BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 0  Produktów w sklepie: 3042     Dostępnych w magazynie: 1406
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
Grzyb Reishi EKSTRAKT 4:1 w proszku 0.25 kg BIO NOWOŚĆ
Producent:   SuperFoods


Dostępna ilość : pozostała ostatnia sztuka



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 90.00 PLN



Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Nie ma jeszcze recenzji o tym produkcie. Dodaj recenzję jako pierwszy!


Grzyb Reishi

 

W Chinach grzyb Reishi nazywany jest Lingzhi. Jest to grzyb poliporoidalny i odnosi się głównie do gatunku Ganoderma lucidum. Stosowany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej od ponad 2000 lat. Źródła podają, że grzyb Ganoderma wykazuje działanie zapobiegające przerzutom nowotworowym, a także działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. W medycynie chińskiej uważa się, że grzyb ten ma działanie przeciwnowotworowe, immunomodulujące i immunoterapeutyczne. Zostały one poparte badaniami nad polisacharydami, terpenami i innymi związkami bioaktywnymi odizolowanymi od owocników i grzybni tego grzyba. Stwierdzono również, że grzyb Reishi hamuje proces agregacji płytek krwi, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i cukru we krwi.

 

 

 

 

 

Produkt: Wyciąg z grzybów Reishi w proszku

 

Kraj pochodzenia: Chiny

 

 

Nazwa łacińska: Ganoderma lucidum

 

 

Informacje żywieniowe

 

 

Wartości na 100g

Wartość energetyczna

1520 kJ

359 kcal

Białko

1.7g

Tłuszcze

w tym nasycone

w tym jednonienasycone

w tym wielonienasycone

0.3g

0.1g

<0.1g

0.2g

Węglowodany

w tym cukry

80.2g

3.6g

Błonnik

14.5g

Sód

1.2mg

 

 

Przechowywanie: W suchym i chłodnym miejscu

 

 

PRZEGLĄD

 

W połączeniu z kojącą herbatą lub odżywczą zupą, nasze grzyby Reishi w proszku to łatwy i skuteczny sposób na wykorzystanie zalet jednego z najbardziej cenionych leków natury.

 

HISTORIA

 

Grzyb Reishi to starożytny lek wschodni stosowany od setek lat. Początkowo można było go znaleźć w odległych górskich lasach Chin, Japonii i Korei. Dzikie grzyby Reishi preferują wilgotne i zaciemnione miejsca w podłożu oraz w dolnych częściach pnia drzew liściastych. Świeże grzyby Reishi są miękkie oraz posiadają rzucający się w oczy płaski czerwony kapelusz. Grzyby te są określane jako polyporus – określenie to odnosi się do rodzaju grzyba, który nie posiada blaszek na swej spodniej stronie, lecz uwalnia zarodniki przez małe pory. Choć nazwa Reishi pochodzi z Japonii, to nazwa ogólna grzyba pochodzi od dwóch greckich słów: ganos, oznaczający jasność i derma oznaczającego skórę. Nazwa gatunku, lucidum, w języku łacińskim oznacza „świecący”, tak więc obie części nazwy odnoszą się do naturalnie błyszczącej powierzchni rośliny. Istnieje sześć różnych rodzajów Ganoderma lucidum: czerwony, fioletowy, zielony, biały, żółty i czarny. Mówi się, że czerwony grzyb posiada największe właściwości lecznicze.

 

Chińska nazwa, Ling Zhi, odnosi się bardziej do przeznaczenia grzyba Reishi, niż do jego wyglądu i może zostać przetłumaczona dosłownie jako „zioło duchowej mocy”. Rzeczywiście, grzyb Reishi zajął zaszczytne miejsce w najstarszej Materia medica w Chinach [Materia medica to naturalne surowce lecznicze stosowane do sporządzania leków]. Legenda głosi, że gdy wieść o szczególnych właściwościach grzyba Reishi dotarła do cesarza Ti dynastii Chin wysłał on flotę statków na Wschód z załogą 300 silnych mężczyzn i 300 pięknych kobiet z misją sprowadzenia magicznej rośliny do swojego królestwa.

 

Ze względu na rzadkość występowania w przyrodzie, w całej historii Chin grzyby te były głównie wykorzystywane przez cesarza, jego dwór i bogatych klas wyższych. Stały się również swego rodzaju ikoną kultury, będącą symbolem w pracach graficznych, na odzieży i w dekoracjach.

 

Dziś, grzyby Reishi są uprawiane i szeroko dostępne jako grzyby lecznicze, przynoszące wiele korzyści dla zdrowia. Współczesna nauka nadal bada działanie tej rośliny a popularność Reishi jako „super żywności” wciąż rośnie.

 

PRZETWARZANIE

 

Nasze grzyby Reishi rosną na plantacji zlokalizowanej w mieście Qingyuan, które jest określane jako chińskie „miasto grzybów”, a także uznawane za miejsce posiadające najlepsze środowisko ekologiczne w kraju. Nasz dostawca eksportuje produkty do Europy i USA od ponad 15 lat i jest liderem technologicznym w uprawie grzybów. Temperatura, wilgotność, dwutlenek węgla, natężenie światła i składniki odżywcze są ściśle monitorowane w celu utrzymania optymalnych warunków wzrostu.

 

Grzyby Reishi są uprawiane na drewnie z wykorzystaniem kory drzewa lipowego. Drewno jest cięte na części po 30cm, a następnie części te są sterylizowane za pomocą gorącej pary. Kawałki drewna są umieszczone w workach z tworzywa sztucznego a zarodniki grzyba Reishi są umieszczone na powierzchni drewna w sterylnych warunkach. Pozostawione w odpowiednich warunkach wzrostu (ciepła i wilgoci) zarodniki się rozwijają i rozprzestrzeniają. Zarodniki Reishi są uprawiane w ten sposób przez około cztery miesiące, a następnie są przenoszone na podłoże w celu rozrostu, gdzie temperatury utrzymywane są na poziomie około 25°C. Kultywary lipy są umieszczane tuż pod powierzchnią gleby i w ciągu najbliższych trzech miesięcy wyrastają z nich dojrzałe grzyby.

 

Dojrzałe grzyby zbierane są każdego roku pomiędzy sierpniem a październikiem. Grzyby są sprawdzane pod względem jakości, rozmiaru i koloru, zanim zostaną w pełni oczyszczone i odwodnione. Wysuszone grzyby mogą zostać następnie sproszkowane w celu uzyskania drobnego proszku.

 

W połączeniu z kojącą herbatą lub odżywczą zupą, nasze grzyby Reishi w proszku to łatwy i skuteczny sposób na wykorzystanie zalet jednego z najbardziej cenionych leków natury.

 




Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
BIO SUPER SASZETA - ENERGIA (burak, karob, pszenica) 15g 4.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - KONCENTRACJA (karob, guarana, lucuma) 12g 4.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - MAXI (maca, pyłek pszczeli, jagody goji, jęczmień, lucuma, baobab, pszenica, konopie, chia, guarana, burak, karob) 57g 15.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - OCZYSZCZENIE (jęczmień, baobab, pszenica) 15g 4.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - ODCHUDZANIE (jęczmień, lucuma, baobab) 15g 4.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - REGENERACJA (konopie, maca, chia) 15g 4.00 PLN
BIO SUPER SASZETA - WZMOCNIENIE (maca, pyłek pszczeli, jagody goji) 15g 4.00 PLN
Baobab proszek z owoców BIO 0.25 kg 65.00 PLN
Baobab proszek z owoców BIO 0.5 kg 120.00 PLN
Baobab proszek z owoców BIO 1 kg 220.00 PLN
Chia nasiona szałwii hiszpańskiej 1kg BIO (*DCBR) 33.80 PLN
Chia nasiona szałwii hiszpańskiej 200g BIO (*DCBR) 8.10 PLN
Chia nasiona szałwii hiszpańskiej 400g BIO (*DCBR) 14.70 PLN
Glony chlorella w proszku BIO (Chiny) 0.1 kg 27.00 PLN
Glony chlorella w proszku BIO (Chiny) 0.25 kg 65.00 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Naturya food for life
Wody z Pirenejów


Mieszanka chlebowa - CHLEB HUZAR - 0.5 kg + drożdże GRATIS

biuro: przepyszny, chrupiąca skórka, idealny smak mmm, polecam !!!


Mieszanka chlebowa - CHLEB DOMOWY pszenno-żytni - 2,5 kg +...

wiesia: Próbowałam piec chleb z różnego rodzaju mąki i mieszanek niestety z marnym skutkiem , dopiero ta...







Kategoria: SUPERFOODS

Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE