Ekologiczne migdały to doskonały produkt do spożywania pod każdą postacią. Polecamy jako samodzielną przekąskę w szkole lub w pracy, a także jako dodatek do wypieków, deserów, musli, do porannej owsianki oraz likierów i nalewek owocowych.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna - 2544 kJ / 616 kcal
Tłuszcz - 54 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,9 g
Węglowodany - 5,4 g
w tym cukry - 4,8 g
Białko - 22 g
Sól - 0 g
Informacja alergenna:
Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, soję.
Przepis na deser ryżowy z migdałami:
1l mleka
100 g ryżu białego Basmati
laska wanilii
250 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru waniliowego
100 g migdałów blanszowanych.
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i wyskrobujemy miąższ. Dodajemy do mleka, gotujemy. Następnie stopniowo dodajemy dokładnie opłukany ryż, doprowadzamy całość do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok. 1 godziny (do momentu, aż ryż wchłonie całe mleko). W tym czasie miksujemy śmietanę wraz z cukrem waniliowym, dodajemy posiekane migdały. Po wystudzeniu ryżu wszystkie składniki ze sobą delikatnie łączymy. Deser podajemy wraz z sosem owocowym (malinowym bądź wiśniowym).