Mieszanka chlebowa - WŁOSKI CHLEB PANVIVO (ze skiełkowanymi ziarnami) - 0,75 kg + drożdże GRATIS
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłyn
- Promocja
- 24,95 zł Cena brutto: 21,50 zł
Mieszanka na włoski chleb PANVIVO (ze skiełkowanymi ziarnami) - opakowanie 750g
Składniki: mąka pszenna, skiełkowana gryka, skiełkowana ciecierzyca grys, mąka ze skiełkowanych ziaren orkiszu, mąka ze skiełkowanych ziaren pszenicy, mąka ze skiełkowanej gryki, naturalny suszony zakwas, sól różowa himalajska
Warunki przechowywania: chłodne (6-20 st. C), suche (wilgotność
40-60%) i przewiewne miejsce w opakowaniu zamkniętym
Sposób przygotowania w automacie:
Wlewamy do foremki automatu 450g wody (o temp. ok. 30 st. C).
Dodajemy 3g drożdży instant a następnie wsypujemy 0,75kg mieszanki. Uruchamiamy automat na programie wyrabianie ciasta (ok. 1h30min, w zależności od
rodzaju automatu). Po zakończeniu mieszania wyjmujemy z automatu mieszadła, wyrównujemy ciasto w foremce i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po wyrośnięciu włączamy program pieczenia na ok. 50min.
Wyjmujemy foremkę z chlebem z automatu i pozostawiamy do
wystygnięcia.
UWAGA! Mieszankę można wyrobić ręcznie, w misce, dodając w/w
składniki. Ciasto po wstępnym wyrośnięciu przekładamy do
natłuszczonej foremki i pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia w
temp. ok. 30 st. C - aż podwoi swoją objętość. Pieczemy w
rozgrzanym piekarniku w temp. ok. 220 st. C przez ok. 50min.
Jedną z podstawowych właściwości gryki jest wysoka wartość biologiczna frakcji białkowej, źródło błonnika pokarmowego oraz brak glutenu. Skład aminokwasowy tego zboża jest zbilansowany i charakteryzuje się większą zawartością aminokwasów egzogennych. Jest bogaty w potas, magnez, mangan, miedź, cynk, fosfor, żelazo, wapń i sód. Nasiona zawierają liczne witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), a także witaminy PP (kwas nikotowy) i E (tokoferole) są obecne w wyższych stężeniach niż we wszystkich innych zbożach. Gryka jest źródłem związków biologicznie aktywnych, w tym polifenole o wysokiej aktywności przeciwutleniającej.