img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Miód z wyspy Pitcairn - Maimiti Haven 250g PURE najczystszy na świecie PO RAZ PIERWSZY W EUROPIE

  • Cena brutto: 105,67 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy




    Czy potrafisz sobie wyobrazić miejsce na kuli
    ziemskiej, które jest najdalej położonym punktem na jej
    powierzchni? Tak odległe że nie da się tam dotrzeć samolotem? Jak
    sądzisz, gdzie może się znajdować? Chiny, Japonia, Nowa Zelandia
    … ? Otóż nie, takim miejscem jest maleńki archipelag
    Pitcairn, zagubiony pośród fal Oceanu Spokojnego. Od
    najbliższego dużego lądu oddziela go ponad osiem tysięcy
    kilometrów.

     



     

    Pitcairn jest ostatnim pacyficznym terytorium
    Wielkiej Brytanii, znajdującym się nadal we władzy korony
    brytyjskiej. Ten mały archipelag składa się z czterech wysp:
    Pitcairn, Henderson, Ducie i Oeno, z których tylko ta pierwsza
    jest zamieszkała. Wszystkich mieszkańców wyspy jest zaledwie
    48. Większość z nich to potomkowie marynarzy ze statku Bounty,
    którzy podnieśli bunt na okręcie, po czym wraz z
    towarzyszącymi im Polinezyjczykami osiedlili się na wyspie. Ta
    romantyczna, zabarwiona nutką egzotyki i wręcz legendarna historia
    została uwieczniona przez Juliusza Verne’a, a później jego
    opowiadanie stało się kanwą dla licznych filmów.

     



     

    Niezwykła historia wyspy Pitcairn rozpoczęła się
    w 1790roku – w samym środku ery wielkich żaglowców –
    kiedy to do jej brzegów dobił brytyjski statek Bounty, niosąc
    na swym pokładzie zbuntowanych marynarzy i grupkę mieszkańców
    Tahiti. Postanowili oni zamieszkać na wyspie i w tym celu spalili
    swój statek.

     

    Nowi osadnicy byli odcięci od reszty świata aż do
    1808 roku, kiedy na Pitcairn przybył amerykański statek Topaz.
    Pierwsi Brytyjczycy pojawili się dopiero sześć lat później,
    kiedy to wyspę odnalazła flotylla Royal Navy. Wtedy to archipelag
    ostatecznie trafił na mapy, a w roku 1838 stał się kolejną
    brytyjską kolonią.

     

    Na tym jednak nie kończy się przedziwna historia
    tego malutkiego skrawka ziemi. Szybko się okazało, że dla rosnącej
    populacji wyspa staje się za mała. Koloniści poprosili rząd o
    pomoc, a w odpowiedzi otrzymali możliwość przesiedlenia na wyspę
    Norfolk. Być może z powodu szczerej fascynacji swoim wyspiarskim
    rajem, a być może z czystej tęsknoty za dawnym domem, większość
    emigrantów wkrótce wróciła na Pitcairn.

     

    Społeczność Pitcairn ewoluowała, w roku 1890
    pojawili się misjonarze, dzięki którym poziom życia na
    wyspie znacznie się podniósł. Wkrótce po tym
    mieszkańcy, przy pomocy przebywającego na wyspie brytyjskiego
    admirała, powołali własny rząd i parlament, w ten sposób,
    nie zrywając zależności od Zjednoczonego Królestwa, stali
    się jedną z najmniejszych republik na świecie.

     

    Izolacja wyspy dobiegła końca wraz z ukończeniem
    budowy Kanału Panamskiego w 1914 roku. Nagle położona na końcu
    świata wyspa znalazła się zaledwie kilkadziesiąt mil od nowego
    szlaku wodnego. Do dziś jednak pozostaje jednym z najbardziej
    niedostępnych miejsc na Ziemi. Nie ma tu lotniska, nie ma nawet
    portu – do statku stojącego na redzie towary i pasażerowie
    podpływają łodziami, czyli zupełnie tak jak w czasach wielkich
    odkryć geograficznych.

     



     

    Zapewne zastanawiasz się teraz, czym mogą się
    zajmować mieszkańcy tak egzotycznego miejsca? Otóż, jak ma
    to miejsce w przypadku większości tropikalnych wysp, większość
    przychodów pochodzi od turystów, przyciąganych przez
    lazurowo czyste morze, wygasłe wulkany i fantastyczne rafy koralowe.
    Jednak tym co wyróżnia Pitcairn są miejscowe znaczki
    pocztowe, będące nie lada gratką dla filatelistów ale
    przede wszystkim jest to unikatowy, jedyny w swym rodzaju Miód
    z Wyspy Pitcairn
    .

     



     

    Teraz także i Ty masz niezwykłą szanse
    zakosztować wspaniałego Miodu z Wyspy Pitcairn (Pitcairn
    Island Honey
    ), cechującego się wyjątkową czystością smaku i
    niesamowitym aromatem. Zdecydowanie nie jest to produkt jaki można
    dostać w każdym sklepie. Miód z Pitcairn to produkt rzadki,
    aczkolwiek niezwykle ceniony przez koneserów miodu pszczelego.

     



     

    Najrzadszy: Miód z Pitcairn nie jest
    produktem masowym, to dzieło pracy prawdziwych mistrzów
    rzemiosła. Na całej wyspie znajduje się jedynie 60 kolonii
    pszczół, a całkowita roczna produkcja wynosi około 1000
    słoików miodu w ciągu jednego roku. Ogromne oddalenie od
    najbliższego stałego lądu oraz brak portu i lotniska sprawiają,
    iż zaledwie trzy razy w roku ładunek miodu jest wysyłany do
    odbiorców. Od wielu lat znane są wyborne eukaliptusowe miody
    z Australii czy Tasmańskie miody z kwiatów drzewa skórzanego,
    lecz żaden z nich nie może równać się z miodem z wyspy
    Pitcairn.

     



     

    Najczystszy: Pitcairn to prawdziwy raj
    ekologiczny. Na wyspie próżno szukać samochodów,
    dróg, przemysłu. Co za tym idzie prawie nie występuje
    skażenie środowiska. Co więcej, zamieszkujące Pitcairn pszczoły
    nie mają styczności z chorobami nękającymi pszczoły z masowych
    hodowli, dzięki temu nie muszą być poddawane kuracji chemicznymi
    lekami. Pszczoły zbierają nektar z dziko rosnących kwiatów
    tropikalnych, które w przeciwieństwie do roślin rosnących
    na naszych polach i łąkach, nigdy nie mają kontaktu ze sztucznymi
    nawozami. Żyzna, wulkaniczna gleba zapewnia im odpowiedni wzrost.
    Najwyższa jakość miodu jest chroniona przez specjalne prawo,
    ściśle zabraniające przywożenia pszczół lub produktów
    pszczelarskich na wyspę.

     



     

    Najlepszy: Nektar zbierany przez pszczoły
    pochodzi z rzadko spotykanych u nas roślin tropikalnych: Mango,
    Lata, Gruszla (Guawa) czy Róża Jabłkowata. Z pewnością nie
    zaskoczy Cię więc, że Miód z Pitcairn został uznany za
    najlepszy na świecie, między innymi przez prestiżowy magazyn dla
    smakoszy - Francuski Przegląd Epikurejski oraz przez badacza
    Uniwersytetu Harvarda – Joshuę Bentona. Ze względu na swoje
    niezwykłe właściwości i niezwykłą czystość znalazł także
    zastosowanie w medycynie i jest używany do leczenia wrzodów
    żołądka, chorób gardła, wybroczyn na skórze,
    oparzeń oraz zakażeń.

     



     

    Miód pszczeli jest wszechstronnie użytecznym
    produktem. Równie dobrze smakuje jedzony wprost ze słoika,
    rozsmarowany na pieczywie, dodany do napojów, jak również
    użyty podczas pieczenia i gotowania. Towarzyszył człowiekowi od
    najdawniejszych czasów, często będąc magicznym elementem
    wierzeń i folkloru. Nic w tym dziwnego, jeśli wziąć pod uwagę
    uniwersalnie dobroczynny wpływ miodu na zdrowie człowieka,
    niezwykłą użyteczność przy leczeniu ran. Wreszcie mamy do
    czynienia fenomenalnym faktem, iż naturalny miód nigdy się
    nie psuje i nie rozwijają się w nim pleśni. Trudno znaleźć
    bardziej naturalny czystszy miód niż ten zbierany co roku na
    wyspie Pitcairn.

     



     

    Od roku 1998 brytyjski Departament do Spraw Rozwoju
    Międzynarodowego realizuje na wyspie program mający na celu rozwój
    kultury pszczelarskiej. W ramach tego programu prowadzi się
    regularne szkolenia pszczelarzy, przeprowadza analizy składu miodu
    oraz bada jego dobroczynny wpływ na człowieka. Dzięki uzyskanym
    certyfikatom Pitcairn może bez przeszkód eksportować
    najbardziej niezwykłe ze swoich bogactw.

     



     

    Zatem, teraz i Ty możesz zakosztować smaku najprzedniejszego i
    najbardziej egzotycznego miodu na świecie i przez chwilę
    poczuć się jak jeden z legendarnych buntowników z Bounty,
    którzy znaleźli raj na tropikalnej wyspie, lub po prostu jak
    prawdziwy współczesny smakosz miodu pszczelego.

     

    CZYSTY MIÓD Z WYSP
    PITCAIRN

    „Z całą naturalną słodyczą tropikalnych owoców i kwiatów”

    Jestem dumna, że mam własną etykietę oraz, że jestem partnerem
    PIPCO. Maimiti Haven jest moją własną marką. Miód ten pochodzi z moich uli
    mieszczących się w Melair, otoczonych jabłkiem różanym, Mango oraz Avocardo.
    Obok bogatej gleby znajduje się obfita kwitnąca trawa. Co więcej, zakwitające
    krzewy Lantany, marakuje i drzewa Jesme kwitnące w określonych porach roku.
    Otoczony obfitymi kępkami Rautie, które kwitną w zimę. Słodki zapach wysyła
    pszczoły, aby te w szałowym klimacie zebrały każdą kroplę nektaru.

    Kawa w dolinie Jack Williams dodaje bogatego smaku „ Smaku
    Wysp Pitcairn”

    Od 1978 roku aż do byłam i jestem
    pszczelarzem. Nauczyłam się bardzo wielu rzeczy o hodowli pszczół na wyspach
    Pitcairn. Jednym z dość bolesnych doświadczeń w moim życiu było uczulenie na
    pszczoły. Po 5 latach przyjmowania zastrzyków, wciąż hoduję pszczoły na wyspie Pitcairn
    i pomagam swoim przyjaciołom w budowaniu, i utrzymywaniu pszczół oraz doradzam jak
    hodować i zmieniać królowe.

    W maku 1998 roku, Agencja pomocy
    rządu Wielkiej Brytanii, Wydział Rozwoju Międzynarodowego ufundował program
    pszczelarski na wyspach Pitcairn. Obejmował on szkolenie pszczelarzy i
    prezentował szczegółową analizę stanu chorób przeposzczonych przez pszczoły i
    ich miód na wyspach Pitcairn. W wyniku tych badań, wyspa Pitcairn może
    eksportować swoje produkty miodowe do Nowej Zelandii i dalej.

    Na Wyspach Pitcairn znajduje się
    jedna z najlepszych na całym świecie rodzin pszczół wolnych od chorób a miód
    tam produkowany jest szczególnie wysokiej jakości. Naukowiec zajmujący się
    badaniem pszczół i produktów pszczelnych, odkrył, że pszczoły z Pitcairn są wyjątkowo
    łagodną odmianą i w ciągu krótkiego czasu był w stanie pracować wśród nich,
    ograniczając ochronę przed nimi do minimum. Wydaje się, że eksport królowych
    pszczół to kolejny potencjalny element przynoszący zysk wyspiarzom z Pitcairn.
    Ilość uli na wyspie wynosi teraz ok. 90 z potencjałem być może nawet 3-krotnie
    większym od tej liczby.

    Każdego roku, Unia Europejska
    wymaga rozległych testów naszego miodu pod względem chorób i standardów
    zdrowotnych. Jest to wręcz wymóg dla naszych klientów w Europie.

    Testy są wykonywane w Nowej
    Zelandii.

    Bogaty i owocowy miód z wysp
    Pitcairn jest przypisany nektarowi z Mango, Lata, Męczennicy, Gujawy oraz
    jabłek różanych, które można znaleźć na jakże obfitej wyspie Pitcairn.

    Chociaż, nie posiadamy marki
    produktu organicznego na swojej etykiecie, Pszczoły z Wysp Pitcairn są w pełni
    wolne od chorób a sama wyspa jest obficie wypełniona kwiatami przez cały rok.

    Jesteśmy dumni, że możemy
    prezentować swój produkt jako CZYSTY MIÓD.

    Mamy kilka różnych etykiet na
    swoich Słoikach z Miodem i wszystkie pochodzą od tych samych pszczelarzy z
    Wyspy.

     

    Pitcairn jako mała wyspa leżąca w
    środku Pacyfiku do dziś ma nieliczną populację 56-60-u osób. Można wymienić
    m.in. 15 pszczelarzy, w tym 10-u z nich zajmuje się produkcją i posiada po 6
    uli a niektórzy z nich nawet do 20.

     

    Sezon zaczyna się od sierpnia do kwietnia
    każdego roku a w czasie ciepłej zimy (pomiędzy 22-30 stopni Celsjusza) sezon
    trwa cały rok.

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach