img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

PO 4 LATACH PRZERWY DO SKLEPU POWRÓCIŁY PRODUKTY FIRMY AMANPRANA

img
PRODUCENT:

Agar - 100g - zagęszczacz z glonów

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 20,00 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

     

    Agar-agar to substancja żelująca bardzo dobrze znana weganom. Pozyskuje się ją z krasnorostów występujących u wybrzeży Japonii. Jest wykorzystywana nie tylko w kuchni roślinnej, ale też w przemyśle spożywczym, farmacji i mikrobiologii. Ma również właściwości lecznicze. Jest pozbawiony smaku, nadaje się więc do przygotowania dań różnego typu (na słono i na słodko). Używa się go do wielu potraw, zwłaszcza deserów, które wymagają zagęstnika. Jest stosowany również na przemysłową skalę. Dodaje się go do galaretek, żelków, pianek cukierniczych czy kremów.

    W przeciwieństwie do żelatyny wieprzowej, agar-agar można podgrzewać kilka razy. Nie ma wiec obaw, że coś się nie uda, bo łatwo można zmienić konsystencję potrawy. Jeśli wyjdzie zbyt rzadka, wystarczy dodać niewielką ilość agaru. Gdy będzie za ścisła, można dodać kilka łyżeczek soku owocowego. Co więcej, agar-agar nie wymaga chłodzenia w lodówce. Tężeje nawet w temperaturze bliskiej 30°C.

    Sposób użycia: 

    Jedną łyżeczkę od herbaty agaru należy rozpuścić przez 10 minut w 300ml płynu, a następnie gotować (ze szczyptą soli)10-22 minuty. Wymieszać z warzywami, owocami bądź innymi potrawami, które chcemy żelować i wstawić do lodówki.

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach