img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Ryż jaśminowy SIAM - 1kg

  • Cena brutto: 19,91 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Oryginalny, tajski ryż jaśminowy najwyższej jakości Premium  do potraw kuchni orientalnej.

    Ryż jaśminowy to długoziarnisty biały ryż o charakterystyczne smukłym ziarnie i śmietankowej barwie. Nazywany również ryżem pachnącym - Thai Fragrant Rice - lub ryżem pandan, zgodnie z mianem wyróżnia się przyjemnym, słodkawo-zbożowym zapachem, w którym wyczuć można aromat popcornu, orzeszków ziemnych i ciepłego mleka. Po ugotowaniu, w zależności od wybranej metody nabiera lekko kleistej, pulchnej faktury lub lekkiej, sypkiej konsystencji. Od wieków stanowi jeden z podstawowych składników kuchni tajskiej, wietnamskiej, kambodżańskiej oraz fusion.

    Na Zachodzie znany jest przede wszystkim jako pyszny dodatek do tajskiego curry, jednak w rodzimych stronach używany jest do wszelkiego rodzaju potraw, od pożywnych zup i kleików, poprzez smakowite stir-fry, aż po dania na słodko i desery. Niezastąpiony do wytrawnego nasi goreng, prostych ryżowych kotlecików, parząco ostrego kaeng khiao wan czy delikatnego, ryżowego puddingu na mleku kokosowym. Wspaniale komponuje się z każdego rodzaju mięsem, owocami morza, serkiem tofu oraz świeżymi, smażonymi i gotowanymi warzywami. Sprawdzi się także jako dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu, np. w towarzystwie gołąbków lub skąpany w domowej pomidorówce.

     

    Sposób przygotowania (wg instrukcji producenta):

    Metodą tradycyjną: Ryż umyj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 1½ miarki wody i dodaj 1 miarkę umytego ryżu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż woda wsiąknie w ryż. Po ugotowaniu zdejmij garnek z palnika i przemieszaj ryż, uważając aby nie połamać ziaren. Pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut i gotowe.

    Na sypko: Do garnka z wrzącą wodą dodaj ryż, cały czas mieszając. Dodaj sól do smaku. Doprowadź ponownie do wrzenia i zamieszaj. Następnie gotuj powoli przez około 10 minut. Do odsączenia użyj sitka.

    Ryżowar elektryczny: Wsyp 1 miarkę ryżu i zalej 1 - 1¼ miarki wody, mniej lub więcej wedle uznania (dodaj więcej wody, jeśli wolisz bardziej miękkie ziarna). Nastaw urządzenie na 10 minut. Po zakończeniu gotowania delikatnie przemieszaj ryż.

     

    Skład:

    100% ryż Thai Hom Mali

    Kraj pochodzenia: Tajlandia

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach