Miód z wyspy Pitcairn - Maimiti Haven 250g PURE najczystszy na świecie PO RAZ PIERWSZY W EUROPIE
-
Dostępność:
Brak
- Producent: Pitcairn Island
- Cena brutto: 105,67 zł
Czy potrafisz sobie wyobrazić miejsce na kuli
ziemskiej, które jest najdalej położonym punktem na jej
powierzchni? Tak odległe że nie da się tam dotrzeć samolotem? Jak
sądzisz, gdzie może się znajdować? Chiny, Japonia, Nowa Zelandia
… ? Otóż nie, takim miejscem jest maleńki archipelag
Pitcairn, zagubiony pośród fal Oceanu Spokojnego. Od
najbliższego dużego lądu oddziela go ponad osiem tysięcy
kilometrów.
Pitcairn jest ostatnim pacyficznym terytorium
Wielkiej Brytanii, znajdującym się nadal we władzy korony
brytyjskiej. Ten mały archipelag składa się z czterech wysp:
Pitcairn, Henderson, Ducie i Oeno, z których tylko ta pierwsza
jest zamieszkała. Wszystkich mieszkańców wyspy jest zaledwie
48. Większość z nich to potomkowie marynarzy ze statku Bounty,
którzy podnieśli bunt na okręcie, po czym wraz z
towarzyszącymi im Polinezyjczykami osiedlili się na wyspie. Ta
romantyczna, zabarwiona nutką egzotyki i wręcz legendarna historia
została uwieczniona przez Juliusza Verne’a, a później jego
opowiadanie stało się kanwą dla licznych filmów.
Niezwykła historia wyspy Pitcairn rozpoczęła się
w 1790roku – w samym środku ery wielkich żaglowców –
kiedy to do jej brzegów dobił brytyjski statek Bounty, niosąc
na swym pokładzie zbuntowanych marynarzy i grupkę mieszkańców
Tahiti. Postanowili oni zamieszkać na wyspie i w tym celu spalili
swój statek.
Nowi osadnicy byli odcięci od reszty świata aż do
1808 roku, kiedy na Pitcairn przybył amerykański statek Topaz.
Pierwsi Brytyjczycy pojawili się dopiero sześć lat później,
kiedy to wyspę odnalazła flotylla Royal Navy. Wtedy to archipelag
ostatecznie trafił na mapy, a w roku 1838 stał się kolejną
brytyjską kolonią.
Na tym jednak nie kończy się przedziwna historia
tego malutkiego skrawka ziemi. Szybko się okazało, że dla rosnącej
populacji wyspa staje się za mała. Koloniści poprosili rząd o
pomoc, a w odpowiedzi otrzymali możliwość przesiedlenia na wyspę
Norfolk. Być może z powodu szczerej fascynacji swoim wyspiarskim
rajem, a być może z czystej tęsknoty za dawnym domem, większość
emigrantów wkrótce wróciła na Pitcairn.
Społeczność Pitcairn ewoluowała, w roku 1890
pojawili się misjonarze, dzięki którym poziom życia na
wyspie znacznie się podniósł. Wkrótce po tym
mieszkańcy, przy pomocy przebywającego na wyspie brytyjskiego
admirała, powołali własny rząd i parlament, w ten sposób,
nie zrywając zależności od Zjednoczonego Królestwa, stali
się jedną z najmniejszych republik na świecie.
Izolacja wyspy dobiegła końca wraz z ukończeniem
budowy Kanału Panamskiego w 1914 roku. Nagle położona na końcu
świata wyspa znalazła się zaledwie kilkadziesiąt mil od nowego
szlaku wodnego. Do dziś jednak pozostaje jednym z najbardziej
niedostępnych miejsc na Ziemi. Nie ma tu lotniska, nie ma nawet
portu – do statku stojącego na redzie towary i pasażerowie
podpływają łodziami, czyli zupełnie tak jak w czasach wielkich
odkryć geograficznych.
Zapewne zastanawiasz się teraz, czym mogą się
zajmować mieszkańcy tak egzotycznego miejsca? Otóż, jak ma
to miejsce w przypadku większości tropikalnych wysp, większość
przychodów pochodzi od turystów, przyciąganych przez
lazurowo czyste morze, wygasłe wulkany i fantastyczne rafy koralowe.
Jednak tym co wyróżnia Pitcairn są miejscowe znaczki
pocztowe, będące nie lada gratką dla filatelistów ale
przede wszystkim jest to unikatowy, jedyny w swym rodzaju Miód
z Wyspy Pitcairn.
Teraz także i Ty masz niezwykłą szanse
zakosztować wspaniałego Miodu z Wyspy Pitcairn (Pitcairn
Island Honey), cechującego się wyjątkową czystością smaku i
niesamowitym aromatem. Zdecydowanie nie jest to produkt jaki można
dostać w każdym sklepie. Miód z Pitcairn to produkt rzadki,
aczkolwiek niezwykle ceniony przez koneserów miodu pszczelego.
Najrzadszy: Miód z Pitcairn nie jest
produktem masowym, to dzieło pracy prawdziwych mistrzów
rzemiosła. Na całej wyspie znajduje się jedynie 60 kolonii
pszczół, a całkowita roczna produkcja wynosi około 1000
słoików miodu w ciągu jednego roku. Ogromne oddalenie od
najbliższego stałego lądu oraz brak portu i lotniska sprawiają,
iż zaledwie trzy razy w roku ładunek miodu jest wysyłany do
odbiorców. Od wielu lat znane są wyborne eukaliptusowe miody
z Australii czy Tasmańskie miody z kwiatów drzewa skórzanego,
lecz żaden z nich nie może równać się z miodem z wyspy
Pitcairn.
Najczystszy: Pitcairn to prawdziwy raj
ekologiczny. Na wyspie próżno szukać samochodów,
dróg, przemysłu. Co za tym idzie prawie nie występuje
skażenie środowiska. Co więcej, zamieszkujące Pitcairn pszczoły
nie mają styczności z chorobami nękającymi pszczoły z masowych
hodowli, dzięki temu nie muszą być poddawane kuracji chemicznymi
lekami. Pszczoły zbierają nektar z dziko rosnących kwiatów
tropikalnych, które w przeciwieństwie do roślin rosnących
na naszych polach i łąkach, nigdy nie mają kontaktu ze sztucznymi
nawozami. Żyzna, wulkaniczna gleba zapewnia im odpowiedni wzrost.
Najwyższa jakość miodu jest chroniona przez specjalne prawo,
ściśle zabraniające przywożenia pszczół lub produktów
pszczelarskich na wyspę.
Najlepszy: Nektar zbierany przez pszczoły
pochodzi z rzadko spotykanych u nas roślin tropikalnych: Mango,
Lata, Gruszla (Guawa) czy Róża Jabłkowata. Z pewnością nie
zaskoczy Cię więc, że Miód z Pitcairn został uznany za
najlepszy na świecie, między innymi przez prestiżowy magazyn dla
smakoszy - Francuski Przegląd Epikurejski oraz przez badacza
Uniwersytetu Harvarda – Joshuę Bentona. Ze względu na swoje
niezwykłe właściwości i niezwykłą czystość znalazł także
zastosowanie w medycynie i jest używany do leczenia wrzodów
żołądka, chorób gardła, wybroczyn na skórze,
oparzeń oraz zakażeń.
Miód pszczeli jest wszechstronnie użytecznym
produktem. Równie dobrze smakuje jedzony wprost ze słoika,
rozsmarowany na pieczywie, dodany do napojów, jak również
użyty podczas pieczenia i gotowania. Towarzyszył człowiekowi od
najdawniejszych czasów, często będąc magicznym elementem
wierzeń i folkloru. Nic w tym dziwnego, jeśli wziąć pod uwagę
uniwersalnie dobroczynny wpływ miodu na zdrowie człowieka,
niezwykłą użyteczność przy leczeniu ran. Wreszcie mamy do
czynienia fenomenalnym faktem, iż naturalny miód nigdy się
nie psuje i nie rozwijają się w nim pleśni. Trudno znaleźć
bardziej naturalny czystszy miód niż ten zbierany co roku na
wyspie Pitcairn.
Od roku 1998 brytyjski Departament do Spraw Rozwoju
Międzynarodowego realizuje na wyspie program mający na celu rozwój
kultury pszczelarskiej. W ramach tego programu prowadzi się
regularne szkolenia pszczelarzy, przeprowadza analizy składu miodu
oraz bada jego dobroczynny wpływ na człowieka. Dzięki uzyskanym
certyfikatom Pitcairn może bez przeszkód eksportować
najbardziej niezwykłe ze swoich bogactw.
Zatem, teraz i Ty możesz zakosztować smaku najprzedniejszego i
najbardziej egzotycznego miodu na świecie i przez chwilę
poczuć się jak jeden z legendarnych buntowników z Bounty,
którzy znaleźli raj na tropikalnej wyspie, lub po prostu jak
prawdziwy współczesny smakosz miodu pszczelego.
CZYSTY MIÓD Z WYSP
PITCAIRN
„Z całą naturalną słodyczą tropikalnych owoców i kwiatów”
Jestem dumna, że mam własną etykietę oraz, że jestem partnerem
PIPCO. Maimiti Haven jest moją własną marką. Miód ten pochodzi z moich uli
mieszczących się w Melair, otoczonych jabłkiem różanym, Mango oraz Avocardo.
Obok bogatej gleby znajduje się obfita kwitnąca trawa. Co więcej, zakwitające
krzewy Lantany, marakuje i drzewa Jesme kwitnące w określonych porach roku.
Otoczony obfitymi kępkami Rautie, które kwitną w zimę. Słodki zapach wysyła
pszczoły, aby te w szałowym klimacie zebrały każdą kroplę nektaru.
Kawa w dolinie Jack Williams dodaje bogatego smaku „ Smaku
Wysp Pitcairn”
Od 1978 roku aż do byłam i jestem
pszczelarzem. Nauczyłam się bardzo wielu rzeczy o hodowli pszczół na wyspach
Pitcairn. Jednym z dość bolesnych doświadczeń w moim życiu było uczulenie na
pszczoły. Po 5 latach przyjmowania zastrzyków, wciąż hoduję pszczoły na wyspie Pitcairn
i pomagam swoim przyjaciołom w budowaniu, i utrzymywaniu pszczół oraz doradzam jak
hodować i zmieniać królowe.
W maku 1998 roku, Agencja pomocy
rządu Wielkiej Brytanii, Wydział Rozwoju Międzynarodowego ufundował program
pszczelarski na wyspach Pitcairn. Obejmował on szkolenie pszczelarzy i
prezentował szczegółową analizę stanu chorób przeposzczonych przez pszczoły i
ich miód na wyspach Pitcairn. W wyniku tych badań, wyspa Pitcairn może
eksportować swoje produkty miodowe do Nowej Zelandii i dalej.
Na Wyspach Pitcairn znajduje się
jedna z najlepszych na całym świecie rodzin pszczół wolnych od chorób a miód
tam produkowany jest szczególnie wysokiej jakości. Naukowiec zajmujący się
badaniem pszczół i produktów pszczelnych, odkrył, że pszczoły z Pitcairn są wyjątkowo
łagodną odmianą i w ciągu krótkiego czasu był w stanie pracować wśród nich,
ograniczając ochronę przed nimi do minimum. Wydaje się, że eksport królowych
pszczół to kolejny potencjalny element przynoszący zysk wyspiarzom z Pitcairn.
Ilość uli na wyspie wynosi teraz ok. 90 z potencjałem być może nawet 3-krotnie
większym od tej liczby.
Każdego roku, Unia Europejska
wymaga rozległych testów naszego miodu pod względem chorób i standardów
zdrowotnych. Jest to wręcz wymóg dla naszych klientów w Europie.
Testy są wykonywane w Nowej
Zelandii.
Bogaty i owocowy miód z wysp
Pitcairn jest przypisany nektarowi z Mango, Lata, Męczennicy, Gujawy oraz
jabłek różanych, które można znaleźć na jakże obfitej wyspie Pitcairn.
Chociaż, nie posiadamy marki
produktu organicznego na swojej etykiecie, Pszczoły z Wysp Pitcairn są w pełni
wolne od chorób a sama wyspa jest obficie wypełniona kwiatami przez cały rok.
Jesteśmy dumni, że możemy
prezentować swój produkt jako CZYSTY MIÓD.
Mamy kilka różnych etykiet na
swoich Słoikach z Miodem i wszystkie pochodzą od tych samych pszczelarzy z
Wyspy.
Pitcairn jako mała wyspa leżąca w
środku Pacyfiku do dziś ma nieliczną populację 56-60-u osób. Można wymienić
m.in. 15 pszczelarzy, w tym 10-u z nich zajmuje się produkcją i posiada po 6
uli a niektórzy z nich nawet do 20.
Sezon zaczyna się od sierpnia do kwietnia
każdego roku a w czasie ciepłej zimy (pomiędzy 22-30 stopni Celsjusza) sezon
trwa cały rok.