BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 0  Produktów w sklepie: 3077     Dostępnych w magazynie: 1324
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
Mieszanka na masę makową 500g
Producent:   BogutynMłyn


Dostępna ilość : brak/oczekujemy dostawy



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 15.00 PLN



Produkt chwilowo niedostępny.
Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Nie ma jeszcze recenzji o tym produkcie. Dodaj recenzję jako pierwszy!


Mieszanka na masę makową 0,5kg

Składniki: cukier, dekstroza, mak, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, skrobia kukurydziana, maltodekstryny, albuminy jaja kurzego w proszku, kakao w proszku, cynamon, aromat

Waga netto: 0,5kg

Sposób przyrządzania:

Podstawowa masa: 500g mieszanki wymieszać z 225ml wody.

Masa wykwintna: 500g mieszanki wymieszać ze 125ml wody, 100g posiekanych orzechów włoskich, 100g rodzynków, 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 1 łyżką ciepłego masła, 1 łyżką likieru amaretto lub rumu, skórka otartą z 1 cytryny i pianą z białek 6 jaj.

Z porcji 500g otrzymujemy masę na 2 strucle makowe.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.



Przepis na świąteczną struclę makową w.g. BogutynMłyn.pl

Przepyszny makowiec, który jest nieodłącznym elementem Świąt w naszej domu rodzinnym. Niesamowicie aromatyczny i wilgotny, już podczas wytwarzania tworzy magiczną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Owinięty w ozdobny celofan jest znakomitym pomysłem na własnoręcznie wykonany prezent dla bliskiej osoby.
Można go upiec już kilka dni przed świętami, gdyż długo zachowuje świeżość, tylko trzeba dobrze schować bo może tych świąt nie doczekać :) Nadaje się również do mrożenia.
Z podanego przepisu można wykonać 3 długie strucle, ew. z połowy składników dwie mniejsze lub jedną dużą ale polecamy tą pierwszą wersję, gdyż jeszcze nie zdarzyło się by został choć jeden okruszek :)
Wykonanie tego pysznego ciasta jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać, w szczególności przy użyciu gotowej masy makowej BogutynMłyn.


Ciasto drożdżowe:

3 szklanki mąki pszennej typ 450

180 ml ciepłego mleka

150 g roztopionego masła

6 żółtek

6 łyżek cukru trzcinowego Demerara*

2 łyżki spirytusu (ew. likieru amaretto, wódki lub rumu)

21 g drożdży cukierniczych instant „złote”

1 łyżeczka wanilii w proszku* lub pasty waniliowej*

skórka otarta z jednej cytryny

szczypta soli różowej drobnej

 

Masa makowa:

400 g maku BioPlanet*

6 białek

170 g cukru trzcinowego Demerara*

100 g rodzynków sułtanków BioPlanet*

100 g orzechów włoskich BioPlanet*, rozdrobnionych

50g aromatycznej skórki pomarańczowej kandyzowanej La Bio Idea*

3 łyżki miodu spadziowego Bartnik Sądecki*

2 łyżki spirytusu (ew. likieru amaretto, wódki lub rumu)

1 łyżka miękkiego masła

2 łyżeczki aromatu migdałowego

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego*

1 łyżeczka wanilii w proszku* lub pasty waniliowej*

skórka otarta z jednej cytryny

 

lub

 

500 g mieszanki na masę makową BogutynMłyn

225 g wody (lub 125g wody + 6 białek)

100 g rodzynków sułtanków BioPlanet*

100 g orzechów włoskich BioPlanet*, rozdrobnionych

50g aromatycznej skórki pomarańczowej kandyzowanej La Bio Idea*

2 łyżki spirytusu (ew. likieru amaretto, wódki lub rumu)

1 łyżka miękkiego masła

2 łyżeczki aromatu migdałowego

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego*

1 łyżeczka wanilii w proszku* lub pasty waniliowej*

skórka otarta z jednej cytryny

 

Lukier:

1 szklanka cukru pudru trzcinowego BioPlanet*

4 łyżki soku z cytryn sycylijskich Alce Nero* (lub wody)

 

*produkty ekologiczne, certyfikowane, dostępne w naszym sklepie www.BogutynMłyn.pl

Sposób wykonania ciasta:

Mąkę pszenną wymieszać z drożdżami instant. Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ostudzone masło i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, aż do podwojenia objętości.

 

Sposób wykonania masy:

Mak zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia, odlać nadmiar wody (lub odsączyć na gęstym sitku) i zemleć dwu- lub trzykrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem makowym. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

lub

Przy użyciu gotowej mieszanki na masę makową BogutynMłyn wystarczy wymieszać mieszankę z wodą oraz pozostałymi składnikami lub ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać powstałą pianę w masę makową ze zmniejszoną ilością wody.



Sposób wykonania strucli:

Ciasto drożdżowe oraz masę makową podzielić na 3 części. Podsypując mąką, kolejno rozwałkować na każdą część ciasta na prostokątny placek. Nałożyć równo masę makową ma każdy z nich, pozostawiając brzegi prostokątów czyste. Zwijać jak rolady, a końce strucli podkładać pod spód. Każdą struclę owinąć papierem do pieczenia dwukrotnie pozostawiając przestrzeń na grubość palca (dzięki temu makowce podczas pieczenia nie popękają i będą miały ładny kształt, jak z cukierni). Strucle ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min . W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Piec przez około 35 min aż do ładnego brązowego koloru. Wyjąć, odwinąć papier, ostudzić.



Sposób wykonania lukru:

Sok z cytryn (lub wodę) zagotować i wlać do miseczki z odmierzonym cukrem pudrem. Energicznie rozmieszać, rozcierając składniki. W razie potrzeby zagęszczać cukrem pudrem lub rozcieńczać sokiem z cytryny (lub wodą).

Jeszcze ciepłe makowce polukrować i ozdobić w.g. uznania – skórka pomarańczową, orzechami włoskimi lub suchym makiem.



Smacznego!




Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Recenzje produktu



Nie ma jeszcze recenzji do tego produktu.
Dodaj recenzję
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Ksylitol cukier brzozowy
Kosmetyki DrBronner


Chleb własnego wypieku. Ponad 120 przepisów na chleb piecz...

karwan794: Cenię tą książeczkę za rozdziały przed przepisami (patrz opis poniżej "zawartość"): dużo ciekawy...


Mieszanka chlebowa - CHLEB DOMOWY pszenno-żytni - 2,5 kg +...

wiesia: Próbowałam piec chleb z różnego rodzaju mąki i mieszanek niestety z marnym skutkiem , dopiero ta...







Kategoria: Batoniki, mufinki, czekolada

Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE