściasta 100g BIO (*DCBR) 18.60 PLN
Herbata czarna Ceylon ekspresowa 20x2g BIO (*DCBR) 11.20 PLN
Herbata czarna Darjeeling liściasta 100g BIO (*DCBR) 27.40 PLN
Herbata czarna GOLDEN BEAUTY - puszka 100g Biotern PROMOCJA -10% 45.20 PLN
Herbata czarna liściasta Biotern 100g 5.50 PLN
Herbata czarna liściasta z cytryną Biotern 100g NOWOŚĆ 5.70 PLN
Herbata czarna o smaku mango-pomarańcza FAIR TRADE (20x1,8g) BIO (*DCBR) 11.00 PLN
Herbata czarna SHENNONG GOLDEN SPIRAL - puszka 100g Biotern 41.80 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Ksylitol cukier brzozowy
Native Honey NZ


Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ ŻURAWINA - 1 kg + drożdż...

Romek: rewelacyjna mieszanka i doskonały chlebek


Mieszanka chlebowa - CHLEB HUZAR - 1 kg + drożdże GRATIS

Szedol: Jeden z najlepszych chlebkow z calego bogatego asortymentu sklepu (a moze i najlepszy...) Przy ...







Kategoria: ZDROWIE Z CAŁEGO ŚWIATA





6. Maca w proszku (z Peru) BIO 1 kg

Cena brutto:   90.00 PLN
Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE