GWARANCJA DOSTAWY PRZED ŚWIĘTAMI
DLA ZAMÓWIEŃ ZŁOŻONYCH DO 19 GRUDNIA
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

ZRÓB ZAKUPY ZA MIN. 50ZŁ

I ODBIERZ PREZENT

img
PRODUCENT:

KAKAOWIEC ZIARNO ŁUSKANE BIO RAW FAIRTRADE (surowe wiórki kakao odm. Criollo) (Peru) - 1 kg

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: SuperFoods
  • Cena brutto: 112,00 zł
szt.

 

Nieprzetworzone
Kakao

 

Kakao jest znane
również jako Kakaowiec Właściwy. Jest to wysokie
zimozielone drzewo rosnące naturalnie w tropikalnym obszarze
Amazonii w Ameryce. Drzewo kakaowca rośnie na nizinnych obszarach
lasów tropikalnych o niewielkiej sezonowości. Naturalnie
drzewo to rośnie pod gęstą czaszą lasów tropikalnych,
uprawia się je pod bananowcami lub drzewami casaca (tapioka) lub
innymi, podobnymi drzewami o dużych liściach. Potrzebuje stałego
klimatu: temperatury pomiędzy 21 a 32
ºC
przez cały rok, nigdy poniżej 15
ºC,
od 100 do 250 cm opadów deszczu, równomiernych przez
cały rok, w żadnym z miesięcy nie może spaść mniej niż 10 cm
deszczu. Rośnie zazwyczaj na wysokości poniżej 300 metrów
npm. Wszystkie te wymagania sprawiają, że rośnie tylko w
tropikach- niemal wyłącznie w obrębie 10 stopni szerokości
geograficznej od równika i jedynie w miejscach niezbyt
górzystych bez monsunów lub suszy.

 

Kwiaty wyrastają w
kiściach bezpośrednio z pnia lub starszych gałęzi drzewa; są
niewielkie, o średnicy 1-2 cm z różowymi kielichami. Nasiona
zbierają się w dużych kolorowych strąkach wyrastających przy
drzewie, na miejscu kwiatów. Duży strąk jest zielony, gdy
dojrzewa, a następnie zmienia kolor na żółty, pomarańczowy,
czerwony lub purpurowy, gdy już jest dojrzały (istnieją odmiany,
które pozostają zielone). Strąki znacząco różnią
się pod względem rozmiaru, kształtu i tekstury. Osiągają rozmiar
od 10 cm do ponad 40 cm długości! Mają od 5 do 10 żył lub
podłużnych grzbietów i kształt od okrągłego do
podłużnego, przypominającego piłkę do rugby. Drzewo owocuje
przez cały rok, równolegle z kwitnieniem. Osiągnięcie
pełnego rozmiaru strąka zajmuje 4 do 5 miesięcy, natomiast jego
dojrzewanie trwa kolejny miesiąc! Owalny strąk kakao ma około
15-30 cm długości, 8-10 cm szerokości i waży około 500 g, gdy
jest dojrzały. Strąk zawiera 20-60 ziaren mieszczących się w
białym miąższu. Każde ziarno ma wysoką ilość tłuszczu.
Najaktywniejszym elementem składowym wewnątrz ziarna jest
teobromina, podobna do kofeiny. Ziaren kakaowca używa się w
produkcji kakao i czekolady.

 

Historia spożywania
ziaren kakaowca przez człowieka jest długa. Majowie wierzyli, że
kakao odkryli bogowie wewnątrz góry i podarowali je Majom,
gdy ludzie już zostali stworzeni. Majowie obchodzili w kwietniu
doroczne święto na cześć ich kakaowego boga. Część obchodów
stanowiło złożenie w ofierze psa ze znaczeniami w kolorze kakao;
ofiara z kakao, piór i kadzidła, oraz obdarowywanie się
upominkami.

 

W epoce
prekolumbijskiej ziarna kakao były zarówno napojem rytualnym
jak i główną walutą. Imperium Azteków otrzymało
nawet 980 ładunków kakao jako część należnego im rocznego
trybutu. W każdym z ładunków było 8000 ziaren kakaowca. W
tamtych czasach za 80-100 ziaren można było kupić nową pelerynę.
W niektórych obszarach ziarna kakaowca były używane zamiast
monet aż do lat 40 XIX w.

 

Powszechnie sądzi
się, że to Kolumb odkrył kakao w Ameryce, jednak wówczas
nie zdawano sobie sprawy z jego wartości. Ziarna kakaowca
przywieziono do Hiszpanii na początku XVI w., a następnie
wprowadzono w tym kraju napój kakao. Kakao i czekolada
stopniowo zaczęły gościć na stołach Zachodniej Europy, we
Francji, Niemczech, Anglii, itd. W związku z dużym popytem na
kakao, kompanie francuskie założyły plantacje na Karaibach, na
których uprawiano tą roślinę w celach komercyjnych.

 




 

Nieprzetworzone
organiczne kakao w wiórkach

 

Certyfikat
Organiczny UK5

 

Wiórki
kakaowe wytwarza się z ziaren kakaowca poprzez obieranie i
rozbijanie. W rzeczywistości, wiórki kakaowe to produkt
pośredni w procesie produkcji czekolady. Istnieją dwa typy wiórków
kakaowych. Jeden wytwarza się z pieczonych ziaren kakaowca, a drugi
z surowych ziaren. Nasze wiórki są SUROWE (NIEPRZETWORZONE) i
ORGANICZNE.

 

Pieczone
wiórki wytwarza się w procesie, w którym ziarna
kakaowca piecze się w dużych obracających się piecach, w
temperaturze około 210-290
ºF
(około 99-143
ºC).
Pieczenie trwa od pół do dwóch godzin. Ciepło
wydobywa więcej aromatu i smaku oraz wysusza i powoduje ciemnienie
ziaren. Następnie ziarna się łamie i przedmuchuje, a dokładniej
wydmuchuje się ich zewnętrzną skorupę, a pozostawia pokruszone i
połamane na kawałki części ziaren kakaowca- „wiórki
kakaowe”. Na tym etapie mamy już coś jadalnego i naprawdę
czekoladowego.

 

Warto wspomnieć,
że ziarna kakaowca zazwyczaj przechodzą proces fermentacji.
Umieszcza się je w drewnianych skrzynkach lub koszach, wkłada
pomiędzy nie oraz na górę liście bananowca, w celu
zapewnienia optymalnej fermentacji. Długość fermentacji zależy
od gatunku (ziaren) i trwa od 2 do ponad 7 dni. Długość
fermentacji wpływa również na aromat, więc jeśli chce się
uzyskać prawidłowo rozwinięty bukiet, ziarna poddawane są
dłuższej fermentacji. Proces fermentacji przekształca smak w to,
co kojarzy nam się z kakaem i czekoladą. Bez fermentacji nie
uzyskamy smaku czekolady.

 

Dla porównania,
nieprzetworzone wiórki kakaowe nie są wyprodukowane z
pieczonych ziaren, ale z ziaren surowych. Na przykład, możesz sam
ręcznie rozgnieść ziarna kakaowca, obrać je, a następnie połamać
na wióry.

 

Wiórki
kakaowca zawierają Magnez, Siarkę, Przeciwutleniacze, Inhibitory
MOA, Fenyloetylaminę i Anandamid. Substancje te wspomagają
profilaktykę chorób serca, uwalniają nas od stresu, i
znacznie więcej. W związku z tym, w ostatnich latach wiórki
kakaowe stają się coraz popularniejszą zdrową żywnością.

 

Znacznie
łatwiej jeść wiórki kakaowe niż całe ziarna. Na przykład,
możesz je dodać do swoich smakołyków. Jest to
nieprzetworzona i dzika czekolada. Możesz je także jeść w
następujący sposób: dodać do przekąsek; jeść w
niezmienionej postaci; jeść na zimno (mrożone wiórki
posłodzone np. miodem); wymieszać wiórki z macą i
przygotować herbatkę ziołową; jeść je z lodami ( należy
najpierw pokruszyć wiórki). Oczywiście, by zrobić czekoladę
wiórki należy rozgnieść na jednolitą pastę, zwaną
likierem czekoladowym (nie zawiera on alkoholu). Jednak, proszę
pamiętać, by unikać spożywania nabiału wraz z wiórkami
kakaowymi, by móc osiągnąć maksymalne korzyści, gdyż
dowiedziono, że dodatek produktów nabiałowych w istocie
blokuje zdolność organizmu do wchłaniania przeciwutleniaczy.

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img