Grzyby suszone SHITAKE (PoKu) 50g
-
Dostępność:
Jest
- Producent: Kuchnie Świata
- Cena brutto: 8,33 zł
Grzyby Shitake (twardziak jadalny) hodowano w Azji od ponad tysiąca lat. Zgodnie ze starą chińską tradycją leczniczą, spożywanie Shiitake zalecane było dla utrzymania dobrego zdrowia i długowieczności. Chińczycy od dawna uznają Shiitake za eliksir. Z powodu dużej zawartości protein, błonnika, witamin i minerałów – grzyb ten uznany jest za bardzo pożywny i wartościowy. Badania naukowe potwierdzają, że grzyby te mają unikatową strukturę węglowodanową, która w pewnych warunkach może hamować wzrost komórek nowotworowych.
Sprawdzają się w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Idealne do zup, dań z woka, dań z makaronem lub jako farsz do pierogów. Świetnie nadają się do potraw przygotowywanych metodą stir-fry. Stanowią jeden z głównych składników diety Genmai-Saishoku. Nie należy ich poddawać zbyt długiej obróbce termicznej ponieważ sprawia to, że stają się twarde.