img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

KSIĄŻKA Chleb własnego wypieku. Ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacie

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: Multico
  • Cena brutto: 21,60 zł
Niedostępny
szt.

format: 120 stron, oprawa miękka, format 130x190

data wyd.: 2006

wydawca: Multico

Chleb własnego wypieku - czy to się może udać?
TAK! Spróbuj, zobaczysz jakie to proste. Teraz chleb pieczony w domu udaje się zawsze.

Własny chleb to:

- zmiana sposobu odżywiania,
- zupełnie nowe smaki,
- piękny zapach w całym domu,
- dodatkowa przyjemność dla całej rodziny.

Eksperymentuj, próbuj różnych przepisów, korzystaj z dobrych i sprawdzonych rad, baw się z przyjaciółmi.
Ponad
120 sprawdzonych przepisów na chleby tradycyjne i regionalne,
pełnoziarniste, bezglutenowe, z dodatkami. A także na słodkie bułki,
chałki i ciasta.
Przepisy na pasty do chleba, potrawy z chleba.
Dodatkowe informacje na temat produktów i urządzeń dostępnych na rynku.
Bądź na czasie. Piecz i jedz domowy chleb!

 


Chleb własnego wypieku - czy to się może udać?


TAK! Spróbuj, zobaczysz jakie to proste. Teraz chleb pieczony w domu udaje się zawsze.


Własny chleb to:
• zmiana sposobu odżywiania,
• zupełnie nowe smaki,
• piękny zapach w całym domu,
• dodatkowa przyjemność dla całej rodziny.


Eksperymentuj, próbuj różnych przepisów, korzystaj z dobrych i sprawdzonych rad, baw się z przyjaciółmi.


Ponad 120 sprawdzonych przepisów na chleby
tradycyjne i regionalne, pełnoziarniste, bezglutenowe, z dodatkami. A
także na słodkie bułki, chatki i ciasta.


Przepisy na pasty do chleba, potrawy z chleba.


Dodatkowe informacje na temat produktów i urządzeń dostępnych na rynku.


Bądź na czasie. Piecz i jedz domowy chleb!


 


Chleb jest ważnym elementem naszego
pożywienia. Właśnie z tego powodu powinniśmy wiedzieć, jakie składniki
zawiera. Ma to znaczenie nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale
dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Oczywiście dużą rolę
odgrywają indywidualne upodobania. O spełnieniu wszystkich tych
warunków można pomyśleć, piekąc własny chleb.


Ręczny wypiek chleba jest dość żmudny i
wyczerpujący. Poza tym wymaga wiedzy na temat czasu wyrabiania,
rośnięcia ciasta i temperatury, w jakiej rozczyn ma rosnąć. O wiele
prościej i wygodniej przebiega cały proces w wypadku pieczenia w
automacie.


Maszyna wykonuje wszystkie żmudne i czasochłonne
prace. Mieszanie, wyrabianie, wyrastanie i pieczenie – to wszystko
odbywa się w sposób całkowicie zautomatyzowany. Urządzenie produkuje
zdrowy, świeży, pieczony w domu chleb, a nasz wkład pracy jest
minimalny. Ten przydatny pomocnik nie tylko „wyczarowuje" świeży chleb
według naszych upodobań, ale potrafi o wiele więcej: zagniata ciasto
drożdżowe lub na pizzę, a nawet, zależnie od modelu, może przygotować
powidła. W porównaniu ze zwykłym piekarnikiem automat do pieczenia
zużywa zaledwie jedną czwartą albo połowę energii elektrycznej.


Automat do pieczenia chleba wydaje się więc
niezbędnym wyposażeniem kuchni i na pewno korzystanie z niego sprawi
wiele przyjemności. Rano budzi rozchodzący się w całym domu zapach
świeżo upieczonego chleba. Nie jest to żadne senne marzenie, tylko
rzeczywistość, którą można stworzyć dzięki temu wszechstronnemu
urządzeniu z wbudowaną funkcją programowania czasu pieczenia.


Z pomocą automatu daje się piec bardzo różne
rodzaje chleba, w zasadzie bez ograniczeń. Po zdobyciu pierwszych
doświadczeń w pieczeniu można puścić wodze fantazji i zacząć tworzyć
własne przepisy. Pieczenie chleba w automacie jest bardzo przyjemnym i
pożytecznym doświadczeniem. Daje nie tylko dużo satysfakcji, ale też
poczucie niezależności, bo nawet w okresie świąt czy w weekendy można
zawsze mieć w domu świeży chleb własnego wypieku.


Życzę wiele radości podczas lektury książki i wypiekania chleba. Smacznego!


 


ZAWARTE W KSIĄŻCE PRZEPISY:


bułeczki owsiane
bułeczki pełnoziarniste
chleb a la pizza
chleb anyżowy
chleb biały wiejski
chleb bezglutenowy ziemniaczany
chleb błonnikowy
chleb cebulowy
chleb cytrynowy
chleb czarny razowy
chleb czekoladowy
chleb czosnkowy
chleb dyniowo-jogurtowy
chleb figowy
chleb gryczany
chleb herbaciany
chleb i sól na prezent
chleb jabłkowy
chleb jęczmienny
chleb jogurtowy
chleb kminkowy
chleb kukurydziany
chleb kukurydziany na bezglutenowym zakwasie miodowym
chleb makowo-cytrynowy
chleb marchewkowy
chleb marchewkowy II
chleb marchwiowy miodowy
chleb maślankowy
chleb maślankowy miodowy
chleb mieszany miodowy
chleb miodowo-sezamowy
chleb na winie
chleb na zakwasie
chleb oliwkowy
chleb orkiszowy pełnoziarnisty
chleb orkiszowy z boczkiem
chleb orzechowy
chleb owocowy
chleb owsiany
chleb paprykowy
chleb paprykowy II
chleb pieprzowy
chleb „pięć ziaren”
chleb piwny
chleb pomarańczowy
chleb pomidorowy
chleb pszenny jasny
chleb pszenny mieszany
chleb razowy jogurtowy
chleb razowy ze śrutą z zielonego ziarna
chleb rodzynkowe-rumowy
chleb rodzynkowy
chleb ryżowy
chleb sezamowy
chleb słonecznikowy
chleb sojowy
chleb śrutowy
chleb tostowy
chleb twarogowo-orzechowy
chleb twarogowy
chleb wieloziarnisty
chleb wiśniowy
chleb z boczkiem
chleb z kiełkami pszennymi
chleb z kiszoną kapustą
chleb z krokantem
chleb z otrębami
chleb z otrębami II
chleb z pestkami dyni
chleb z piwem słodowym
chleb z płatkami owsianymi
chleb z porem
chleb z siemieniem lnianym
chleb z suszonymi pomidorami
chleb z ziarnami
chleb z zieleniną
chleb z żółtym serem
chleb ziemniaczano-słonecznikowy
chleb ziemniaczany
chleb ziemniaczany
chleb ziołowy
chleb żytni mieszany
chleb żytni śrutowy
chrupiące kostki chlebowe
ciasto drożdżowe pełnoziarniste
ciasto drożdżowe słodkie
ciasto drożdżowe słone
ciasto na pizzę
ciasto twarogowe
francuskie tosty
humus
masło paprykowe
mus gruszkowy
niedzielne bułeczki
obazda po frankońsku
pasta bananowa
pasta cebulowo-orzechowa
pasta czekoladowa
pasta jajeczna
pasta łososiowa
pasta malinowa
pasta ogórkowa
pasta oliwkowa
pasta pistacjowa
pasta pomidorowa
pasta rodzynkowa
pasta smalczykowo-szynkowa
pasta tofu z ziołami
pasta tuńczykowa
pasta z ciecierzycy
pasta z czosnkiem niedźwiedzim
pasta z prosa z owocami
pasta z syropem klonowym
pasta z żółtego sera
pikantna pasta fasolowa
podpłomyk
przekładaniec chlebowy
pudding chlebowy
szynka w cieście chlebowym
wesołe buziaki
wykwintna pasta morelowa
zapiekanka serowo-chlebowa
zupa z chleba


 






Zawartość



Wstęp


Automat do pieczenia chleba
Wybór odpowiedniego modelu
Jak działa automat do pieczenia chleba?
Wkładanie formy do pieczenia
Dodawanie składników
Wybór programu
Pieczenie
Postępowanie po zakończeniu programu
Czyszczenie
Jak zrobić udany wypiek?
Przed pieczeniem
Po zakończeniu wypieku
Co robić, gdy


Zachowanie świeżości chleba
Środki konserwujące
Przedłużanie trwałości
Właściwe przechowywanie chleba
Zamrażanie chleba


Chleb a zdrowie
Choroby związane z odżywianiem
Alergia pokarmowa
Atopowe zapalenie skóry
Celiakia
Cukrzyca


Składniki
Zboża
Od ziarna do mąki
Typy mąki
Mąka pełnoziarnista
Śruta
Mąka pszenna
Mąka żytnia
Mąka orkiszowa
Inne rodzaje mąki
Szkodniki zbożowo-mączne
Gotowe mieszanki wypiekowe
Środki spulchniające
Drożdże
Zakwas
Nastawianie zakwasu
Zakwas miodowy
Przygotowanie zaczynu na bazie zakwasu miodowego
Proszek do pieczenia
Płyny
Woda
Mleko
Tłuszcze
Sól
Jaja
Oznakowanie jaj
Cukier
Zamienniki cukru
Miód
Owoce suszone, orzechy, ziarna, nasiona roślin oleistych
Przyprawy


Przepisy
Dodawanie składników
Regionalne specjały
Chleb pełnoziarnisty
Pieczywo wykwintne
Pieczywo słodkie
Pieczywo bezglutenowe
Smakowite pasty do chleba
Chleb jako składnik potraw
Ciasto z automatu do pieczenia chleba
Chleb jako symbol
Zwyczaje związane z chlebem
Chleb jako oznaka gościnności
Chleb na każdą okazję
Chleb i polityka
Chleb w mowie potocznej


Wykaz przepisów

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach