http://bogutynmlyn.pl/?id=4424


Nazwa Cena brutto

Mąka orkiszowa razowa typ 2000 - 1 kg BIO (*DCBR)
12.30 PLN

Producent: BioPlanet

Orkisz jest to jedena z najstarszych odmian zboża. Już w czasach starożytnych intensywnie uprawiany i ceniony za swoje walory. Rzymianie uznawali orkisz za pokarm dający siłę, stąd często był on spożywany przez gladiatorów.

Przepis na naleśniki orkiszowe z awokado:

Składniki:

ciasto - 200 g mąki orkiszowej, 250 ml mleka (lub napoju ryżowego bądź owsianego), 250 ml wody gazowanej, 1 jajko, szczypta soli; Nadzienie: 2 dojrzałe awokado, mała papryczka jalapenjio, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek lub olej lniany, świeża mięta, pieprz, biały ser lub gouda kozia, orzechy nerkowca.

Sposób przygotowania:

Wszystkie sładniki na ciasto dokładnie miksujemy. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Awokado obieramy, dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy drobno posiekaną papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 3 łyżeczki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy pastą z awokado, posypujemy serem, poszatkowaną miętą, i orzechami nerkowca. Podajemy z sałataką z pomidorów.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna - 320 kcal (1340 kJ)
Białko-11,6 g
Węglowodany-62,4 g
Tłuszcz-2,7 g


Dostępność: 5 sztuk