Ekologiczne migdały to smaczna i bardzo pożywna przekąska. Migdały doskonale komponują się z sałatkami oraz deserami.
Przepis na deser ryżowy z migdałami:
Składniki:
1L mleka, 100 g ryżu białego Basmati, laska wanilii, 250 ml śmietany
36%, 2 łyżki cukru waniliowego, 100 g migdałów blanszowanych.
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i wyskrobujemy miąższ. Dodajemy
do mleka, gotujemy. Następnie stopniowo dodajemy dokładnie opłukany
ryż, doprowadzamy całość do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i
gotujemy jeszcze ok. 1 godziny (do momentu, aż ryż wchłonie całe
mleko). W tym czasie miksujemy śmietanę wraz z cukrem waniliowym,
dodajemy posiekane migdały. Po wystudzeniu ryżu wszystkie składniki ze
sobą delikatnie łączymy. Deser podajemy wraz z sosem owocowym
(malinowym bądź wiśniowym).