img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Maca CZARNA w proszku (z Peru) BIO - 0.5kg

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: SuperFoods
  • Nowość
  • Cena brutto: 64,33 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Czarna maca to jeden z kilku rodzajów macy. Przez Indian stosowana jest ona od tysięcy lat, albowiem według nich przedłuża życie, dodaje energii oraz poprawia libido. Maca pod względem swoich właściwości podobna jest do imbiru oraz żeń-szenia.

    Korzeń maca ceniony jest za swoje bogate wartości odżywcze, ponieważ zawiera wiele wartościowych składników – takich jak liczne aminokwasy (których jest ponad 20 rodzajów – w tym osiem niezbędnych aminokwasów egzogennych), kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy (omega 6), ale też palmitynowy (nasycony kwas tłuszczowy) oraz oleinowy (omega 9 – jednonienasycony) i antyoksydanty. Pełen jest też innych cennych mikroelementów. Maca ma w sobie sporo węglowodanów – jest z nich złożony w prawie 60%, z czego niecałe 10% stanowi błonnik pokarmowy. Dzięki temu roślina wykazuje wysoką wartość energetyczną. Ponadto posiada sporą ilość białka (na poziomie 10%) i niską zawartość tłuszczu (ok. 2%). Jest też bogaty w witaminę B1, B2, B3 (niacynę) oraz B6, a także kwas askorbinowy, czyli witaminę C. W jego skład wchodzą również: żelazo, potas, miedź, wapń, cynk czy mangan, oraz wiele bioaktywnych związków roślinnych – takich jak polifenole, glukozynolany, alkamidy, macamidy, steroidy, izotiocyjaniany, katechiny, taniny oraz naturalne przeciwutleniacze w postaci flawonoidów i karotenoidów. To głównie tym związkom roślina zawdzięcza swoje cenne właściwości. 

     

    Jedną z zalet macy czarnej , podobnie jak pozostałych odmian, są jej właściwości przeciwutleniające. Wynikają one z zawartych w jej korzeniu antyoksydantów, m.in. fenoli, glukozynolanów, alkamidów i polisacharydów. Substancje te mogą działać korzystnie między innymi na starzejące się komórki mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Obecne w roślinie przeciwutleniacze mogą też zapobiegać chorobom serca oraz powstawaniu komórek nowotworowych. Pomaga również zwalczać obecne w organizmie wolne rodniki odpowiedzialne za stany zapalne i inne przewlekłe problemy, stabilizując tym samym poziom cukru we krwi i obniżając cholesterol. Do najważniejszych właściwości bez wątpienia możemy zaliczyć zwiększenie tolerancji na stres oraz poprawię napięcia mięśni. Ponadto maca czarna ma działanie wzmacniające organizm (szczególnie w chwilach wycieńczenia, niedożywienia czy rekonwalescencji). Maca czarna to roślina, która poprawia pamięć oraz zdolność przyswajania wiedzy, w związku z tym powinna być stosowana przed maturzystów, studentów oraz osoby, które w danym momencie mają zwiększoną pracę mózgu. Kolejną dużą zaletą jest poprawa oraz regulacja gospodarki hormonalnej. Cecha ta jest szczególnie przydatna dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ prócz tego dodatkowo maca czarna hamuje proces starzenia się skóry oraz wzmacnia włosy i paznokcie. 

     

    Zastosowanie:

    Proszek charakteryzuje się tym, że jest bardzo prosty w użyciu. Jedyne co trzeba zrobić, to dodanie go w odpowiednich proporcjach ( 3-5g ) do swojego dania albo napoju. Świetnym pomysłem jest wymieszanie jej z wodą lub sokiem i w takiej postaci wypić. Poleca się stosowanie takich napojów rano, na pusty żołądek, 10-15 min przed śniadaniem. Wtedy zmielony korzeń maca ma największe szanse dostać się do organizmu i zacząć działać. Maca nadaje się również do łączenia z jogurtami, kefirami i musli

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach