img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

img
PRODUCENT:

KSIĄŻKA Ryby

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: Multico
  • Lutz Behrendt, Jens Stumpf

     

     

     

     

     


    Format: 17 x 24 cm

     

    Liczba stron: 176 stron

     

    Oprawa: twarda


    Ryby
    są smaczne i zdrowe. Warto jeść ryby, próbować różne gatunki.
    Przygotujesz z nich smaczne przekąski, pożywne zupy i wykwintne dania
    obiadowe. Karp, łosoś, sandacz, okoń, a także karmazyn, flądra, dorsz i
    inne popularne ryby słodkowodne oraz morskie umiejętnie przyrządzone
    skuszą każdego miłośnika dobrego jedzenia.

     

     

     

     

     

    Mistrzowie
    kuchni zdradzają tajniki swojej sztuki w sposób prosty, a zarazem
    szczegółowy, krok po kroku. Z tej książki dowiesz się, jak filetować
    ryby, jak je przyrządzać na różne sposoby, jak unikać błędów. Poznasz
    przepisy na 80 potraw z ryb, krabów i małży. Sprawdź jak przyrządzić
    doskonałego karpia w galarecie, wyjątkowy suflet z sandacza, zaskakujące
    smakiem ragoût z karasia czy wykwintny tatar z łososia.

     

    Lubisz
    dania rybne? Chcesz poznać nowe smaki? Wypróbuj tradycyjne i nowoczesne
    przepisy kulinarne na potrawy z ryb. Na co dzień i od święta.

     

     

     

    Spis treści

     

    Przedmowa

     

    Ryba to łatwe gotowanie i zdrowe odżywianie

     

    Rady przy kupowaniu ryb

     

    Świeża czy mrożona?

     

    Świeżość sprawdzaj wszystkimi zmysłami

     

    Ostrożnie! Czy towar aby na pewno jest świeży?

     

    Sprawianie ryby

     

    O jakości ryby decyduje metoda łowienia

     

    Właściwe przechowywanie – zamrażalnik czy lodówka?

     

    Narzędzia

     

    Patroszenie i mycie ryb

     

    Usuwanie łusek

     

    Odcinanie płetw

     

    Ściąganie skóry

     

    Filetowanie płastug i ryb o kształcie wrzecionowatym

     

    Filetowanie szczupaka za pomocą noża piłki

     

    Filetowanie pstrąga za pomocą noża do filetowania

     

    Filetowanie większych płastug

     

    Filetowanie flądry

     

    Zasady przyrządzania ryb

     

    Przyrządzanie rosołu i wywaru z ryb

     

    Przyrządzanie rosołu rybnego

     

    Przyrządzanie podstawowego sosu rybnego na bazie rosołu

     

    Błędy podczas przyrządzania ryb

     

    Duszenie ryby

     

    Gotowanie ryby

     

    Gotowanie ryby na parze

     

    Pieczenie ryby w folii

     

    Smażenie ryby

     

    Ryba smażona w mące

     

    Ryba panierowana

     

    Ryba w koszulce z jajka

     

    Grillowanie ryby

     

    Smażenie w frytkownicy

     

    Wędzenie ryby

     

    Przepisy

     

    Przekąski

     

    Zupy rybne

     

    Dania główne

     

    Indeks przepisów

     

     

     

    PRZEPISY

     

    Ryby ogólnie

     

    Podstawowy sos rybny

     

    Rosół rybny (fond)

     

    Ryba duszona

     

    Ryba w „błękitnym woalu”

     

    Ryba w cieście piwnym

     

    Ryba wędzona

     

    Sos z płynu uzyskanego przy duszeniu

     

    Wywar rybny

     

    Przekąski

     

    Budyń z białej ryby z sałatką z buraków ćwikłowych

     

    Budyń z wędzonego łososia ze słodko-kwaśną cukinią

     

    Dorsz marynowany z musztardowym sosem koperkowym

     

    Galaretka z wędzonego łososia i ziemniaków z kremem z sardeli

     

    Karp w galarecie z remuladą

     

    Kiełbaski z białej ryby z marynowaną białą kapustą i słodką musztardą

     

    Kraby w galarecie z sosem ogórkowo-śmietanowym

     

    Łosoś w musie z wędzonej ryby z duszonym ogórkiem

     

    Marynowana wzdręga z ziemniaczaną sałatką

     

    Marynowane małże na roszponce z sosem ziemniaczanym

     

    Marynowany łosoś z zielonym sosem

     

    Marynowany sandacz na sałatce z soczewicy

     

    Rolada z pstrąga i sandacza z marynowaną boćwiną

     

    Rolada z tatarem z łososia z sosem pietruszkowo-szpinakowym

     

    Frykadele rybne z sosem chutney z mango

     

    Sałatka z matiasów z ziemniakami, ogórkami konserwowymi i kaparami

     

    Szczupak faszerowany z cytrynowym kremem i bagietką

     

    Tatar z pstrąga z opiekanym pumperniklem

     

    Teryna z twarogu i matiasów z sosem burakowym

     

    Wędzony karp z sosem pieprzowo-śmietanowym

     

    Zapiekanka z małży i szparagów z sosem z czerwonych pomarańczy

     

    Zupy rybne

     

    Kapuśniak z pulpecikami rybnymi

     

    Krupnik z okoniem i pomidorem

     

    Musztardowa zupa krem z pulpetami ze szczupaka

     

    Piankowa zupa z ostryg z selerem naciowym

     

    Stew z sandacza i białej kapusty

     

    Zupa krem z buraków ćwikłowych i matiasów

     

    Zupa krem z pstrąga z pomidorami i orzechami piniowymi

     

    Zupa krem z ziemniaków i prawdziwków z wędzoną makrelą

     

    Zupa z krabów z ogórkiem i koperkiem

     

    Zupa z małży z kalarepką i lubczykiem

     

    Zupa z małży z szafranem i tymiankiem

     

    Zupa z ryb morskich z fenkułem i likierem anyżkowym

     

    Zupa z ryb słodkowodnych z ogórkiem i koperkiem

     

    Dania główne

     

    Dorsz z sosem musztardowym i soczewicą

     

    Duszony plamiak z morelowo-pomidorowym ragoűt i ziemniakami

     

    Faszerowana troć z sosem limonkowym, dymką i ziołowym risotto

     

    Flądra w sosie śmietanowo-szczawiowym

     

    Gotowany lin z dipem czosnkowym i warzywami

     

    Gotowany sum w sosie chrzanowo-jabłkowym

     

    Gulasz rybny z grzybami, papryką i ziemniakami

     

    Karmazyn w sosie słodko-kwaśnym

     

    Karp w piwnym sosie z migdałami i rodzynkami

     

    Karp z wody z chrzanem jabłkowym

     

    Kluseczki kładzione z białej ryby z sosem szafranowym i liśćmi szpinaku

     

    Knedle z okoniem na kapuście włoskiej w sosie śmietanowym

     

    Marynowana troć z pianką limonkowo-miodową

     

    Marynowany smażony śledź

     

    Okoń pieczony w słonym cieście

     

    Pieczony lin ze skorzonerą i słodko-pikantnymi ziemniakami

     

    Pieczony w folii kurek czerwony z pesto i zielonym makaronem

     

    Pizza z sandacza i łososia

     

    Płotki z pieca z masłem szałwiowym i opalanymi ziemniakami

     

    Pstrąg w koszulce z boczku z jabłkami i suszonymi śliwkami

     

    Pulpeciki śledziowe w śmietanie z kaparami

     

    Ragoűt z karasia z zielonymi szparagami, kalarepką i karotką oraz pasztecikami w cieście francuskim

     

    Rösti z rybą i mozzarellą

     

    Ryba z patelni po hambursku

     

    Sieja smażona w pestkach słonecznika z sałatką z jabłek i fenkułu

     

    Smażona sielawa z kaparami i grejpfrutem

     

    Smażony karp z miodową dynią

     

    Smażony lipień z masłem limonkowym i pureé z ziemniaków i selera

     

    Smażony węgorz z sosem gruszkowo-bekonowym i ziemniakami

     

    Sola faszerowna z duszonymi pomidorami

     

    Stynka w sosie maślano-musztardowym ze smażonymi ziemniakami

     

    Suflet z sandacza z sosem maślanym

     

    Sum w kukurydzianej skorupce

     

    Sum z dyniową skorupką

     

    Szałwiowe ragoűt z węgorza z gryczanymi kluseczkami

     

    Teryna z wędzonego pstrąga na ciepło z sałatką szparagową

     

    Turbot z ziemniaczaną skorupką i sosem ogórkowym

     

    Wzdręga z pieca

     

    Zapiekane cannelloni z nadzieniem z leszcza


    Ziemniaki z pieca z krabami i kremem szczawiowym

  • Cena brutto: 38,00 zł
Niedostępny
szt.
img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach