img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

 

ZRÓB ZAKUPY ZA MIN. 50ZŁ

I WYBIERZ PREZENT

img
PRODUCENT:

KAKAOWIEC ZIARNO SUROWE CAŁE BIO RAW (ziarno kakaowca) - 0.5 kg NOWOŚĆ

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: SuperFoods
  • Cena brutto: 48,00 zł
szt.

Produkt
: Surowe ziarna kakaowe

Nazwa naukowa
 : Theobroma cacao L, odmiana Arriba

Pochodzenie
 :
Pochodzi z lasów deszczowych z Południowej Ameryki.

Przechowywanie
 : 18 - 30 C, wilgotność 50 – 65 %

Okres trwałości : 12 miesięcy przy
odpowiednich warunkach przechowywania.

 

Produkt certyfikowany:

Uzyskane ze starannie
wybranych lekko fermentowanych ziaren kakaowych, które były uprawiane i
zbierane bez jakichkolwiek dodatków chemicznych. Proces fermentacji jest
procesem naturalnym, który trwa od 2,5 do 3 dni w drewnianych pudełkach, w zależności
od stopnia fermentacji, wymaganego przez klienta. Następnie ziarna są
naturalnie suszone na słońcu do osiągnięcia 8% wilgotności. Ten naturalny i
organiczny proces jest procesem zachowującym czystość wyrobu, pozwalającym na bezpośrednie
spożycie.


Wartość odżywcza

 

54%
masła kakaowego

11,5%
białka

9%
celulozy

7,5%
skrobi i pentozanów

6%
taniny

5%
wody

2,6%
oligoelementów i soli

2%
kwasów organicznych

1,2%
teobrominy

1%
cukrów

0,2% kofeiny



Nieprzetworzone
Kakao

 

Kakao jest
znane również jako Kakaowiec Właściwy. Jest to wysokie
zimozielone drzewo rosnące naturalnie w tropikalnym obszarze
Amazonii w Ameryce. Drzewo kakaowca rośnie na nizinnych obszarach
lasów tropikalnych o niewielkiej sezonowości. Naturalnie
drzewo to rośnie pod gęstą czaszą lasów tropikalnych,
uprawia się je pod bananowcami lub drzewami casaca (tapioka) lub
innymi, podobnymi drzewami o dużych liściach. Potrzebuje stałego
klimatu: temperatury pomiędzy 21 a 32
ºC
przez cały rok, nigdy poniżej 15
ºC,
od 100 do 250 cm opadów deszczu, równomiernych przez
cały rok, w żadnym z miesięcy nie może spaść mniej niż 10 cm
deszczu. Rośnie zazwyczaj na wysokości poniżej 300 metrów
npm. Wszystkie te wymagania sprawiają, że rośnie tylko w
tropikach- niemal wyłącznie w obrębie 10 stopni szerokości
geograficznej od równika i jedynie w miejscach niezbyt
górzystych bez monsunów lub suszy.

 

Kwiaty wyrastają w
kiściach bezpośrednio z pnia lub starszych gałęzi drzewa; są
niewielkie, o średnicy 1-2 cm z różowymi kielichami. Nasiona
zbierają się w dużych kolorowych strąkach wyrastających przy
drzewie, na miejscu kwiatów. Duży strąk jest zielony, gdy
dojrzewa, a następnie zmienia kolor na żółty, pomarańczowy,
czerwony lub purpurowy, gdy już jest dojrzały (istnieją odmiany,
które pozostają zielone). Strąki znacząco różnią
się pod względem rozmiaru, kształtu i tekstury. Osiągają
rozmiar od 10 cm do ponad 40 cm długości! Mają od 5 do 10 żył
lub podłużnych grzbietów i kształt od okrągłego do
podłużnego, przypominającego piłkę do rugby. Drzewo owocuje
przez cały rok, równolegle z kwitnieniem. Osiągnięcie
pełnego rozmiaru strąka zajmuje 4 do 5 miesięcy, natomiast jego
dojrzewanie trwa kolejny miesiąc! Owalny strąk kakao ma około
15-30 cm długości, 8-10 cm szerokości i waży około 500 g, gdy
jest dojrzały. Strąk zawiera 20-60 ziaren mieszczących się w
białym miąższu. Każde ziarno ma wysoką ilość tłuszczu.
Najaktywniejszym elementem składowym wewnątrz ziarna jest
teobromina, podobna do kofeiny. Ziaren kakaowca używa się w
produkcji kakao i czekolady.

 

Historia spożywania
ziaren kakaowca przez człowieka jest długa. Majowie wierzyli, że
kakao odkryli bogowie wewnątrz góry i podarowali je Majom,
gdy ludzie już zostali stworzeni. Majowie obchodzili w kwietniu
doroczne święto na cześć ich kakaowego boga. Część obchodów
stanowiło złożenie w ofierze psa ze znaczeniami w kolorze kakao;
ofiara z kakao, piór i kadzidła, oraz obdarowywanie się
upominkami.

 

W epoce
prekolumbijskiej ziarna kakao były zarówno napojem rytualnym
jak i główną walutą. Imperium Azteków otrzymało
nawet 980 ładunków kakao jako część należnego im rocznego
trybutu. W każdym z ładunków było 8000 ziaren kakaowca. W
tamtych czasach za 80-100 ziaren można było kupić nową pelerynę.
W niektórych obszarach ziarna kakaowca były używane zamiast
monet aż do lat 40 XIX w.

 

Powszechnie sądzi
się, że to Kolumb odkrył kakao w Ameryce, jednak wówczas
nie zdawano sobie sprawy z jego wartości. Ziarna kakaowca
przywieziono do Hiszpanii na początku XVI w., a następnie
wprowadzono w tym kraju napój kakao. Kakao i czekolada
stopniowo zaczęły gościć na stołach Zachodniej Europy, we
Francji, Niemczech, Anglii, itd. W związku z dużym popytem na
kakao, kompanie francuskie założyły plantacje na Karaibach, na
których uprawiano tą roślinę w celach komercyjnych.

 

Organiczne
Nieprzetworzone Ziarna Kakaowca

 

Ziarna kakaowca nie
zawierają cukru, ale mają białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik,
żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz
wiele innych składników chemicznych. Wysoka zawartość
magnezu w ziarnach kakaowca może zwiększyć siłę mięśnia
sercowego, zmniejszyć krzepliwość krwi, wyregulować nasze
ciśnienie krwi i zmniejszyć prawdopodobieństwo zatorów oraz
udaru. Ziarna kakaowca pomagają także zredukować symptomy i ryzyko
zwapnienia tętnic i żył oraz skurczy (bóli)
menstruacyjnych. Magnez wpływa na zwiększenie alkaliczności
naszego organizmu. Zasadowość magnezu może w znacznym stopniu
wspomóc usuwanie toksyn z organizmu.

 

Ziarna kakaowca
zawierają również serotoninę, tryptofan, anandamid
(arachidonoiloetanolamid, AEA), dopaminę, fenyloetylaminę (PEA)
oraz roślinne inhibitory MAO. Wszystkie te substancje działają
pozytywnie na chemię naszego mózgu, ponieważ dopuszczają do
krążenia większej ilości serotoniny oraz innych neurotransmiterów
w mózgu. Te naturalne substancje chemiczne wiążą się z
odczuwaniem szczęścia. Tryptofan jest aminokwasem o działaniu
antydepresyjnym. Odgrywa ważną rolę w produkcji serotoniny w
naszym mózgu. Serotonina to neurotransmiter o działaniu
antystresowym, zmniejszającym niepokój i zwiększającym
naszą zdolność odpierania stresu. Uważa się także, że
serotonina pozytywnie wpływa na problem przedwczesnego wytrysku u
mężczyzn. Inhibitory MAO umożliwiają neurotransmiterom dłuższe
krążenie w mózgu, gdyż blokują działanie enzymów,
które normalnie je niszczą.

 

Fenyloetylamina
(PEA) jest substancją chemiczną pochodną adrenaliny. Jest znana
jako substancja „miłości”, ponieważ organizm wydziela ją, gdy
człowiek jest zakochany. PEA odgrywa ważną rolę w poprawie
koncentracji, czujności i pozytywnego stosunku do życia, co oznacza
że kakao jest naturalną odpowiedzią na Prozac. Ponadto, anandamid
jest znany jako „substancja rozkoszy”, gdyż wydzielamy go, gdy
czujemy się wspaniale. Dopamina spełnia rolę regulatora nastroju,
pomagającego ograniczyć spożycie pokarmów oraz zachowania
kompulsywne jednocześnie zwiększając koncentrację umysłu i
pozytywne podejście.

 

Ziarna kakaowca
mają najwyższą zawartość przeciwutleniaczy z wszystkich
pokarmów. Badania wykazały również, że
przeciwutleniacze zawarte w kakao są bardzo stabilne i łatwo
przyswajalne przez organizm ludzki. Co więcej, naukowcy odkryli
także, że przeciwutleniacze zawarte w kakao są w stanie dotrzeć
do komórek w przeciągu 30 minut.

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach