Klasyczny, kantoński sos jest ceniony za swój bogaty, słodko-pikantny smak z mocnym elementem umami, używany jest przede wszystkim do przyprawiania mięs, owoców morza czy tofu, ale też dań ryżowych i makaronowych, naleśników, pierożków czy zup. Jego niespotykany smak i aromat to wynik wyjątkowej formuły, składającej się z fermentowanej pasty sojowej, cukru, czosnku, octu, sezamu, chili oraz słodkich dodatków, takich jak śliwki czy - w tym wypadku - słodkie ziemniaki.
Sos Hoisin to niezbędny składnik kuchni chińskiej oraz jeden z nieodłącznych dodatów do wietnamskiego pho czy wiosennych sajgonek (spring rolls). Stosowany jest na wiele różnych sposobów: do smażenia, jako marynata i glazura do mięs, jako sos do polewania oraz sos do maczania, a nawet w formie przyprawy a la Maggi. Ze względu na swoje mnogie zalety, od lat zyskuje popularność także w kuchni zachodniej oraz kuchni fusion.
Skład:
Cukier, woda, fermentowana pasta sojowa (woda, sól, soja, mąka pszenna), sól, suszone bataty, barwnik: karmel; modyfikowana skrobia kukurydziana, suszony czosnek, pasta sezamowa, przyprawy, solone papryczki chili, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna - 956kJ/226kcal,
Tłuszcz - 1,2g, nasycone kwasy tłuszczowe - 0,2g
Węglowodany - 51g, w tym cukry - 49g
Błonnik - 0g
Białko - 1,7g
Sól - 6,9g
Kraj pochodzenia: Tajlandia