Inulina 0.25 kg - rozpuszczalny błonnik pokarmowy
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 15,30 zł
Inulina (rozpuszczalny błonnik pokarmowy)
Otrzymywanie |
Mieszanina polisacharydów otrzymywana przez ekstrakcję z kłączy cykorii |
Charakterystyka fizyko-chemiczna |
Zawiera: >90% inuliny oraz 5-10% fruktozy, glukozy i sacharozy. Biały proszek bez zapachu smak słodkawy. Popiół < 0,2% Rozpuszczalna w wodzie |
Bezpieczeństwo żywnościowe |
Ceniona jako prebiotyk oraz składnik preparatów dietetycznych. Błonnik pokarmowy. Nie budzi zastrzeżeń zdrowotnych. Polepsza smak i zapach produktów. Naturalny składnik żywności |
Zastosowanie |
Nie ulega trawieniu. Stymuluje rozwój bifidobakterii i obniża poziom bakterii niekorzystnych w przewodzie pokarmowym. Zamiennik tłuszczu i skrobi w żywności dietetycznej (dietetycy). Polepsza strukturę i smakowitość produktów. W pastach i sosach stabilizuje emulsje w/o. Zapobiega synerezie jogurtów niskotłuszczowych (Synereza - kurczenie się żelu i wydzielanie się z niego płynu, np.przy powstawaniu sera.) Polepsza smak, teksturę i czucie doustne |