img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
 
ZRÓB ZAKUPY ZA MIN. 50ZŁ
I WYBIERZ PREZENT
img
PRODUCENT:

Jogurt FIT & SLIM starter kultury bakterii - naturalny probiotyk zrób własny jogurt - 1 fiolka

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: ZAKWASKI
  • Saszetki z serii Vital - jogurt naturalny. Bakterie ze szczepów: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus do samodzielnej produkcji tradycyjnego jogurtu domowego o bardzo delikatnym smaku.

     

    Cecha wyróżniająca produkt: delikatny, kremowy smak.

     

    Do przygotowania jogurtu z 2 litrów mleka pasteryzowanego.

     

    Propozycja podania: jogurt z truskawkami, ziarnami słonecznika i pestkami dyni

     

     

     

    Zrób probiotyczny Jogurt Domowy – żywe kultury bakterii - 2 do 10 litrów jogurtu.

     

     

     

    DLACZEGO JOGURT DOMOWY?

     

    Za odporność naszego organizmu współodpowiada prawidłowa flora bakteryjna jelit. Łatwo ją jednak zaburzyć. Nieprawidłowa dieta, alkohol, antybiotykoterapia czy niektóre choroby, to czynniki niekorzystnie wpływające na skład flory bakteryjnej. W konsekwencji pojawiać się mogą częste infekcje, biegunki, zaparcia, rozregulowanie procesów trawiennych i wiele innych niekorzystnych objawów. Problem ten dotyka zarówno dzieci jak i osoby dorosłe, często męczy osoby w wieku podeszłym i wymagające stałej rekonwalescencji.

     

    Jogurty probiotyczne to znany od wieków, sprawdzony sposób wspierania flory bakteryjnej jelit. Poprzez wprowadzenie do codziennej diety jogurtów zaszczepionych probiotycznymi szczepami bakterii, dostarczamy wsparcie naturalnej florze jelitowej, często osłabionej w wyniku błędów żywieniowych, używek czy podawanych leków. Można to osiągnąć poprzez wprowadzenie do diety samodzielnie przygotowywanego Jogurtu Domowego. W odróżnieniu od jogurtów przygotowywanych przemysłowo, mamy pewność, że Jogurt Domowy zawiera wystarczającą ilość probiotycznych szczepów bakterii, nie zawiera mleka w proszku i innych zbędnych dodatków, a jego termin ważności nie jest podejrzanie długi.

     

    WSPARCIE FLORY JELITOWEJ

     

    Oferowany Jogurt Domowy, to startery probiotyczne z czterema probiotycznymi i uznanymi szczepami bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, których obecność w jelitach jest naturalnym wsparciem flory bakteryjnej.

     

    Przy pomocy oferowanej tu saszetki możecie Państwo przygotować od 2 do 10 litrów probiotycznego Jogurtu Domowego.

     

    Do przygotowania Jogurtu Domowego można użyć mleka krowiego, koziego lub roślinnego np. sojowego (w przypadku mleka roślinnego zaleca się użyć mniejszej ilości 1-1,5 litra. Czas oczekiwanie na ścięcie się mleka może być też dłuższy).

     

    Czas przygotowania 2 litrów jogurtu to zaledwie 10 minut!

     

     

     

    CO POTRZEBUJEMY?

     

    - garnek na 2 litry mleka

     

    - saszetkę Jogurtu Domowego.

     

    - 2 litry mleka pasteryzowanego (mleko tzw. „prosto od krowy” trzeba wpierw zagotować, ponieważ duża ilość bakterii mlekowych może uniemożliwić zaszczepienie się bakterii probiotycznych z saszetki).

     

     

     

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

     

    1. Jeden litr mleka zagotuj, drugi schłodź w lodówce.

     

    2. Po zagotowaniu litra mleka, wlej do niego litr mleka schłodzony w lodówce i dokładnie wymieszaj. W ten sposób powstanie temperatura 40-45 stopni, idealna do rozwoju bakterii probiotycznych.

     

    3. Do tak przygotowanego mleka dodaj zawartość saszetki i dokładnie wymieszaj.

     

    4. Przykryj garnek, okryj kocem lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 6-8 godzin (np. pod kaloryfer lub w miejsce, gdzie nie grozić mu będzie wychłodzenie).

     

    5. Po 6-8 godzinach wstaw jogurt do lodówki, gdzie dodatkowo zgęstnieje.

     

    Tak przygotowany Jogurt Domowy, można spożywać do 7 dni. Z każdym kolejnym dniem jogurt będzie nieco kwaśniejszy.

     

    Aby przygotować kolejny jogurt, odlej 0,5 litra zrobionego jogurtu i powtórz powyższy przepis, zaczepiając mleko jogurtem, zamiast saszetką z bakteriami. W ten sposób możesz przygotować jogurt 3-4 razy. Następnie użyj kolejnej saszetki, ponieważ skład flory bakteryjnej z każdym kolejnym przygotowaniem może się zmieniać, a konsystencja i właściwości jogurtu mogą słabnąć.

     

     

     

    DODATKOWE INFORMACJE:

     

    - saszetki należy przechowywać w lodówce!

     

    - naturalnym procesem jest oddzielanie się serwatki. Małą ilość serwatki wymieszaj z jogurtem, dużą odlej.

     

    - pamiętaj: nie podgrzewaj mleka powyżej 45 stopni, nie podgrzewaj mleka już zaszczepionego bakteriami probiotycznymi. Zbyt duża temperatura może być przyczyną niepowodzenia.

     

    - Jogurt pod 2-3 dniach od przygotowania zawiera minimalną ilość laktozy, może być więc dobrze tolerowany przez osoby z nietolerancją. Jogurt można też przygotować z mleka bez laktozy.

     

    Termin ważności: 18 miesięcy od daty produkcji

     

    Przechowywać w lodówce w temp. 5 stopni.

  • Cena brutto: 9,00 zł
Niedostępny
szt.
img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach