BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 0  Produktów w sklepie: 3077     Dostępnych w magazynie: 1327
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
ZAKWAS PIEKARSKI BIO 250 g - BIONAT
Dostępna ilo¶ć : brak/oczekujemy dostawy



Zamówić można ilo¶ć nie większ± niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 15.70 PLN



Produkt chwilowo niedostępny.
Daty przydatno¶ci widoczne na zdjęciach s± przykładowe.
Zdjęcia s± własno¶ci± BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Nie ma jeszcze recenzji o tym produkcie. Dodaj recenzję jako pierwszy!


SKŁADNIKI
otręby żytnie*,  woda, regulator kwasowo¶ci: kwas mlekowy, m±ka żytnia*, ocet jabłkowy*, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowo¶ci: kwas cytrynowy, serwatka w proszku, drożdże, olej rzepakowy* (certyfikowany składnik ekologiczny)

 

OPIS
Zakwas piekarski otrzymywany jest w naturalnym unikalnym procesie opartym o wieloletnie do¶wiadczenie Firmy. Poł±czenie odpowiednich składników oraz procesów przebiegaj±cych w okre¶lonym czasie i temperaturze, przekształciło bioflorę i mikroorganizmy, doprowadzaj±c w efekcie do wytworzenia produktu najwyższej jako¶ci.
Zakwas piekarski dodatkowo wspomaga i ułatwia wytworzenie ciasta. Wydobywa i utrwala w pieczywie delikatny aromat, subtelny smak użytych składników, natomiast chrupi±ca skórka i sprężysty miękisz s± gwarancj± najwyższej jako¶ci pieczywa. 
Dostępny jest w opakowaniach po 250 g. Porcja taka wystarcza do wypieku 30 bochenków chleba o gramaturze 500 g. Produkt sprawdza się do wypieku zarówno w automatach jak i w domowym piekarniku. Wypiek w piekarniku umożliwia uzyskanie dowolnej formy chleba - bochenków okr±głych, podłużnych, foremkowych. Wypiek w automacie wymaga kilku minut Twojego czasu na przygotowanie składników i wybór programu, resztę urz±dzenie wykona za Ciebie.
Jest to produkt rekomendowany przez Polsk± Ekologię.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bardzo ważne jest aby pamiętać o wła¶ciwej proporcji dawkowania kwasu do m±ki zgodnie z poniższ± tabelk±:

Dawkowanie:

Chleby pszenne ok. 1-2%  (10 - 20 g na 1 kg m±ki)

Chleby pszenno-żytnie ok. 2-3%  (20 - 30 g na 1 kg m±ki)

Chleby wieloziarniste ok. 3-4%  (30 - 40 g na 1 kg m±ki)

Chleby żytnie ok. 5 %    (50 g na 1 kg m±ki)

 

Domowy wypiek chleba - w piekarniku:

1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min  lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na ¶rednich do uzyskania wła¶ciwej, jednolitej konsystencji.

2. Wyrobione ciasto przykrywamy ¶ciereczk± i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej.

3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wod± kład±c na mokr± g±bkę lub ¶ciereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w m±ce razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.

4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcze¶niej tłuszczem foremek i przykrywamy ¶ciereczk±.

5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objęto¶ci. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wod±.

6. Po wyro¶nięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcze¶niej do temperatury ok. 210 st. C  piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wod± i naci±ć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstawić naczynie z wod±.

7. Wypiekać w zależno¶ci od gramatury 35/56/50 minut.

8. Po wypieku wyj±ć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wod±.

 

Domowy wypiek chleba w automacie.

1. Wszystkie składniki wsypujemy do formy w automacie, wlewamy wodę i wybieramy program wypieku.

2. Jeżeli w automacie nie ma funkcji programowanych, proponujemy ustawić czas na około 2,5 h (z dokładno¶ci± do 15 minut) lub według uznania.

3. Po wypieku wyjmujemy chleb z formy i odkładamy na deseczkę.

 

WARTO¦Ć ODŻYWCZA W 100 g
Warto¶ć energetyczna: 702,39 kJ;
Tłuszcz: 1,55 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,16 g;
Węglowodany: 25,66 g;
w tym cukry: 4,50 g;
Białko: 5,96 g;
Sól: 0,009 g

 

INFORMACJA ALERGENNA 
Zawiera serwatkę (z mleka) i żyto.

 

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze 4 - 22 st. C w zakręconym słoiku.




Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
Drożdże cukiernicze Instant "złote" - 0.5 kg 29.00 PLN
Drożdże piekarskie Instant "czerwone" - 2 g na 0.5 kg m±ki 1.00 PLN
Drożdże piekarskie Instant "czerwone" - 3 g na 0.75 kg m±ki 1.10 PLN
Drożdże piekarskie Instant "czerwone" - 4 g na 1 kg m±ki 1.20 PLN
Naturalny PŁYNNY zakwas pszenny LS1 (¶rednia kwasowo¶ć) - 0.25 kg 10.00 PLN
Naturalny PŁYNNY zakwas pszenny LS2 (duża kwasowo¶ć) - 0.25 kg 10.00 PLN
Naturalny słód jęczmienny mielony MALT IT 130 - bardzo mocno palony - 0.25 kg 10.50 PLN
Naturalny słód jęczmienny mielony MALT IT 130 - bardzo mocno palony - 0.5 kg 18.00 PLN
Naturalny słód jęczmienny mielony MALT IT 130 - bardzo mocno palony - 1 kg 30.00 PLN
Naturalny słód jęczmienny mielony MALT IT 14 - diastatyczny - 0.25 kg 6.00 PLN
Naturalny słód jęczmienny mielony MALT IT 14 - diastatyczny - 0.5 kg 10.50 PLN
Naturalny słód jęczmienny mielony MALT IT 14 - diastatyczny - 1 kg 18.00 PLN
Naturalny słód jęczmienny mielony MALT IT 25 - kryształowy lekko palony - 0.25 kg 9.00 PLN
Naturalny słód jęczmienny mielony MALT IT 25 - kryształowy lekko palony - 0.5 kg 15.00 PLN
Naturalny słód jęczmienny mielony MALT IT 25 - kryształowy lekko palony - 1 kg 27.00 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Navitas Naturals
Produkty Amanprana


Bułki orkiszowe pikantne - mieszanka do wypieku 0.5 kg + d...

lacomp: Bardzo fajna mieszanka. Bułeczka polana dobr± oliw± lub posmarowana masełkiem - fantastyczne j...


Mufinki - 72 foremki (papilotki) (*DCBR)

e-prezes: korzystałem z różnych foremek papierowych do mufirek i te s± najlepsze - nie rozmiękaj± po nalal...







Kategoria: M±ka orkisz, pszenna, żytnia, semolina i inne

Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowo¶ci| O firmie| Regulamin i polityka prywatno¶ci| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występuj± w serwisie mog± być lub też s± znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich wła¶cicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie s± publikowane wył±cznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mog± być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE