img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Soja 400g BIO

  • Cena brutto: 7,46 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

     

    Soja to jeden z najpopularniejszych produktów azjatyckich. Po raz pierwszy soja została opisana w chińskich rękopisach już w 2800 roku p.n.e. Ze względu na szerokie zastosowanie oraz właściwości odżywcze została okrzyknięta "wołowiną" Chin. Soja doskonale smakuje w daniach jednogarnkowych, a także pod postacią kiełków.

     

    Przepis na soję zapiekaną w sosie beszamelowym:

     

    Składniki:

    szklanka ziarna soi, 4 duże grzyby shitake, 1 cebula, 200 g masła, 0,5 l mleka, 5 łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej, gałka muszkatołowa, sól morska, pieprz biały.

    Sposób przygotowania:

    Soję namaczamy w zimnej wodzie na noc. Następnie zalewamy świeżą wodą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu ok. 90 min. W tym czasie przygotowujemy grzyby oraz sos beszamelowy. Grzyby delikatnie oczyszczamy, usuwamy ogonki. Kapelusze kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy. Podsmażamy wszystko na łyżce masła, lekko solimy.

    Sos beszamelowy: pozostałe masło rozpuszczamy w rondlu, wsypujemy powoli mąkę, jednocześnie intensywnie mieszając. Następnie dodajemy stopniowo mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu. W momencie jak sos zgęstnieje, dosypujemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz pieprzu białego, solimy.

    W naczyniu żaroodpornym układamy soję, następnie grzyby z cebulką. Zalewamy wszystko sosem beszamelowym. Opcjonalnie możemy posypać potrawę startym serem mozzarella. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni w piekarniku przez ok. 30 min.

     

    Wartość odżywcza w 100 g:

    Wartość energetyczna - 382 kcal (1597 kJ)

    Białko - 34,3 g

    Węglowodany- 17,0 g

    Tłuszcz- 19,6 g

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach