Ciasto czekoladowe Maestro - mieszanka do wypieku - 1 kg
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 25,45 zł
Mieszanka na ciasto czekoladowe Maestro
Skład: mąka pszenna, cukier, skrobia
ziemniaczana, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, syrop
glukozowy, emulgatory, serwatka w proszku, substancja spulchniająca
– węglan sodu, czekolada w proszku, substancja zagęszczająca –
guma ksantanowa
Sposób przygotowania:
500g mieszanki na ciasto czekoladowe
Maestro
330g jajek (6 dużych)
35g wody
Wszystkie składniki miksować na
wysokich obrotach przez 10min. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem
i wysypanej bułką blachy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) o
śr. 25cm. Piec w temp. 170 st. C przez ok. 45min (przed wyjęciem
sprawdzić patyczkiem czy wypieczone).
Ciasto nadaje się idealnie do
tworzenia ciast deserowych na jego bazie. Aby wykonać ciasto takie
jak w naszej propozycji podania, przygotuj dodatkowo:
750ml śmietanki 30%
3 op. „śmietan-fixu”
kakao do ozdoby
ew. wiśnie z syropu
Upieczone i ostudzone ciasto przekrój
wzdłuż na pół. Przygotuj krem: dobrze schłodzoną śmietanę
ubij przez chwilę na wysokich obrotach, wsyp śmietan-fix i miksuj
jeszcze chwilę do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany.
Masę podziel na pół, jedną połowę wyłóż pomiędzy
przygotowane warstwy ciasta (możesz dodać wiśnie). Drugą połową
ozdób wierzch ciasta (możesz dodać wiśnie lub zrobić dekoracyjne
wzorki z kakao). Odstaw do ostudzenia.
Smacznego!