BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 0  Produktów w sklepie: 3077     Dostępnych w magazynie: 1327
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
Olej kokosowy EXTRA VIRGIN BIO 400 ml Bio Planete [SMAK I ZAPACH KOKOSA] (*DCBR)
Producent:   Bio Planete


Dostępna ilość : brak/oczekujemy dostawy



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 25.80 PLN



Produkt chwilowo niedostępny.
Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Ostatnie recenzje:
Marta: Bardzo dobry olej, polecam!
Dodaj recenzję    Pokaż wszystkie recenzje


OLEJ KOKOSOWY BIO

poj: 400ml

Interesujący przez swój świeży, kokosowy smak i zapach. Doskonały do przygotowywania egzotycznych dań. Skład: olej z miąższu kokosa (produkt rolnictwa ekologicznego, objęty certyfikatem kontroli ECOCERT F-32600)



BIO PLANÈTE - WYSOKIEJ JAKOŚCI OLEJE Z POŁUDNIA FRANCJI

Firma powstała ponad 25 lat temu. Została założona przez Franz'a J. Moog'a, który przybył na południe Francji ażeby zostać ekologicznym rolnikiem. Pierwsze ekologiczne gospodarstwo zostało nazwane "Domaine de la planète". Nazwa wkrótce wyewoluowała w Bio Planete, szybką stając się symbolem wysokiej jakości olejów i oliw, a co za tym idzie kreatywnej i zdrowej kuchni. Młyn Bio Planete - od momentu powstania w 1984 roku -- wykorzystywany był wyłącznie do produkcji ekologicznej, łącząc nowoczesność z tradycyjnymi technikami, które rodzina Moog opanowała do perfekcji.

Oprócz olejów virgin do codziennego użytku, takich jak olej rzepakowy, słonecznikowy, krokoszowy, olej do gotowania i smażenia, młyn Bio Planete produkuje oleje specjalnie do kreatywnej kuchni i dla najbardziej wyszukanych podniebień - olej z orzechów ziemnych, oleje z prażonych ziaren, oleje z dodatkiem soku z cytryn czy octu balsamicznego.

Od początku swej działalności, młyn Bio Planete, opierał się wyłącznie na sprawdzonych i długoterminowych relacjach ze swoimi dostawcami, wspierając trwały rozwój ubogich regionów rolniczych na zasadach fair trade.

CO WARTO WIEDZIEĆ O OLEJACH?

Znaczenie olejów roślinnych w diecie.

Tłuszcze są podstawowym - obok węglowodanów i białek - składnikiem naszej diety. Każdy organizm, aby poprawnie funkcjonować, potrzebuje niezbędnych kwasów tłuszczowych, dostarczanych głównie w olejach roślinnych (najlepiej z pierwszego tłoczenia). Unikając konsumpcji tłuszczów narażamy się na liczne niedobory. Z drugiej strony musimy również zachowywać umiar - w dobrze zbilansowanej diecie tłuszcze powinny pokrywać 1/3 naszego zapotrzebowania na energię. Istotne znaczenie ma również używanie różnych rodzajów tłuszczy roślinnych, każdy bowiem charakteryzuje się inną strukturą kwasów tłuszczowych. Chcąc dostarczyć naszemu organizmowi maksymalnych korzyści najlepiej jest mieszać ze sobą różne oleje (np. w dressingach do sałatek), tak aby uzyskać odpowiedni bilans pomiędzy kwasami tłuszczowymi nasyconymi i nienasyconymi (jednonienasyconymi i wielonienasyconymi).

Kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe są jednym z głównych składników olejów roślinnych (obok trójglicerydów, tokoferoli - wit. E, fitosteroli, karotenoidów, fenoli etc.). Kwasy tłuszczowe są organicznymi związkami, które możemy podzielić na trzy grupy, w zależności od liczby atomów węgla oraz natury powiązań pomiędzy nimi:
1. Nasycone kwasy tłuszczowe (bez podwójnych wiązań)
2. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (jedno podwójne wiązanie)
3. Wielonienascyone kwasy tłuszczowe (dwa, trzy lub więcej podwójnych wiązań)
Niezbędne kwasy tłuszczowe są to kwasy, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, stąd musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Należą do nich wielonienasycone kwasy: linolowy (omega-6) oraz alpha-linolenowy (omega-3). Niezwykle istotna jest proporcja spożywanego kwasu omega-6 do omega-3. Powinna ona wynosić 5 do 1. W dzisiejszych standardowych dietach dominuje proporcja 10 do 1, dlatego zaleca się zwiększenie dawki przyjmowanego kwasu omega-3.

Zawartość kwasów tłuszczowych w poszczególnych olejach roślinnych:

Bogate w kwasy tłuszczowe nasycone:

- olej kokosowy
- olej z orzechów ziemnych

Bogate w kwasy jednonienasycone - oleinowy (omega-9)

- oliwa z oliwek
- olej z orzechów laskowych
- olej z migdałów
- olej rzepakowy

Bogate w kwasy wielonienasycone - linolowy (omega-6)

- olej słonecznikowy
- olej krokoszowy
- olej sojowy
- olej z orzechów włoskich

Bogate w kwasy wielonienasycone - alpha-linolenowy (omega-3)

- olej lniany
- olej rzepakowy
- olej z orzechów włoskich
- olej sojowy

TŁOCZENIE I EKSTRAKCJA

Proces wyodrębniania oleju przeprowadza się w dwóch etapach: tłoczenia i ekstrakcji.
Pierwszy etap polega na rozgniataniu owoców za pomocą specjalnych pras i zgniataczy, które powodują rozpadanie się ziarna lub owoców na części. Celem tego etapu jest zgniecenie miąższu i pestek w celu uzyskania równej masy, co pomaga w późniejszym oddzielaniu części stałych od części płynnych owocu.

Istnieje kilka metod tłoczenia oliwy, nie mniej jednak ich cechą wspólną jest temperatura, w której powinna być wykonywana. Nie powinna ona przekraczać 40ºC, aby nie doprowadzić do nieodwracalnych zmian w oliwie. Wybór tempa oraz temperatur tego etapu determinuje jakość uzyskanej później oliwy z oliwek.

Uzyskana z pierwszego tłoczenia oliwa najczęściej jest filtrowana, a o tym, do jakiej klasy należy, decydują badania laboratoryjne, czyli tzw. panel kwasowości. W zależności od poziomu kwasowości klasyfikowana jest jako extra virgin, virgin lub lampante (np. w Hiszpanii). Najlepszy dla zdrowia skład chemiczny ma oliwa z pierwszego tłoczenia extra virgin i ta właśnie najbardziej polecana jest do konsumpcji. Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych - tzw. liczba kwasowa w oliwie extra virgin nie powinna przekraczać 0,8.
Należy pamiętać, że im niższa temperatura w trakcie tłoczenia (nie > niż 40 C) oraz ekstrakcji (nie > niż 27 C), tym oliwa zachowuje więcej wartości odżywczych, aromatu i smaku.

DEZODORYZACJA

Dezodoryzacja (odwadnianie) to ostatni etap procesu rafinacji mający na celu usunięcie z olejów substancji nadających nieprzyjemny smak i zapach. Wartość odżywcza oleju w procesie dezodoryzacji ulega znacznej redukcji, zyskujemy jednak olej niezwykle odporny na wysokie temperatury. W rezultacie używając dezodoryzowanego oleju do smażenia i gotowania zmniejszamy ryzyko przyjmowania szkodliwych substancji wytwarzających się w olejach mniej odpornych na obróbkę cieplną.

Które oleje możemy używać do obróbki cieplnej ?

Generalnie, oleje bogate w nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe zachowują się stabilniej w czasie obróbki cieplnej, niż oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Dlatego oleje kokosowy, z orzechów ziemnych oraz oliwa z oliwek mogą być stosowane do gotowania i smażenia - lecz nigdy w stopniu doprowadzającym do ich dymienia.

Im olej bogatszy w kwasy tłuszczowe z więcej niż jednym wiązaniem (wielonienasycone) tym bardziej niestabilnie się zachowuje w wysokich temperaturach. Gotowanie i smażenie na tych olejach prowadzi do wytwarzania się niekorzystnych dla naszych organizmów tzw. tłuszczów trans. Stąd w ogóle nie powinno się podgrzewać olejów: lnianego, rzepakowego, z orzechów włoskich oraz sojowego. Oleje słonecznikowy, sezamowy, krokoszowy mogą być podgrzewane z zachowaniem dużej ostrożności (powoli i do niezbyt wysokich temperatur) wyłącznie do gotowania.

KRZEPNIĘCIE OLEJU

Oleje roślinne krzepną (utwardzają się) samoistnie poniżej pewnych temperatur. Niektóre krzepną szybciej niż inne. Na przykład olej kokosowy twardnieje w momencie gdy temperatura spada poniżej 25 stopni C, olej z orzechów ziemnych poniżej 17 stopni C, oliwa z oliwek natomiast poniżej 14 stopni C. Ten naturalny fenomen może przybierać różną postać, nie wpływa jednak w żaden sposób na jakość oleju. Aby uzyskać ponownie płynny stan, należy po prostu wstawić butelkę z olejem do ciepłej wody.



Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
Ocet balsamiczny z Modeny BIO 250 ml Alce Nero (*DCBR) 12.10 PLN
Ocet jabłkowy FILTROWANY BIO 500 ml Alce Nero (*DCBR) 10.70 PLN
Ocet jabłkowy NIEFILTROWANY 250ml BIO (*DCBR) 9.20 PLN
Ocet jabłkowy niefiltrowany 700ml BIO (*DCBR) 14.90 PLN
Ocet winny biały 500ml BIO (*DCBR) 10.50 PLN
Ocet winny czerwony 500ml BIO La Bio Idea (*DCBR) 11.30 PLN
Olej dla mamy i dziecka BIO 250ml Vitaquell 16.20 PLN
Olej do gotowania i smażenia BIO 500 ml Bio Planete (*DCBR) 15.10 PLN
Olej do smażenia Z GHEE BIO 500 ml Bio Planete WYPRZEDAŻ -10% (najlepiej spożyć przed: 01.2018r.) 28.10 PLN
Olej kokosowy 3000ml BIO Virgin RAW (surowy zimnotłoczony) [SMAK I ZAPACH KOKOSA] 284.90 PLN
Olej kokosowy 4000ml BIO Virgin RAW (surowy zimnotłoczony) [SMAK I ZAPACH KOKOSA] 369.90 PLN
Olej kokosowy 500ml BIO Virgin RAW (surowy zimnotłoczony) [SMAK I ZAPACH KOKOSA] 49.90 PLN
Olej kokosowy 900ml BIO Virgin RAW (surowy zimnotłoczony) [SMAK I ZAPACH KOKOSA] 87.90 PLN
Olej migdałowy 500 ml 22.50 PLN
Olej sałatkowy BIO 500 ml Bio Planete (*DCBR) 16.20 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Produkty ze stewii
Produkty Amanprana


Mąka orkiszowa ECCO typ 1850 graham - 2,5 kg

eweki: Super produkt mąka do wypieku domowego chleba-wyczuwalny lekki posmak orzechowy i oto mi chodził...


Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ ŻURAWINA - 1 kg + drożdż...

Romek: rewelacyjna mieszanka i doskonały chlebek







Kategoria: BIOPLANET





4. Rodzynki Sułtanki 1 kg BIO (*DCBR)

Cena brutto:   26.40 PLN




5. Rodzynki Sułtanki 400g BIO (*DCBR)

Cena brutto:   12.00 PLN




6. Amarantus ziarno 500g BIO (*DCBR)

Cena brutto:   6.70 PLN




9. Kuskus razowy 400g BIO (*DCBR)

Cena brutto:   5.90 PLN




10. Figi 400g BIO (*DCBR)

Cena brutto:   20.90 PLN
Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE