img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB ŻYTNI Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ - 1 kg + drożdże GRATIS !NOWOŚĆ!

  • Cena brutto: 15,14 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Mieszanka chlebowa – CHLEB ŻYTNI Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ

     

    Pieczywo o wysokich walorach dietetycznych i zdrowotnych - chrupiąca skórka w połączeniu z optymalną porowatością i wilgotnością miękiszu. Wypiekane metodą tradycyjną z mąki żytniej wzbogaconej dodatkiem ziaren, płatków, orzechów i suszonych żurawin, trafia w gusta najbardziej wymagających konsumentów. Jest to doskonale zbilansowana kompozycja ziaren zbożowych pod względem walorów smakowych, zdrowotnych i ceny, połączenie wyśmienitego smaku i długiej świeżości oraz dobroczynnego wpływu na zdrowie.

     

    SKŁAD: mąka żytnia, śruta żytnia, śruta sojowa, siemię lniane, mąka żytnia pełnoziarnista, orzechy włoskie, żurawina suszona, płatki żytnie, mąka żytnia słodowa palona i niepalona, białko pszenne, sól różowa himalajska, naturalny suszony zakwas

     

    Sposób użycia w automacie: wsypujemy do automatu 0,5 kg mieszanki dodajemy 0,31 l wody (310 ml, temp. Ok. 30 °C) oraz drożdże suche 4 g, uruchamiamy automat na programie „rozczynianie ciasta” ok. 1 godz. 30 min. Po zakończeniu programu pozostawiamy ciasto w zamkniętym automacie jeszcze na 1 godzinę (ze względu na bogactwo dodatków wyrastanie trwa dłużej, ale warto zaczekać :) ) a po tym czasie uruchamiamy program „pieczenie” ok. 1 godzina.

     

    Sposób użycia w piekarniku: do miski wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 310 ml letniej wody, dodajemy 4 g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy o wymiarach ok. 25/11/7 cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne ok. 60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 210 °C. Dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę przed pieczeniem, w tym celu umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 min. od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach