Groch łuskany 500g (Indie)
Groch namoczyć przez 1 godzinę, odsączyć, zalać 250g ziarna 855ml świeżej wody, gotować przez 20 min do miękkości.
Muglai Urid Dal (dla 4 osób)
Składniki:
250g białej soczewicy Natco, 1/2 łyżeczki kurkumy Natco, 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili , 2 łyżeczki startego imbiru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki ghee Natco, 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego Natco, 1 posiekana cebula, 2 łyżki świeżej kolendry
Przygotowanie:
Ugotować groch zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać kurkumę, chili, imbir i sól, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 10 min. W osobnym naczyniu rozgrzać ghee, wsypać nasiona kminu i cebulę, usmażyć na brązowo. Przełożyć uzyskaną mieszaninę do naczynia z grochem, wymieszać, przybrać świeżą kolendrą i podawać z ryżem basmati lub hinduskim chlebem.