Herbata niebieska Ulung - Lugu Tea COMPETITION WINNER Oolong 100g - herbata najwyższej jakości
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłynPROMO
- Promocja
- Cena brutto: 405,58 zł
Lugu
Tea Competition winner 鹿谷鄉比賽茶—碳培
Najlepszy
gatunkek tajwanskiego Ulonga, jeden z najlepszych na swiecie.
Co
roku w miescie Lugu odbywa sie konkurs wysokogorskiej herbaty. To
wlasnie jego zwyciezca.
Gatunek
uprawiany na wysokosciach okolo 1800 m.n.p.m.
Krystalicznie
czyste powietrze, zyzna gleba oraz duze zmiany temperatury i
wilgotnosci powietrza pomiedzy noca a dniem nadaja jej najwyzsza
jakosc.
Ciemno
zielony kolor lisci, zloty napar o kwiatowym aromacie i bogatym,
nieco lekko slodkim smaku
Herbata
bardzo „cierpliwa w parzeniu” – nawet wielokrotnie zalewana
wrzątkiem długo utrzymuje wyśmienity smak i aromat.
Według
jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w
którym chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy
napar z liści herbaty. Wiadomo, że herbatę od dawna znali
Chińczycy, jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z
VIII wieku p.n.e.
W
Polsce zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się w drugiej
połowie XVIII wieku. A troche pozniej nastąpiło jej dalsze
upowszechnienie dzięki samowarom sprowadzanym przez wojska
rosyjskie.
Kwiat
herbaty
Uprawa
herbaty na Tajwanie rozpoczęła się w połowie XIX wieku. Od
lat 70. przemysł herbaciany szybko się rozwinął wraz innymi
gałęziami tajwańskiej gospodarki. Ze względu na duży krajowy
popyt i zakorzenioną kulturę picia herbaty, większość
uprawianych tam herbat spożywana jest przez samych Tajwańczyków.
Teraz dzieki naszej ofercie, pochodzacej od Polaka mieszkajacego
od lat na Tajwanie, moze tez zagoscic u Panstwa w domach.
Tajwan
to specyficzny, tropikalny, bardzo wilgotny klimat, wysokie strome
góry graniczą z nizinnymi wybrzeżami. Dzięki różnicom
pogody, temperatur, położenia i gleby, wygląd, aromat i smak
herbaty uprawianej na obszarach górskich na dużych
wysokościach stał się niepowtarzalny i przedstawia najwyzsza
jakosc, niepodobna do herbaty z Chin, nie mowiac o indyjskiej czy
tajlandzkiej.
Ulung
(zwana też niebieską) to rodzaj półfermentowanej herbaty o
specyficznej barwie zaparzonego liścia - jego ciemniejsze brzegi,
które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej
herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda
jak herbata zielona.
Ulung
charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechin oraz
niewielką ilością kofeiny.
Do
tego nasza herbata jest uprawiana, zbierana, prazona i pakowana
recznie, bez uzycia maszyn ani dodatku chemikalow.
Wszystkie
te czynniki sprawiaja, ze macie Panstwo do czynienia z nawyzszym
jakosciowo produktem na Swiecie.
Dzieki
długiemu procesowi dojrzewania, podczas delikatnego prażenia na
niewielkim płomieniu węgla drzewnego (烘培,
pinyin:hōngpeì jakość naszej herbaty dodatkowo wzrasta.
Przed prażeniem, listki herbaty ulung są zwijane i lekko zgniatane,
aby ich otwarte ścianki stymulowały aktywność enzymatyczną.
Proces prażenia usuwa niepożądany zapach z herbaty i zmniejsza
kwaśny i cierpki smak. Ponadto dzięki tej czynności herbata ulung
jest łagodniejsza dla żołądka.
Zalety
Uulonga tajwanskiego:
-
Wysoka
zawartosc katechiny lagodzi objawy alergi i pomaga w walce z
cukrzyca -
Dzieki
zawartosci L-teaniny, wykazuje działanie uspokajające -
Obniza
pozion holesterolu, poprawia prace ukladu krwionosnego -
Reguluje
prace serca, obniza cisnienie -
Poprawia
cere -
Pali
kalorie - odchudza -
poprawia
trawienie i wplywa korzystnie na przemiane materi -
hamuje
aktywnosc enzymow niektorych bakteri podczas zakarzen. -
Wzmacnia
odpornosc organizmu -
Odpreza
-
Obecne
w herbacie polifenole wykazyja dzialanie przeciwutleniajace
zmniejszajac szanse na wystapienie chorob ukladu krazenia i
nowotworow, a takrze przeciwdzaiajac prochnicy. -
Zawiera
witaminy: A, B1, B2, C, E i K -
Ma
niepowtarzalny, elegancki aromat -
Czystosc
i szlachectwo smak
Parzenie:
Pamietajcie
Panstwo, ze to wysokiej jakosci herbata, aby w pelni poznac jej
gleboki aromat, nalezy pamietac o odpowiednim doborze wody czajnikow,
filizanek i akcesoriow.
Aby
zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką,
przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen, jej skład powinien być
zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Wrzenie powoduje, że tlen
zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia.
Najlepiej
uzywac czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na
swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Czajnik i
filizanki dla tej klasy napoju powinny byc wykonane z porcelany albo
gliny.
Pierwszym
etapem jest ogrzanie czajnika. W tym celu należy wlać do niego
wrząca wodę dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać.
Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para
Nastepnie
nalezy wlozyc do czajnika liscie herbaty zapelniajac jego objetosc w
okolo ¼, zalac woda o temperaturze okolo 90 ºC, odczekac
okolo 40 sekund i plyn z czajnika wylac. Nie nalezy serwowac do picia
pierwszego parzenia, sluzy ono tylko „przeplukaniu” lisci.
W
drugim parzeniu nalezy zalac czajnik z „przeplukanymi” liscmi
woda o temperaturze okolo 90ºC i po okolo 50 sekundach rozlac do
filirzanek, herbata nadaje sie do picia. Te same liscie mozna jeszcze
zalewac okolo 6 razy. Trzecie parzenie powinno trwac 1 minute, czas
kolejnych powinien byc zwiekszany o 10 sekund. Za kazdym razem nalezy
pamietajac o oproznianiu czajnika z plynu. Liscie nie powinny plywac
w wodzie.