Wiórki kokosowe MEDIUM 1kg BIO
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 39,60 zł
Ekologiczne wiórki kokosowe, pochodzące wyłącznie z palm rosnących w najczystszych rejonach świata. Ich orzechy dostarczają wielu cennych i odżywczych
produktów (woda kokosowa, miąższ, mleczko). Wiórki kokosowe wytwarza się z wysuszonego i startego miąższu orzecha kokosowego. Wiórki kokosowe najczęściej wykorzystywane są w cukiernictwie jako składnik słodkich wypieków (ciast, np. kokosanek lub kremów i mas cukierniczych), ponadto jako nadzienie cukierków i czekolad oraz posypka do tortów. Nie tylko wzbogacają smak potraw, lecz również, dzięki swoim barwnym odcieniom, znacząco korzystnie wpływają na ich wygląd, dodając im atrakcyjności. Ponadto wiórki kokosowe znajdują zastosowanie w tradycyjnej kuchni azjatyckiej jako dodatek do zup, panierek do mięs (w szczególności drobiu), marynat, sosów i duszonych warzyw. Idealnie komponują się z ryżem przygotowanym na słodko-kwaśno oraz podsmażanym na oleju kokosowym.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 606 kcal (2534 kJ)
Białko- 5,6 g
Węglowodany- 27,0 g
Tłuszcz- 63,2 g
Waga: 1kg
Przepis na kokosowe placuszki
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
70 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki (ok. 180g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolne owoce lub konfitura
W misce w kilka sekund zmiksować ze sobą jajka, cukier puder oraz olej. Następnie wsyp pozostałe składniki, dalej miksuj do uzyskania gęstej masy (jeżeli wyjdzie Ci dosyć płynna to dosyp odrobinę mąki). Na patelnię wlej odrobinę oleju, nakładaj za pomocą łyżki ciasta w kształcie koła. Smaż po 2 minutki z każdej strony. Po ich przygotowaniu podawaj z ulubionymi owocami lub konfiturą.