Czarne bułki orkiszowe do hamburgerów z sezamem - mieszanka do wypieku 400 g + drożdże gratis
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 13,86 zł
Mieszanka na CZARNE orkiszowe bułki do hamburgerów z sezamem - opakowanie 400g (na 6 bułek)
Składniki:
mąka orkiszowa jasna, cukier trzcinowy, sól różowa himalajska, węgiel spożywczy (oraz osobno załączone drożdże 7g i sezam 10g)
Sposób przygotowania:
400g mieszanki na czarne bułki do hamburgerów
250g ciepłego mleka
7g drożdży instant
oraz
30g oleju lub roztopionego masła
mleko do posmarowania
10g sezamu do posypania
Mieszankę, drożdże i mleko, wymieszać i wyrobić ręcznie (ok. 10 min.) lub przy użyciu automatu do chleba (program: wyrabianie ciasta) aż do uzyskania gładkiego ciasta, w końcowym etapie dodając olej lub masło. Przykryć, odstawić do wstępnego wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować bułeczki z odmierzonych kawałków ciasta (6 sztuk po ok. 110g każda). Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piec ok. 15min.
Ostudzić na kratce.