img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Grecki miód z kwiatów dębowych 250g - MELIDORON

  • Cena brutto: 23,42 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Miody greckie Melidoron to połączenie wieloletniej pszczelarskiej tradycji oraz wielkiego zamiłowania do pszczół oraz greckiej natury. Miody Melidoron pochodzą z najczystszych i najbardziej urodzajnych terenów Grecji, a w szczególności Peloponezu. Na obszarach wąwozów i zielonych zboczy góry Parnon (Arkadia)dziewiczego terenu słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias i Środkowo-Wschodniej Krety, wszędzie tam, gdzie przyroda jest bujna, a ziemie żyzne. Melidoron to smaki Grecji zawarte w cudownym miodzie o wielu smakach, zapachach i barwach. Od miodów wielokwiatowych, pomarańczowych, kasztanowych i wrzosowych, przez miody tymiankowe, dębowe i truskawkowe, aż po unikalne i niesamowicie rzadkie jodłowe i sosnowe miody spadziowe.

     

    Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury. Surowy grecki miód dębowy, to rzadki i szczególny rodzaj miodu z drzew iglastych, produkowany przez pszczoły zbierające głównie spadź wydzielaną przez kilka gatunków owadów. Ma ciemny kolor oraz wyjątkowy i mocny smak. Ze względu na stosunkowo niską zawartość cukru nie jest zbyt słodki. Zbierany jest w letnich od końca czerwca do końca lipca. Miód dębowy ma nie tylko wspaniały smak, ale także szereg odżywczych i dobroczynnych właściwości. Surowy miód grecki uważany jest za jeden z najlepszych na świecie ze względu na niezwykłą różnorodność flory i nieograniczone, silne letnie słońce. Jest podstawowym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Świetnie komponuje się z jogurtem, lodami, sałatkami, chlebem tostowym, płatkami zbożowymi itp. Lub jako deser, który doda energii i nastroju na cały dzień. Wspaniale smakuje z dojrzałymi serami. Zmieszany z octem, zapewnia cudowny gęsty „słodki ocet”, idealny jako dodatek do sałat.

    Informacje dodatkowe:

    Kategoria: Miody Nektarowe

    Barwa: Bardzo Ciemny

    Smak: Ciężki, karmelowy

    Zapach: Ciężki, intensywny

    Czas krystalizacji: powyżej 12 miesięcy

    Czas zbiorów: czerwiec - lipiec

    Region: Północno-zachodni Peloponez (las Foloi)

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach