img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

 

ZRÓB ZAKUPY ZA MIN. 50ZŁ

I WYBIERZ PREZENT

img
PRODUCENT:

Sos TAMARI MOCNY BEZGLUTENOWY 250ml BIO

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: Lima
  • Cena brutto: 20,20 zł
szt.

SOS TAMARI BIO

poj: 250ml (oraz 500ml)

 

Sos Tamari dzięki
wyższej zawartości białek i bardziej skoncentrowanemu smakowi,
doskonale nadaje się do dłuższego gotowania. Sprawia, iż pozostałe
składniki dania stają się delikatniejsze w smaku. Tradycyjnie Tamari
stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs, zup, makaronów,
smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem
lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą, pieprzem i ume su (japoński ocet).


Składniki: woda, soja*, sól morska, Koji (Aspergillus oryzae)


* surowce pochodzące z upraw ekologicznych


Ekologiczne sosy Lima - Shoyu (soja i pszenica) oraz Tamari (czysta
soja) - produkowane są przez japońską rodzinę Sato, przekazującą sobie
tradycyjną wiedzę i receptury już od ośmiu pokoleń. Firma powstała w
miejscowości Kuwana (niedaleko Tokio), w 1804 roku. W 1985 roku rodzina
Sato przeniosła produkcję do Stanów Zjednoczonych, aby lepiej sprostać
dużemu zainteresowaniu kuchnią japońską w tym czasie.

Cała
sztuka polega na odpowiednim sposobie fermentacji, eliminującym
największą wadę soi - ciężkostrawność. Surowa soja jest słabo
przyswajana przez organizm. Fermentacja nie tylko zmienia soję w
lekkostrawną formę. W sposób naturalny konserwuje sosy, nadając im
również charakterystyczny smak i aromat. Całkowita i jednolita
fermentacja moromi (mieszanka soi, w przypadku Shoyu również
pszenicy, wraz z enzymami, wodą i solą), jest niezwykle istotna w
procesie produkcji. To dzięki niej wszystkie pozytywne wartości odżywcze
soi, stają się lekko przyswajalne.

Japońskie sosy Shoyu i
Tamari są jednym z najpopularniejszych
dodatków w kuchni orientalnej. Można ich używać w zastępstwie soli oraz
do wzmacniania naturalnego smaku dowolnych potraw.

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach