img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Bulion rybny DASHI z tuńczyka bonito Dashino-Moto 100g (10x10g) - SHIMAYA

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: SHIMAYA
  • Nowość
  • Cena brutto: 17,82 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Bazy do zup z suszonych płatków młodego tuńczyka (katsuobushi) używa się jako podstawy do przyrządzenia zupy miso, wszelkich bulionów, gorących kociołków i zup z makaronami japońskimi. Dashi jest pierwszym i najważniejszym smakiem kuchni japońskiej. Jest nie tylko elementarnym składnikiem tysięcy japońskich dań, ale także przepysznym sposobem na wzmocnienie porywającego smaku przy jednoczesnym ograniczeniu ich słodkiego lub słonego wyrazu.

    Bulion DASHI firmy SHIMAYA to w istocie koncentrat w proszku. Po wymieszaniu z wodą służy do przygotowania tradycyjnych zup azjatyckich, np. Miso, Udon, zupy jajecznej czy tez chińskiej zupy z makaronem - Tanmen. Może również zastępować wywary i pasty krewetkowe w zupach Laksa czy Tom Yum. W wersji europejskiej może stanowić bazę do przygotowania zupy rybnej, np. z sandacza, czy łososia. 

    Ponadto bulion DASHI znakomicie się sprawdzi w przyrządzaniu dań z Woka, warzyw smażonych metodą stir fry, smażonego ryżu, makaronu, czy tez japońskiego omletu Tamagoyaki.

     

    Skład:

    glukoza, ekstrakt z tuńczyka bonito 0,5%, suszony tuńczyk bonito w proszku 8,7%, sól, wzmacniacze smaku E621, E635, ekstrakt drożdżowy

    Sposób użycia:

    Na zupę miso: 1 saszetka na 1-1,5L wody
    Do dań nabe: 2 saszetki na 1-1,5L wody
    Do zup z makaronem, ramen, udon: 2 saszetki na 1-1,5L wody

     

    Kraj pochodzenia: Japonia

    Waga: 100g (saszetki 10 x 10g)

     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach