img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

PO 4 LATACH PRZERWY DO SKLEPU POWRÓCIŁY PRODUKTY FIRMY AMANPRANA

img
PRODUCENT:

Olej z prażonych orzechów włoskich BIO 100 ml Bio Planete

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: Bio Planete
  • Cena brutto: 29,71 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    OLEJ Z ORZECHÓW WŁOSKICH BIO

    poj: 100ml

     

    Smakosze używają tego oleju aby dodać wyrafinowanego smaku do sałatek oraz do przyprawienia naleśników.
    Skład: olej z prażonych orzechów włoskich (produkt rolnictwa ekologicznego, objęty certyfikatem kontroli ECOCERT F-32600)

     



    BIO PLANÈTE - WYSOKIEJ JAKOŚCI OLEJE Z POŁUDNIA FRANCJI

    Firma powstała ponad 25 lat temu. Została założona przez Franz'a J.
    Moog'a, który przybył na południe Francji ażeby zostać ekologicznym
    rolnikiem. Pierwsze ekologiczne gospodarstwo zostało nazwane "Domaine
    de la planète". Nazwa wkrótce wyewoluowała w Bio Planete, szybką stając
    się symbolem wysokiej jakości olejów i oliw, a co za tym idzie
    kreatywnej i zdrowej kuchni. Młyn Bio Planete - od momentu powstania w
    1984 roku -- wykorzystywany był wyłącznie do produkcji ekologicznej,
    łącząc nowoczesność z tradycyjnymi technikami, które rodzina Moog
    opanowała do perfekcji.

    Oprócz olejów virgin do codziennego
    użytku, takich jak olej rzepakowy, słonecznikowy, krokoszowy, olej do
    gotowania i smażenia, młyn Bio Planete produkuje oleje specjalnie do
    kreatywnej kuchni i dla najbardziej wyszukanych podniebień - olej z
    orzechów ziemnych, oleje z prażonych ziaren, oleje z dodatkiem soku z
    cytryn czy octu balsamicznego.

    Od początku swej działalności,
    młyn Bio Planete, opierał się wyłącznie na sprawdzonych i
    długoterminowych relacjach ze swoimi dostawcami, wspierając trwały
    rozwój ubogich regionów rolniczych na zasadach fair trade.


    CO WARTO WIEDZIEĆ O OLEJACH?


    Znaczenie olejów roślinnych w diecie.

    Tłuszcze
    są podstawowym - obok węglowodanów i białek - składnikiem naszej diety.
    Każdy organizm, aby poprawnie funkcjonować, potrzebuje niezbędnych
    kwasów tłuszczowych, dostarczanych głównie w olejach roślinnych
    (najlepiej z pierwszego tłoczenia). Unikając konsumpcji tłuszczów
    narażamy się na liczne niedobory. Z drugiej strony musimy również
    zachowywać umiar - w dobrze zbilansowanej diecie tłuszcze powinny
    pokrywać 1/3 naszego zapotrzebowania na energię. Istotne znaczenie ma
    również używanie różnych rodzajów tłuszczy roślinnych, każdy bowiem
    charakteryzuje się inną strukturą kwasów tłuszczowych. Chcąc dostarczyć
    naszemu organizmowi maksymalnych korzyści najlepiej jest mieszać ze
    sobą różne oleje (np. w dressingach do sałatek), tak aby uzyskać
    odpowiedni bilans pomiędzy kwasami tłuszczowymi nasyconymi i
    nienasyconymi (jednonienasyconymi i wielonienasyconymi).


    Kwasy tłuszczowe

    Kwasy
    tłuszczowe są jednym z głównych składników olejów roślinnych (obok
    trójglicerydów, tokoferoli - wit. E, fitosteroli, karotenoidów, fenoli
    etc.). Kwasy tłuszczowe są organicznymi związkami, które możemy
    podzielić na trzy grupy, w zależności od liczby atomów węgla oraz
    natury powiązań pomiędzy nimi:
    1. Nasycone kwasy tłuszczowe (bez podwójnych wiązań)
    2. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (jedno podwójne wiązanie)
    3. Wielonienascyone kwasy tłuszczowe (dwa, trzy lub więcej podwójnych wiązań)
    Niezbędne
    kwasy tłuszczowe są to kwasy, których nasz organizm nie jest w stanie
    samodzielnie wytworzyć, stąd musimy je dostarczać wraz z pożywieniem.
    Należą do nich wielonienasycone kwasy: linolowy (omega-6) oraz
    alpha-linolenowy (omega-3). Niezwykle istotna jest proporcja
    spożywanego kwasu omega-6 do omega-3. Powinna ona wynosić 5 do 1. W
    dzisiejszych standardowych dietach dominuje proporcja 10 do 1, dlatego
    zaleca się zwiększenie dawki przyjmowanego kwasu omega-3.


    Zawartość kwasów tłuszczowych w poszczególnych olejach roślinnych:

    Bogate w kwasy tłuszczowe nasycone:

    - olej kokosowy
    - olej z orzechów ziemnych

    Bogate w kwasy jednonienasycone - oleinowy (omega-9)

    - oliwa z oliwek
    - olej z orzechów laskowych
    - olej z migdałów
    - olej rzepakowy

    Bogate w kwasy wielonienasycone - linolowy (omega-6)

    - olej słonecznikowy
    - olej krokoszowy
    - olej sojowy
    - olej z orzechów włoskich

    Bogate w kwasy wielonienasycone - alpha-linolenowy (omega-3)

    - olej lniany
    - olej rzepakowy
    - olej z orzechów włoskich
    - olej sojowy


    TŁOCZENIE I EKSTRAKCJA


    Proces wyodrębniania oleju przeprowadza się w dwóch etapach: tłoczenia i ekstrakcji.
    Pierwszy
    etap polega na rozgniataniu owoców za pomocą specjalnych pras i
    zgniataczy, które powodują rozpadanie się ziarna lub owoców na części.
    Celem tego etapu jest zgniecenie miąższu i pestek w celu uzyskania
    równej masy, co pomaga w późniejszym oddzielaniu części stałych od
    części płynnych owocu.

    Istnieje kilka metod tłoczenia oliwy,
    nie mniej jednak ich cechą wspólną jest temperatura, w której powinna
    być wykonywana. Nie powinna ona przekraczać 40ºC, aby nie doprowadzić
    do nieodwracalnych zmian w oliwie. Wybór tempa oraz temperatur tego
    etapu determinuje jakość uzyskanej później oliwy z oliwek.

    Uzyskana
    z pierwszego tłoczenia oliwa najczęściej jest filtrowana, a o tym, do
    jakiej klasy należy, decydują badania laboratoryjne, czyli tzw. panel
    kwasowości. W zależności od poziomu kwasowości klasyfikowana jest jako
    extra virgin, virgin lub lampante (np. w Hiszpanii). Najlepszy dla
    zdrowia skład chemiczny ma oliwa z pierwszego tłoczenia extra virgin i
    ta właśnie najbardziej polecana jest do konsumpcji. Zawartość wolnych
    kwasów tłuszczowych - tzw. liczba kwasowa w oliwie extra virgin nie
    powinna przekraczać 0,8.
    Należy pamiętać, że im niższa temperatura
    w trakcie tłoczenia (nie > niż 40 C) oraz ekstrakcji (nie > niż
    27 C), tym oliwa zachowuje więcej wartości odżywczych, aromatu i smaku.


    DEZODORYZACJA


    Dezodoryzacja (odwadnianie) to ostatni etap procesu rafinacji mający
    na celu usunięcie z olejów substancji nadających nieprzyjemny smak i
    zapach. Wartość odżywcza oleju w procesie dezodoryzacji ulega znacznej
    redukcji, zyskujemy jednak olej niezwykle odporny na wysokie
    temperatury. W rezultacie używając dezodoryzowanego oleju do smażenia i
    gotowania zmniejszamy ryzyko przyjmowania szkodliwych substancji
    wytwarzających się w olejach mniej odpornych na obróbkę cieplną.

    Które oleje możemy używać do obróbki cieplnej ?

    Generalnie,
    oleje bogate w nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe zachowują
    się stabilniej w czasie obróbki cieplnej, niż oleje bogate w
    wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

    Dlatego oleje kokosowy, z
    orzechów ziemnych oraz oliwa z oliwek mogą być stosowane do gotowania i
    smażenia - lecz nigdy w stopniu doprowadzającym do ich dymienia.

    Im
    olej bogatszy w kwasy tłuszczowe z więcej niż jednym wiązaniem
    (wielonienasycone) tym bardziej niestabilnie się zachowuje w wysokich
    temperaturach. Gotowanie i smażenie na tych olejach prowadzi do
    wytwarzania się niekorzystnych dla naszych organizmów tzw. tłuszczów
    trans. Stąd w ogóle nie powinno się podgrzewać olejów: lnianego,
    rzepakowego, z orzechów włoskich oraz sojowego. Oleje słonecznikowy,
    sezamowy, krokoszowy mogą być podgrzewane z zachowaniem dużej
    ostrożności (powoli i do niezbyt wysokich temperatur) wyłącznie do
    gotowania.


    KRZEPNIĘCIE OLEJU

    Oleje
    roślinne krzepną (utwardzają się) samoistnie poniżej pewnych
    temperatur. Niektóre krzepną szybciej niż inne. Na przykład olej
    kokosowy twardnieje w momencie gdy temperatura spada poniżej 25 stopni
    C, olej z orzechów ziemnych poniżej 17 stopni C, oliwa z oliwek
    natomiast poniżej 14 stopni C. Ten naturalny fenomen może przybierać
    różną postać, nie wpływa jednak w żaden sposób na jakość oleju. Aby
    uzyskać ponownie płynny stan, należy po prostu wstawić butelkę z olejem
    do ciepłej wody.
    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach