Pyłek pszczeli (Chiny) - 0.5 kg
-
Dostępność:
Brak
- Producent: SuperFoods
- Cena brutto: 59,77 zł
PYSZNY PYŁEK PSZCZELI
WŁAŚCIWOŚCI
Pyłek jest suszony z pochłaniaczem wilgoci w temp do 35 st C co powoduje że nie traci swoich właściwości leczniczych i odżywczych.
Właściwości lecznicze :
Szczególnie zalecany dla osób w okresie przekwitania !
1. Dzięki obecności naturalnych hormonów roślinnych łagodzi skutki menopauzy u kobiet
2. Leczy przerost gruczołu krokowego (prostata) u mężczyzn
3. Wspomaga leczenie osobom cierpiącym na chorobę wieńcową i układu krążenia
4. Wzmacnia i regeneruje organizm po ciężkich terapiach lekowych !!!
5. Działa leczniczo na system nerwowy
Pyłek pszczeli
Pyłek to męskie
zarodniki kwiatów, składające się z mikro-gametofitów
(drobinek pyłku). Drobinka pyłku wraz ze swoją twardą powłoką
chroni plemniki podczas ich ruchu pomiędzy pręcikami kwiatu w
kierunku słupka kolejnego kwiatu. Każda drobinka pyłku zawiera
komórki wegetatywne (tylko jedną u większości roślin
kwitnących lub kilka w przypadku innych roślin nasiennych),
komórkę rozrodczą zawierającą cewkę (produkującą
łagiewkę pyłkową) oraz jądro rozrodcze (które dzieli się,
by stworzyć 2 plemniki). Grupę komórek otacza celulozowa
ścianka komórkowa oraz gruba, twarda na zewnątrz ścianka ze
sporopoleniny.
Pyłek jest
potrzebny do uprawy roślin. Maleńkie cząstki składają się z
elementów uformowanych na wolnym końcu pręcika w sercu
kwiatu. Każdy z istniejących na świecie kwiatów na
pierwszym miejscu stawia produkcję pyłku. Wiele spośród
owoców sadowniczych i produktów rolniczych również
tak działa. Transfer drobinek pyłku na żeńską strukturę
rozrodczą jest nazywany zapyleniem. Transfer ten może przebiegać
za pośrednictwem wiatru lub pszczół, ptaków, owadów,
itp.
Pyłek pszczeli to
pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły w momencie, gdy siadają na
kwiatku, by zebrać nektar. Drobinki pyłku przyczepiają się do
nóżek i innych części ciała pszczoły w czasie, gdy zbiera
nektar (dający początek miodowi) wewnątrz kwiatu. Pyłek pszczeli
jest pokarmem larw pszczół.
Pyłek pszczeli to
jeden z najbardziej wyjątkowych i najpotężniejszych pokarmów.
Szacuje się, że pyłek pszczeli zawiera prawie wszystkie enzymy i
koenzymy jakich potrzebuje nasz organizm, w znacznie większych
ilościach niż jakikolwiek inny pokarm. Enzymy w organizmie są
potrzebne nie tylko w procesie nieprzerwanego leczenia i trawienia,
ale potrzebujemy ich, by po prostu żyć. Bez enzymów życie
nie jest możliwe. Wiarygodnie stwierdzono, że tylko pyłek pszczeli
zawiera wszystkie znane enzymy w idealnej proporcji i równowadze.
Pyłek
pszczeli jest cennym odkryciem wyjątkowych roślinnych substancji
odżywczych oraz wielu witamin, minerałów, aminokwasów
i enzymów. Pyłek pszczeli składa się w 5-25% z aminokwasów,
do 40% z węglowodanów, 5% tłuszczu i do 35% białek. Dlatego
właśnie, pyłek pszczeli jest tak cennym suplementem diety, gdyż
dostarcza wielu przeciwutleniaczy dietetycznych, flawonoidów i
polifenoli, których mamy niedobór spowodowany
niedostatecznym spożyciem owoców i warzyw.