Mieszanka chlebowa na autentyczny włoski chleb Altamura - 1 kg + drożdże GRATIS
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Nowość
- Cena brutto: 14,70 zł
Mieszanka chlebowa na autentyczny włoski chleb Altamura
Czysty skład – czysta etykieta – wybieraj mądrze!
Jest to mieszanka na bazie dwukrotnie mielonej twardej pszenicy durum, specjalnej włoskiej mąki pszennej o zawartości białka 12% oraz naturalnego zakwasu z semoliny. Jeżeli masz ochotę na chlebek o żółciutkim i zwartym miękiszu, z chrupiącą skórką i o typowym smaku chleba wiejskiego z południowych Włoch, zwanego Altamura, koniecznie wypróbuj naszą recepturę! Chleb wypieczony z naszej mieszanki pomimo braku substancji chemicznych długo zachowuje świeżość.
Mąka z pszenicy Durum (semolina) zawiera:
- witaminy z grupy B, które mają ogromną ilość pozytywnych właściwości i odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zarówno zdrowia fizycznego, jak i emocjonalnego.
- witaminę E (tokoferol)
- jest silnym naturalnym antyoksydantem
- minerały: fosfor, potas, mangan, żelazo
Skład: włoska mąka pszenna o zawartości białka 12%, semolina dwukrotnie mielona, naturalny suchy zakwas z semoliny, słód pszenny diastatyczny, sól różowa himalajska
Sposób użycia w automacie: wsypujemy do automatu 0,5 kg mieszanki, dodajemy 0,35 l wody (350 ml, temp. ok. 30 st. C) oraz drożdże suche 3 g i uruchamiamy piekarnik na programie podstawowym (ok. 3 h)
Sposób użycia w piekarniku: do miski wsypujemy 500g mieszanki, wlewamy 0,35 l letniej wody, dodajemy 3 g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 min na szybszych (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy o wymiarach ok. 25/11/7 cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.
Z kilograma mieszanki otrzymujemy 2 chleby po ok. 0,8 kg.