img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Jogurt TYP VEGURT VIVO starter kultury bakterii - naturalny probiotyk zrób własny jogurt - 1 fiolka

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: ZAKWASKI
  • Nowość Promocja
  • 10,20 zł Cena brutto: 9,98 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Składniki: 

    maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus (NCFM®), Lactobacillus paracasei (Lpc-37), Bifidobacterium lactis (Bi-07), Bifidobacterium lactis (Bl-04), Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus pentosus, Lactobacillus plantarum.


    Zakwaska do VEGURTU to starter z probiotycznymi kulturami bakterii dzięki któremu możesz zrobić VEGURT, czyli wegańską alternatywę dla klasycznego jogurtu z mleka zwierzęcego.

    Zakwaska do VEGURTU zawiera bogaty skład aż 12 szczepów stanowiących silną i urozmaiconą florę żywych kultur bakterii.

    Czym jest VEGURT?
    Klasyczny jogurt robi się z mleka krowiego, koziego czy owczego. Jednak wiele osób nie spożywa odzwierzęcych produktów mlecznych np. ze względu na alergię lub dietę wegetariańską lub wegańską. VEGURT to alternatywna, wegańska propozycja dla jogurtu umożliwiająca dostarczenie organizmowi cennych żywych kultur bakterii. Możesz przygotować go na bazie napojów roślinnych, zwłaszcza sojowego ale również owsianego, migdałowego czy kokosowego.

    DO PRZYGOTOWANIA POTRZEBUJESZ:
    1. Zakwaskę do VEGURTU. Jeden starter ukwasi od 1 do 2 litrów napoju
    2. Napój sojowy
    3. Naczynie do fermentacji np. garnek lub słoik wraz z grubym kocem do izolacji, albo urządzenie typu jogurtownica, multicooker, Thermomix.
    4. Jeśli chcesz przygotować VEGURT bez jogurtownicy, przydatny będzie termometr kuchenny.

    FERMENTACJA:
    1. Wszystkie naczynia przed użyciem dokładnie umyj i najlepiej wyparz wrzątkiem.
    2. Podgrzej napój do temperatury 38-42 °C i dodaj zawartość startera. Jeżeli ukwaszasz VEGURT okrywając naczynie np. kocem, Zakwaskę dodaj do napoju o temperaturze 42°C. Zanim dodasz zawartość Zakwaski sprawdź temperaturę napoju za pomocą termometru kuchennego lub bezdotykowego.
    3. Po dodaniu kultur bakterii naczynie dokładnie owiń grubym kocem lub ręcznikiem. Zapewnij ciepłe warunki ukwaszania, pilnując aby naczynie nie było narażone na przeciągi i wychłodzenie. Aby skutecznie ukwasić VEGURT musisz utrzymać temperaturę ukwaszania przez 8-14 godzin.
    4. Po tym czasie sprawdź czy VEGURT się ukwasił. Jeśli nie, przedłuż ukwaszanie o 2-3 godziny dbając o ciepłe otoczenie (jeśli zawartość naczynia nie jest już odpowiednio ciepła możesz wstawić naczynie do piekarnika nastawionego na ok 40°C).
    5. Po ukwaszeniu naczynie z VEGURTEM wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 3 godziny. Gotowy przechowuj w lodówce do 5 dni.
    Swoje ulubione dodatki takie jak np. świeże owoce, orzechy, miód dodawaj tuż przed spożyciem. Jeżeli ukwaszasz VEGURT w jogurtownicy lub innym urządzeniu z termostatem, postępuj wg zaleceń producenta, ustawiając wskazaną w tej ulotce temperaturę ukwaszania.

    Czy można ukwasić inne napoje roślinne?
    Dlaczego podajemy przepis na VEGURT sojowy? Ponieważ na napoju sojowym bakterie dobrze się namnażają. Możesz spróbować ukwasić napój np. migdałowy, kokosowy czy owsiany, ale aby uzyskać odpowiednią gęstość VEGURTU, może być potrzebny dodatek roślinnego zagęszczacza. Wynika to z dużej zawartości wody w tego typu napojach.

    Do zagęszczania napojów roślinnych możesz użyć skrobi ryżowej, kukurydzianej, pektyn lub agaru wg zaleceń producenta tych zagęszczaczy lub na podstawie sprawdzonych przepisów. Nie możemy napisać ile dokładnie dodać zagęszczacza, ponieważ zależy to od wielu czynników, np. od tego czy użyjesz napoju sprzedawanego w sklepie, czy przygotujesz go samodzielnie w domu. Pamiętaj, że im większy udział wody w składzie, tym więcej trzeba użyć roślinnego zagęszczacza.

    Gęstość VEGURTU może być różna w zależności od użytego napoju roślinnego, rodzaju i ilości zagęszczacza i dodatku lub braku dodatku białka roślinnego lub ew. cukru będącego pożywką dla bakterii.

    W składzie napojów roślinnych jest zazwyczaj mało białka. Jeżeli chcesz uzyskać VEGURT o dużej zawartości białka, możesz do wybranego przez siebie napoju roślinnego dodać białko roślinne (do kupienia w sklepach internetowych). Najlepsze efekty uzyskasz z napoju, który będzie zawierał minimum 7 g białka w 100 g napoju. Wyższa zawartość białka przełoży się również na większą gęstość ukwaszonego VEGURTU.

    Zakwaska do VEGURTU
    Starter zawiera 1 g liofilizowanych bakterii. Każdy przeznaczony jest do ukwaszenia od 1 do 2 litrów napoju.

    WARUNKI PRZECHOWYWANIA ZAKWASKI

    Przechowuj w suchym miejscu w oryginalnym, zamkniętym opakowaniu w temperaturze od +2 do +8°C przez 12 miesięcy. Chroń przed światłem i dostępem dla dzieci. Całą zawartość startera zużyj natychmiast po otwarciu. Zakwaski nie przechowuj w otwartym opakowaniu.

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach