img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka na Focaccię orkiszową 0,5kg (z foremką do wypieku w zestawie + drożdże gratis)

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 13,00 zł
szt.

Mieszanka na Focaccię orkiszową z foremką do wypieku w zestawie

 

Focaccia to rodzaj pieczywa znanego w kuchni włoskiej, chrupiącego z zewnątrz i miękkiego w środku. Smakuje doskonale z serami, szczególnie grillowanymi, oliwkami, świeżymi pomidorami lub zwyczajnie maczana w oliwie z oliwek (lub oleju lnianym z siekanym czosnkiem). Nasza focaccia powstaje z mąki orkiszowej o cennych właściwościach zdrowotnych, suszonych ziół i innych naturalnych składników, bez dodatku substancji chemicznych. Wypiek tego włoskiego przysmaku jeszcze nigdy nie był tak prosty. Teraz i Ty możesz z łatwością własnoręcznie wykonać to przepyszne ziołowe pieczywo, które urozmaici Twoją dietę i zaskoczy wszystkich zaproszonych do stołu.

 

Składniki: mąka orkisz typ 700, naturalny zakwas focaccia, mączka słodowa, białko pszenne, rozmaryn, suszone pomidory, czosnek, bazylia, sól

(+ dodatkowo załączone drożdże instant 6g i 1 forma papierowa do wypieku)

 

Waga netto: 0,5kg

 

Sposób przygotowania w automacie do chleba:

Wlewamy do foremki automatu 0,3l wody (300 ml; temp. ok. 30°C) oraz 1 łyżkę oleju lub oliwy. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 6g drożdży instant. Wsypujemy 0,5kg mieszanki na focaccię orkiszową. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. W tym czasie składamy załączoną papierową formę do wypieku (śliską stroną do wewnątrz). Wyrośnięte ciasto przekładamy z foremki automatu do przygotowanej formy do wypieku, rozkładając je równomiernie na całej jej powierzchni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku do 175 st C ok 20-30 min.

 

Sposób przygotowania ręczny:

Do miski wlewamy 0,3l wody (300 ml; temp. ok. 30°C) oraz 1 łyżkę oleju. Następnie wsypujemy 0,5kg mieszanki na focaccię orkiszową. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 6g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem do chleba przez 20-25min. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie składamy załączoną papierową formę do wypieku (śliską stroną do wewnątrz). Wyrośnięte ciasto przekładamy z foremki automatu do przygotowanej formy do wypieku, rozkładając je równomiernie na całej jej powierzchni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku do 175 st C ok 20-30 min.

 

Z 0,5kg mieszanki można wykonać jedną focaccię o wymiarach załączonej formy 38x24 cm

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach