Mieszanka na włoskie paluchy chlebowe grissini 0,75kg
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłyn
- Nowość
- Cena brutto: 15,12 zł
Mieszanka na włoskie paluchy chlebowe Grissini - opakowanie 0,75kg
Grissini to pochodzące z Turynu paluszki chlebowe, które uwielbia każdy miłośnik kuchni włoskiej. Będąc w Italii, a w szczególności w Turynie spotkamy je w każdym domu i restauracji, na straganach i w przydrożnych sklepikach. Nasza mieszanka umożliwia wykonanie tego pysznego włoskiego przysmaku we własnej kuchni..
Składniki:
mąka pszenna, nasiona słonecznika, mąka orkiszowa pełnoziarnista, siemię lniane, mąka kukurydziana, mąka żytnia, mąka ryżowa, mąka owsiana, mąka jęczmienna, słód jęczmienny kiełki pszenicy, słód, suszony naturalny zakwas, sól różowa himalajska
Do przygotowania ciasta możemy użyć automatu do chleba:
Wlewamy do foremki automatu 0,3l ciepłej wody (300 ml; temp. ok. 30°C) i 110-115g oliwy z oliwek. Dodajemy 6g drożdży instant. Wsypujemy porcję mieszanki na grissini (0,75kg). Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu programu, tak powstałe ciasto wyjmujemy z formy automatu, za pomocą wałka rozciągamy i umieszczamy na naoliwionej blasze piekarnika. Odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C i wilgotności 70%) do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie smarujemy ciasto oliwą i przykrywamy folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C i wilgotności 70%) do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie odrywamy kolejno kawałki ciasta, formujemy w cienkie, ok. 1cm paski, posypujemy semoliną (lub kaszą manną) a następnie rozciągamy jednocześnie skręcając i tak przygotowane paluchy umieszczamy na naoliwionej blasze piekarnika.
Sposób przygotowania ręczny:
Do miski wlewamy 0,3l ciepłej wody (300 ml; temp. ok. 30°C), 110-115g oliwy z oliwek oraz drożdże instant 6g, a następnie wsypujemy mieszankę. Miksujemy na wolnych obrotach przez 3 minuty a następnie na szybkich przez 5 min.aż do uzyskania gładkiego ciasta. Tak powstałe ciasto wyjmujemy z miski, za pomocą wałka rozciągamy i umieszczamy na naoliwionej blasze piekarnika. Odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C i wilgotności 70%) do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie smarujemy ciasto oliwą i przykrywamy folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C i wilgotności 70%) do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie odrywamy kolejno kawałki ciasta, formujemy w cienkie, ok. 1cm paski, posypujemy semoliną (lub kaszą manną) a następnie rozciągamy jednocześnie skręcając i tak przygotowane paluchy umieszczamy na naoliwionej blasze piekarnika.
Pieczenie:
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200 st C (bez pary) ok 20 min, otwórz drzwiczki piekarnika na ostatnie 5min. pieczenia
Z 0,75kg mieszanki można wykonać ok. 12 grubszych paluchów