Amarantus ekspandowany bezglutenowy BIO 0.5 kg
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 21,85 zł
Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Amarantus ekspandowany (popping) jest gotowym produktem do bezpośredniego spożycia. Popping podobny jest do dmuchanego ryżu. To produkt spożywczy neutralny w smaku. Można go jeść np. z jogurtem, kefirem, mlekiem, miodem. Może stanowić dodatek do musli lub posypkę do deserów i sałatek. Jego lekko orzechowy posmak jest doskonały do tego, aby przygotować nieco inną panierkę do tradycyjnego schabowego.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna - 1879 kJ / 445 kcal
Tłuszcz - 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 76 g, w tym cukry - 0 g
Białko - 17 g
Sól - 0 g
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Waga: 500g
Przepis na amarantuski orzechowe
1 szklanka (35 g) amarantusa ekspandowanego
1 szklanka orzechów (w tym przypadku orzechy włoskie, pekan i laskowe)
3 łyżki miodu
Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, a następnie dosyć drobno posiekać w blenderze, najlepiej kielichowym. Miód przełożyć do rondelka i na małym ogniu podgrzewać, aż zacznie się pienić. Zdjąć z palnika, dodać orzechy oraz amarantus i dokładnie wymieszać. Kiedy masa leciutko przestygnie, wyłożyć na pergamin, przykryć drugim kawałkiem i rozwałkować na grubość około 5 mm. Kiedy masa zacznie tężeć pokroić ostrym nożem na prostokąty lub powycinać ciasteczka foremką do ciastek. Tak przygotowane przełożyć (pomagając sobie płaską szpatułką) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczone ciasteczka po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku, dzięki temu zachowają swoja chrupkość.
NR BDO 000018223