img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

 

ZRÓB ZAKUPY ZA MIN. 50ZŁ

I WYBIERZ PREZENT

img
PRODUCENT:

Soja 400g BIO

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BioPlanet
  • Cena brutto: 5,40 zł
szt.

Soja to jeden z najpopularniejszych produktów azjatyckich. Po raz
pierwszy soja została opisana w chińskich rękopisach już w 2800 roku
p.n.e. Ze względu na szerokie zastosowanie oraz właściwości odżywcze
została okrzyknięta "wołowiną" Chin. Soja doskonale smakuje w daniach
jednogarnkowych, a także pod postacią kiełków.

 

Przepis na soję zapiekaną w sosie beszamelowym:

 

Składniki:

 

szklanka ziarna soi, 4 duże grzyby shitake, 1 cebula, 200 g masła,
0,5 l mleka, 5 łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej, gałka muszkatołowa,
sól morska, pieprz biały.

 

Sposób przygotowania:

 

Soję namaczamy w zimnej wodzie na noc. Następnie zalewamy świeżą
wodą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu ok. 90 min. W
tym czasie przygotowywujemy grzyby oraz sos beszamelowy. Grzyby
delikatnie oczyszczamy, usuwamy ogonki. Kapeluszcze kroimy w kostkę,
cebulę szatkujemy. Podsmażamy wszystko na łyżce masła, lekko solimy.
Sos beszamelowy: pozostałe masło rozpuszczamy w rondlu, wsypujemy
powoli mąkę, jednocześnie intensywnie mieszając. Następnie dodajemy
stopniowo mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu. W momencie jak sos
zgęstnieje, dosypujemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz pieprzu
białego, solimy. W naczyniu żaroodpornym układamy soję, następnie
grzyby z cebulką. Zalewamy wszystko sosem beszamelowym. Opcjonalnie
możemy posypać potrawę startym serem mozzarella. Pieczemy w rozgrzanym
do 180 stopni C piekarniku przez ok. 30 min.

 

Wartość odżywcza w 100 g:

 

Wartość energetyczna - 382 kcal (1597 kJ)
Białko - 34,3 g
Węglowodany- 17,0 g
Tłuszcz- 19,6 g

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach