BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 0  Produktów w sklepie: 3096     Dostępnych w magazynie: 1252
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
Grzyb Reishi EKSTRAKT 4:1 w proszku 0.25 kg BIO NOWOŚĆ
Producent:   SuperFoods


Dostępna ilość : brak/oczekujemy dostawy



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 90.00 PLN



Produkt chwilowo niedostępny.
Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Nie ma jeszcze recenzji o tym produkcie. Dodaj recenzję jako pierwszy!


Grzyb Reishi

 

W Chinach grzyb Reishi nazywany jest Lingzhi. Jest to grzyb poliporoidalny i odnosi się głównie do gatunku Ganoderma lucidum. Stosowany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej od ponad 2000 lat. Źródła podają, że grzyb Ganoderma wykazuje działanie zapobiegające przerzutom nowotworowym, a także działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. W medycynie chińskiej uważa się, że grzyb ten ma działanie przeciwnowotworowe, immunomodulujące i immunoterapeutyczne. Zostały one poparte badaniami nad polisacharydami, terpenami i innymi związkami bioaktywnymi odizolowanymi od owocników i grzybni tego grzyba. Stwierdzono również, że grzyb Reishi hamuje proces agregacji płytek krwi, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i cukru we krwi.

 

 

 

 

 

Produkt: Wyciąg z grzybów Reishi w proszku

 

Kraj pochodzenia: Chiny

 

 

Nazwa łacińska: Ganoderma lucidum

 

 

Informacje żywieniowe

 

 

Wartości na 100g

Wartość energetyczna

1520 kJ

359 kcal

Białko

1.7g

Tłuszcze

w tym nasycone

w tym jednonienasycone

w tym wielonienasycone

0.3g

0.1g

<0.1g

0.2g

Węglowodany

w tym cukry

80.2g

3.6g

Błonnik

14.5g

Sód

1.2mg

 

 

Przechowywanie: W suchym i chłodnym miejscu

 

 

PRZEGLĄD

 

W połączeniu z kojącą herbatą lub odżywczą zupą, nasze grzyby Reishi w proszku to łatwy i skuteczny sposób na wykorzystanie zalet jednego z najbardziej cenionych leków natury.

 

HISTORIA

 

Grzyb Reishi to starożytny lek wschodni stosowany od setek lat. Początkowo można było go znaleźć w odległych górskich lasach Chin, Japonii i Korei. Dzikie grzyby Reishi preferują wilgotne i zaciemnione miejsca w podłożu oraz w dolnych częściach pnia drzew liściastych. Świeże grzyby Reishi są miękkie oraz posiadają rzucający się w oczy płaski czerwony kapelusz. Grzyby te są określane jako polyporus – określenie to odnosi się do rodzaju grzyba, który nie posiada blaszek na swej spodniej stronie, lecz uwalnia zarodniki przez małe pory. Choć nazwa Reishi pochodzi z Japonii, to nazwa ogólna grzyba pochodzi od dwóch greckich słów: ganos, oznaczający jasność i derma oznaczającego skórę. Nazwa gatunku, lucidum, w języku łacińskim oznacza „świecący”, tak więc obie części nazwy odnoszą się do naturalnie błyszczącej powierzchni rośliny. Istnieje sześć różnych rodzajów Ganoderma lucidum: czerwony, fioletowy, zielony, biały, żółty i czarny. Mówi się, że czerwony grzyb posiada największe właściwości lecznicze.

 

Chińska nazwa, Ling Zhi, odnosi się bardziej do przeznaczenia grzyba Reishi, niż do jego wyglądu i może zostać przetłumaczona dosłownie jako „zioło duchowej mocy”. Rzeczywiście, grzyb Reishi zajął zaszczytne miejsce w najstarszej Materia medica w Chinach [Materia medica to naturalne surowce lecznicze stosowane do sporządzania leków]. Legenda głosi, że gdy wieść o szczególnych właściwościach grzyba Reishi dotarła do cesarza Ti dynastii Chin wysłał on flotę statków na Wschód z załogą 300 silnych mężczyzn i 300 pięknych kobiet z misją sprowadzenia magicznej rośliny do swojego królestwa.

 

Ze względu na rzadkość występowania w przyrodzie, w całej historii Chin grzyby te były głównie wykorzystywane przez cesarza, jego dwór i bogatych klas wyższych. Stały się również swego rodzaju ikoną kultury, będącą symbolem w pracach graficznych, na odzieży i w dekoracjach.

 

Dziś, grzyby Reishi są uprawiane i szeroko dostępne jako grzyby lecznicze, przynoszące wiele korzyści dla zdrowia. Współczesna nauka nadal bada działanie tej rośliny a popularność Reishi jako „super żywności” wciąż rośnie.

 

PRZETWARZANIE

 

Nasze grzyby Reishi rosną na plantacji zlokalizowanej w mieście Qingyuan, które jest określane jako chińskie „miasto grzybów”, a także uznawane za miejsce posiadające najlepsze środowisko ekologiczne w kraju. Nasz dostawca eksportuje produkty do Europy i USA od ponad 15 lat i jest liderem technologicznym w uprawie grzybów. Temperatura, wilgotność, dwutlenek węgla, natężenie światła i składniki odżywcze są ściśle monitorowane w celu utrzymania optymalnych warunków wzrostu.

 

Grzyby Reishi są uprawiane na drewnie z wykorzystaniem kory drzewa lipowego. Drewno jest cięte na części po 30cm, a następnie części te są sterylizowane za pomocą gorącej pary. Kawałki drewna są umieszczone w workach z tworzywa sztucznego a zarodniki grzyba Reishi są umieszczone na powierzchni drewna w sterylnych warunkach. Pozostawione w odpowiednich warunkach wzrostu (ciepła i wilgoci) zarodniki się rozwijają i rozprzestrzeniają. Zarodniki Reishi są uprawiane w ten sposób przez około cztery miesiące, a następnie są przenoszone na podłoże w celu rozrostu, gdzie temperatury utrzymywane są na poziomie około 25°C. Kultywary lipy są umieszczane tuż pod powierzchnią gleby i w ciągu najbliższych trzech miesięcy wyrastają z nich dojrzałe grzyby.

 

Dojrzałe grzyby zbierane są każdego roku pomiędzy sierpniem a październikiem. Grzyby są sprawdzane pod względem jakości, rozmiaru i koloru, zanim zostaną w pełni oczyszczone i odwodnione. Wysuszone grzyby mogą zostać następnie sproszkowane w celu uzyskania drobnego proszku.

 

W połączeniu z kojącą herbatą lub odżywczą zupą, nasze grzyby Reishi w proszku to łatwy i skuteczny sposób na wykorzystanie zalet jednego z najbardziej cenionych leków natury.

 




Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
Książka kucharska z wyspy Pitcairn - Meralda Warren - A taste of Pitcairn - w języku angielskim 99.00 PLN
Muzyka z wyspy Pitcairn - Meralda Warren - Here Comes Mama with Her Niau Broom - 2009 CD 49.00 PLN
Muzyka z wyspy Pitcairn - Meralda Warren - Pitcairn Songs - 1999 CD 49.00 PLN
Muzyka z wyspy Pitcairn - Meralda Warren - With Love Maimiti - 2005 CD 49.00 PLN
OLD POLAND BURSZTYN - 190 g SER SZLACHETNY długodojrzewający SPOMLEK Radzyń Podlaski 9.99 PLN
OLD POLAND SZAFIR - 190 g SER SZLACHETNY długodojrzewający SPOMLEK Radzyń Podlaski 9.99 PLN
Alana make-up remover 100ml BIO (do demakijażu) 157.00 PLN
Corn Roaster ROMERTOPF garnek rzymski do pieczenia kukurydzy 69.00 PLN
Garnek rzymski ROMERTOPF forma do zapiekanek mała (2-4 osoby) 127.00 PLN
Garnek rzymski ROMERTOPF klasyczny maxi (na 8 kg mięsa) 331.00 PLN
Garnek rzymski ROMERTOPF Swing Standard 193.00 PLN
Grzyb Chaga w proszku BIO 0.25 kg NOWOŚĆ 100.00 PLN
Grzyb Chaga w proszku BIO 0.5 kg NOWOŚĆ 180.00 PLN
Grzyb Chaga w proszku BIO 1 kg NOWOŚĆ 340.00 PLN
LECYTYNA 500mg (pamięć i koncentracja) 50 tabletek PROMOCJA -10% (najlepiej spożyć przed: 31.03.18r.) 12.80 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Wody z Pirenejów
Kremy Pot of Gold


Chleb własnego wypieku. Ponad 120 przepisów na chleb piecz...

karwan794: Cenię tą książeczkę za rozdziały przed przepisami (patrz opis poniżej "zawartość"): dużo ciekawy...


Mieszanka chlebowa - CHLEB San Marco - orkiszowo-kukurydzi...

tesa14: Bardzo smaczny.Przypomina w smaku bułeczkę ale dożo zdrowszy.Polecam ,szczególnie dla dzieci.







Kategoria: Pozostałe produkty





3. Maca w proszku (z Peru) BIO 0.25 kg

Cena brutto:   30.00 PLN




8. Mieszanka wigilijna 150g BIO (*DCBR)

Cena brutto:   14.30 PLN
Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE