Ciasto miodowe - mieszanka do wypieku - 1 kg
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 19,68 zł
Mieszanka na ciasto miodowe
Skład: mąka pszenna, cukier, mąka
ziemniaczana, skrobia modyfikowana, substancja spulchniająca –
węglan sodu, serwatka w proszku, skoncentrowane puree owocowe
(jabłko, gruszka), syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory, syrop
glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, miód, błonnik
pszenny, olej palmowy, enzymy pszeniczne
Sposób przygotowania:
500g mieszanki na ciasto miodowe
250g oleju lub masła
250g jajek (5 dużych)
Wszystkie składniki miksować na
wolnych obrotach przez 5min. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem
i wysypanej bułką blachy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) o
wym. 30x20cm. Piec w temp. 170 st. C przez 35-45min (przed wyjęciem
sprawdzić patyczkiem czy wypieczone).
Ciasto nadaje się idealnie do
tworzenia ciast deserowych na jego bazie. Aby wykonać ciasto takie
jak w naszej propozycji podania, przygotuj dodatkowo:
- na wierzch ciasta
500g orzechów włoskich
150g masła
3 łyżki miodu
3 łyżki brązowego cukru
- na krem
800ml mleka
1 duży budyń waniliowy w proszku
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
200g masła
ew. pół łyżeczki mielonych nasion
wanilii
Upieczone i ostudzone ciasto przekrój
wzdłuż na pół. Przygotuj krem: 600ml mleka zagotuj z cukrem.
Budyń, wanilię oraz mąki rozmieszaj w pozostałej porcji i wlej do
gotującego się mleka. Szybko i energicznie rozmieszaj i odstaw do
całkowitego ostudzenia. 200 g masła rozmiksuj na wysokich obrotach
i dodawaj małymi porcjami ostudzony budyń cały czas miksując.
Gotową masę wyłóż pomiędzy przygotowane warstwy ciasta.
Przygotuj orzechowy wierzch: orzechy lekko rozdrobnij i upraż
ostrożnie na suchej patelni lub w piekarniku (uważaj, żeby nie
spalić). W garnku rozpuść masło, cukier i miód, dodaj uprażone
orzechy, wymieszaj i udekoruj wierzch ciasta. Odstaw do ostudzenia.
Smacznego!