Konbu (kombu) to jadalne glony (wodorosty) morskie szeroko stosowane w kuchni japońskiej oraz koreańskiej. Są podstawowym składnikiem dashi - japońskiego bulionu wykorzystywanego do zupy miso. Sprzedawane są w postaci wysuszonej i po namoczeniu lub ugotowaniu mogą być spożywane surowe lub stanowić część konkretnego dania. Można je stosować do tradycyjnych azjatyckich potraw, ale również znajdą zastosowanie w polskiej kuchni, np. do bigosu, sałatek, czy na kanapkę zastępując zieleninę.
Konbu charakteryzują się wysoką zawartością jodu i posiadają lecznicze właściwości. Są one stosowane przy niedoczynności tarczycy, przyspieszają przemianę materii i pomagają zapobiegać arteriosklerozie. Biały nalot (sól morska) świadczy o dobrej jakości glonów. Należy go jednak usunąć przed przygotowaniem, do czego wystarczy zwilżona ściereczka.
Uwaga! Produkt zawiera naturalnie wyższą ilość jodyny. Spożycie dużych ilości może być szkodliwe dla osób z dysfunkcją tarczycy.Nie spożywać więcej niż 2,5g dziennie.
Składniki:
Wodorosty morskie (Laminaria)
Masa netto: 70g