Mąka z tapioki PREMIUM 1kg
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 16,00 zł
Mąka z tapioki to głównie łatwo strawne przez nasz żołądek węglowodany (ok. 90%) i odrobina białka. Tapioka jest produktem zdrowym i całkowicie roślinnym. Nie ma w niej cholesterolu, i, co ważne, mąka tapiokowa jest bezglutenowa, a przyrządzane z niej potrawy nie uczulają (są hipoalergiczne). Potrawy z manioku polecane są więc osobom z nadwrażliwym układem pokarmowym, osobom z wysokim cholesterolem, z alergią i stosującym dietę odchudzającą.
Tapioka ma zastosowanie w dietach tych, którzy podjęli decyzję o wyeliminowaniu sera, jaj i mięsa. Dzięki swojemu składowi może ona w dużym stopniu zastąpić te produkty spożywcze. Można z niej wypiekać ciastka, ciasta, chleb, placki, czy krakersy dla osób z nietolerancją glutenu, ponieważ jest od niego wolna, ale dla innych także. Mąka tapiokowa pomaga wiązać ciasto i jest dosyć elastyczna.
Mąka z tapioki znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Ponieważ nie posiada żadnego smaku, nie zmienia też smaku potraw, do których jest dodawana, jest też bardzo zdrowa. Dodaje się ją do rozmaitych sosów, a także do zup, musów, polew, kisieli, lukrów, ponieważ najpowszechniejsze zastosowanie tej mąki w kulinariach to zagęszczanie tapioką tych właśnie potraw. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji kisielu, różnych legumin i deserków mlecznych.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Waga: 1kg