Koper włoski to niezwykle aromatyczna przyprawa o słodkim anyżkowym aromacie. Można ją stosować jako dodatek do zup, sosów, sałatek, dań z buraków, kapusty i ziemniaków, a także kompotów oraz soków dla małych dzieci.
Liście kopru są używane głównie w kuchni francuskiej i włoskiej w sosach do ryb i w połączeniu z majonezem. We Włoszech fenkuł jest również używany do przyprawiania pieczeni wieprzowej i pikantnych kiełbasek, zwłaszcza można go spotkać we florenckim salami finocchiona. Liście kopru włoskiego tradycyjnie uznawane są za jedne z najlepiej pasujących ziół do potraw z ryb.
Anglicy wykorzystują nasiona w prawie każdej potrawie rybnej, zwłaszcza w bulionach na których gotuje się ryby oraz owoce morza. Fenkuł jest używany do podkreślenia smaku pieczywa, ciast i słodyczy. Jest składnikiem chińskiej mieszanki przypraw pięciu smaków i niektórych mieszanek curry.
Niektóre trunki są aromatyzowane koprem włoskim, między innymi fennouillette, akvavit, gin.