BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 0  Produktów w sklepie: 2955     Dostępnych w magazynie: 1625
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
ZAKWAS PIEKARSKI BIO 250 g - BIONAT
Dostępna ilość : pozostały 3 sztuki



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 15.70 PLN



Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Nie ma jeszcze recenzji o tym produkcie. Dodaj recenzję jako pierwszy!


SKŁADNIKI
otręby żytnie*,  woda, regulator kwasowości: kwas mlekowy, mąka żytnia*, ocet jabłkowy*, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, serwatka w proszku, drożdże, olej rzepakowy* (certyfikowany składnik ekologiczny)

 

OPIS
Zakwas piekarski otrzymywany jest w naturalnym unikalnym procesie opartym o wieloletnie doświadczenie Firmy. Połączenie odpowiednich składników oraz procesów przebiegających w określonym czasie i temperaturze, przekształciło bioflorę i mikroorganizmy, doprowadzając w efekcie do wytworzenia produktu najwyższej jakości.
Zakwas piekarski dodatkowo wspomaga i ułatwia wytworzenie ciasta. Wydobywa i utrwala w pieczywie delikatny aromat, subtelny smak użytych składników, natomiast chrupiąca skórka i sprężysty miękisz są gwarancją najwyższej jakości pieczywa. 
Dostępny jest w opakowaniach po 250 g. Porcja taka wystarcza do wypieku 30 bochenków chleba o gramaturze 500 g. Produkt sprawdza się do wypieku zarówno w automatach jak i w domowym piekarniku. Wypiek w piekarniku umożliwia uzyskanie dowolnej formy chleba - bochenków okrągłych, podłużnych, foremkowych. Wypiek w automacie wymaga kilku minut Twojego czasu na przygotowanie składników i wybór programu, resztę urządzenie wykona za Ciebie.
Jest to produkt rekomendowany przez Polską Ekologię.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bardzo ważne jest aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:

Dawkowanie:

Chleby pszenne ok. 1-2%  (10 - 20 g na 1 kg mąki)

Chleby pszenno-żytnie ok. 2-3%  (20 - 30 g na 1 kg mąki)

Chleby wieloziarniste ok. 3-4%  (30 - 40 g na 1 kg mąki)

Chleby żytnie ok. 5 %    (50 g na 1 kg mąki)

 

Domowy wypiek chleba - w piekarniku:

1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min  lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji.

2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej.

3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.

4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.

5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wodą.

6. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210 st. C  piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą.

7. Wypiekać w zależności od gramatury 35/56/50 minut.

8. Po wypieku wyjąć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.

 

Domowy wypiek chleba w automacie.

1. Wszystkie składniki wsypujemy do formy w automacie, wlewamy wodę i wybieramy program wypieku.

2. Jeżeli w automacie nie ma funkcji programowanych, proponujemy ustawić czas na około 2,5 h (z dokładnością do 15 minut) lub według uznania.

3. Po wypieku wyjmujemy chleb z formy i odkładamy na deseczkę.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 702,39 kJ;
Tłuszcz: 1,55 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,16 g;
Węglowodany: 25,66 g;
w tym cukry: 4,50 g;
Białko: 5,96 g;
Sól: 0,009 g

 

INFORMACJA ALERGENNA 
Zawiera serwatkę (z mleka) i żyto.

 

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze 4 - 22 st. C w zakręconym słoiku.




Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
Cukier cynamonowy 20g BIO Amylon 1.70 PLN
Cukier cytrynowy 20g BIO Amylon 1.70 PLN
Cukier trzcinowy waniliowy 8g BIO (*DCBR) 5.30 PLN
Cukier waniliowy 20g BIO Amylon (*DCBR) 3.20 PLN
Drożdże cukiernicze Instant "złote" - 0.5 kg 29.00 PLN
Drożdże cukiernicze Instant "złote" - 1 kg 54.00 PLN
Drożdże cukiernicze Instant "złote" - 10 kg (oryginalny karton 20x0.5kg) 480.00 PLN
Drożdże cukiernicze Instant "złote" - 100 g 8.00 PLN
Drożdże cukiernicze Instant "złote" - 2,5 kg 132.00 PLN
Drożdże cukiernicze Instant "złote" - 5 kg (10x0.5kg) 258.00 PLN
Drożdże piekarskie Instant - saszetka 8 g 1.50 PLN
Drożdże piekarskie Instant "czerwone" - 0.5 kg 29.00 PLN
Drożdże piekarskie Instant "czerwone" - 1 kg 54.00 PLN
Drożdże piekarskie Instant "czerwone" - 10 kg (oryginalny karton 20x0.5kg) 480.00 PLN
Drożdże piekarskie Instant "czerwone" - 125 g 10.00 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Native Honey NZ
Kosmetyki DrBronner


Mąka orkiszowa ECCO typ 700 biała - 1 kg

spitAttedia: doskonała mąka, świetna na naleśniki ! pozdrawiam !


Olej palmowy czerwony BIO (Kolumbia) 1600ml Extra Virgin A...

klos.michal: specyficzny smak i zapach ale świetny na paletnię. makaron, ryż, ziemniaki czy inne jedzenie świ...







Kategoria: Dodatki piekarskie (drożdże, naturalne zakwasy)

Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE  


Oferta naszego sklepu jest dostępna w Pasażu Handlowym mBanku - co jest gwarancją najwyższej jakości sprzedawanych towarów i usług.