Ryż dziki zawiera dwa razy więcej białka od ryżu brązowego i aż trzydzieści razy więcej antyoksydantów od ryżu białego! To także źródło przeciwutleniaczy (m.in. witaminy C), witamin z grupy B, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza, potasu, manganu i kwasu foliowego. Dziki ryż nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być składnikiem diety osób z celiakią. Dziki ryż nie zawiera sodu, co sprawia, że powinny jeść go osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. W porównaniu do ryżu brązowego dziki ryż ma więcej błonnika i mniej węglowodanów, co oznacza, że charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym i może być spożywany przez osoby stosujące dietę niskiego IG. Sięgnąć po niego powinni także wegetarianie oraz anemicy – znajdujące się w nim żelazo w połączeniu z witaminą C doskonale się wchłania.
Sposób przygotowania:
Ziarna ryżu wypłukać na sicie a następnie wsypać do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy na minimalnym ogniu w proporcji 1:2 aż do wchłonięcia wody przez ziarenka. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do odparowania.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Waga: 250g