Płatki orkiszowe BIO - 1 kg BogutynMłyn
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 15,00 zł
Płatki orkiszowe uzyskuje się z gniecionych ziaren pszenicy orkisz. Orkisz to zboże cenione za wartości odżywcze i orzechowy smak. Ma więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy, zawiera również żelazo, wapń, cynk, potas i witaminy z grupy B. Według medycyny ludowej wzmacnia organizm osób osłabionych i jest polecany w okresie rekonwalescencji.
Płatki orkiszowe poprawiają kondycję włosów i paznokci, zalecane są również osobom po przebytym zawale i tym, chorującym na cukrzycę. Dzięki zawartości rodanidu, czyli substancji będącej naturalnym antybiotykiem, orkisz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i wzmacniające układ odpornościowy. Płatki orkiszowe to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Sposób przygotowania:
Płatki gotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub MLEKA) na wolnym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna - 1428 kJ / 338 kcal
Tłuszcz - 2,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 63 g
- w tym cukry - 0,8 g
Białko - 11 g
Sól - 0 g