img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Maca w proszku (z Peru) BIO 0.25 kg

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: SuperFoods
  • Cena brutto: 24,00 zł
szt.

 


 

 

Produkt Rolnictwa Ekologicznego

 

Produkt certyfikowany przez AGRO BIO TEST

 

Nr certyfikatu: PL-EKO-07-13926

 

Rolnictwo spoza UE

 

 

 

Najwyższej jakości nieprzetworzony organiczny korzeń macy w proszku

 

Maca w proszku najwyższej jakości w konkurencyjnej cenie!

 

Certyfikat Organiczny Soil Association UK5

 

Maca jest dwuletnią lub roczną zielną rośliną rosnącą w Boliwii i Peru. Jest głównie znana jako Maca Peruwiańska. Maca rośnie wysoko w górach, lubi niskie temperatury i nieurodzajną glebę. Odkryto, że hipokotyle to jeden z głównych elementów składowych naturalnie rosnących i organicznych korzeni macy na obszarze górskim. Jako że hipokotyle nie tworzą się w szklarniach ani w ciepłym klimacie, maca uprawiana w innych rejonach Andów nie ma tego samego składu hipokotyli i innych składników odżywczych, co naturalnie rosnąca organiczna maca.

 

Ludzie uprawiają ją ze względu na korzeń. Korzeń ten można wykorzystać jako warzywo lub w ziołolecznictwie. Pod względem biologicznym, korzeń macy obfituje w cukier i białko. Zawiera 60% węglowodanów, 10% białka, 8.5% błonnika oraz 2.2% tłuszczy. Poza tym, zawiera urydynę, kwas jabłkowy, pochodne benzoilu oraz glukozydów, itp. suszony korzeń macy jest bogaty w alkanoidy, minerały i składniki odżywcze takie jak selen, wapń, magnez i żelazo, kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwasy oleinowe, 19 aminokwasów oraz polisacharydy.

 

Południowi Amerykanie spożywają i uprawiają macę od tysiącleci. Maca może wzmocnić system immunologiczny, zwiększyć przyswajanie umysłu oraz poprawić funkcjonowanie organizmu. Może rewitalizować zarówno mężczyzn jak i kobiety w średnim i podeszłym wieku. Ludność Andów używa korzenia macy, aby zwiększyć swą energię, łagodzić zmęczenie fizyczne i psychiczne, przyjmować więcej składników odżywczych w codziennej diecie. Ponadto, wspomaga redukcję problemów związanych ze starzeniem się organizmu i może zapobiec osteoporozie i anemii. Poza tym reguluje nieregularne cykle hormonalne kobiet: miesiączkę, łagodzi bóle menstruacyjne oraz symptomy menopauzy.

 

Co więcej, maca jest znana ze swoich właściwości zwiększających płodność i od dawna stosuje się ją jako afrodyzjak, więc nazywana jest również ziołową viagrą. Próby kliniczne przeprowadzone na mężczyznach wykazały, że ekstrakt i proszek z macy podnosi libido i poprawia jakość nasienia. Dodatkowo, testy na zwierzętach z użyciem proszku z macy wykazały, że może on zwiększyć łączenie w pary u szczurów i myszy. Takie korzyści mogą być spowodowane wysoką koncentracją białka i składników odżywczych oraz tym, że maca zawiera składnik chemiczny o nazwie izotiocyjanin p-metoksybenzylu o właściwościach afrodyzjaków. Dlatego też w Andach maca to magiczny symbol młodości.

 

Jak można spożywać macę

 

W Peru macę przygotowuje się i spożywa na kilka sposobów. Hipokotyl można upiec (jest to matia). Po fermentacji można uzyskać słabe piwo o nazwie chicha de maca. Liście można też podawać na surowo w sałatkach lub gotować podobnie do Lepidium sativum (pieprzycę siewną) i Lepidium campestre (pieprzycę polną), z którymi roślina jest spokrewniona genetycznie.

 

Istnieje kilka sposobów. Po pierwsze, korzeń macy można rozgnieść i ugotować, aby uzyskać słodki, gęsty płyn. Można wysuszyć i wymieszać z mlekiem i uzyskać coś w rodzaju owsianki lub wymieszać z innymi warzywami lub zbożami i upiec. Peruwiańczycy oczywiście również pieką macę lub suszą ją naturalnie bądź mechanicznie, a następnie ścierają na proszek. Nasz organizm znacznie łatwiej trawi macę w proszku niż gdyby zjeść po prostu korzeń. Korzeń macy możemy dodać do soku, płatków śniadaniowych, jogurtu, mleka, sałatki owocowej, itp. Maca występuje w formie naturalnej, w proszku, galaretki, kapsułkach, tabletkach. Niektórzy producenci dodają macę do czekoladek, ciast, zup, itd.

 

Zalecana dzienna dawka wynosi około 3-5 gramów. Zaleca się spożywanie macy rano.

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz rabat na zakupy, oraz informację o nowościach i promocjach
img